yagokani

Uzman
Merhaba selam herkese, ben bir süredir başlıkta da yazdığı gibi random zamanlarda reset yiyorum bilgisayarda. O kadar random zamanlarda yiyorum ki gerçekten bir pattern bulamadım diyebilirim ne tetikliyor tam olarak neden ne zaman oluyor anlamıyorum ancak tesadüf de olsa 2-3 tane yakaladığım durumdan bahsetmek istiyorum, zaten bu olay oldukça, ve bir süre sonra tekrarlandıkça insan dikkat etmeye başlıyor,

Öncelikle 2023 yılının başında toplamış olduğum bir sistem bu,
Hem oyun hem de workstation olarak kullandığım için 3 monitörlü kullanıyorum, bu 3 monitörden 2'si eski sistemimde de vardı ve bir reset sorunu olmuyordu.
Bunları yazıyorum çünkü ana monitörümü değiştirince de başlamış olabilir diye de düşünüyorum neyse, bu kısım ön bilgiydi.

İlk reset atma sorunları World of Warcraft oynarken olmaya başladı, çok çok random zamanlarda ve random aralıklarla oluyordu. Yani atıyorum bugün reset attı diyelim, sonraki reset belki 3 hafta sonra oluyordu belki 2 ay sonra bazen 2 saat sonra, yani o patterni takip edemeyeceğim şekilde oluyordu. Daha sonra BIOS güncellemesi yaptım ve düzeldiğini düşündüm çünkü çok uzun süre reset atmamıştı, sonra pat bir gün yine reset geldi ve BIOS'um hala günceldi. ( ne kadar doğrudur bilmem ama PC parçalarını güncel tutuyorum bu arada, GPU falan güncelleme geldikçe yapıyorum )

Daha sonra acaba WoW oynarken kullandığım add-on'lar mı bir sorun çıkartıyor diye düşündüm, olabildiğince hiç kullanmadığım ya da 2023'ün o aylarında yeni kurduğum add-onları kaldırdım. Çünkü önceki bilgisayarımda da oynardım ve hiç böyle bir sorun olmazdı. Neyse bu böyle devam etti, PC dümdüz rest atıyor sadece sanki biri kasa düğmesine dokunmuş gibi, PC'de hiçbir ısınmaz hiçbir zorlanma yokken, cart diye reset atıyor.
Hatta bu sorunu kuzenimle araştırırken artık reset oldukça, olduğu an yazıyordum ve yani çok random günlerde çok random saatlerde oluyordu hiçbir anlam veremedik tabii.

Bazen hiç oyun oynamazken olduğu da oldu 2-3 kere sadece Discord'da takılırken ya da sadece YouTube'da bir şeyler izlerken de olduğu oldu.

Bu arada hiç mavi ekran vermiyor PC, sadece dümdüz reset.

Bazen PC'nin bir anda kasılıp monitörlerin siyaha düştüğü de olmuştu. Bunu bazen ana monitörün düğmesinden kapa aça yaparak Normal'e döndürmüştüm, tam bu esnada kasanın fanlarının hızlandığını fark etmiştim. Ama bazen de mecburen elle reset atıyordum çünkü düzelmiyordu, siyah ekranda kalıyordu PC, zaten bunun farkını anlıyordum, eğer bir şey izlerken siyaha düşerse, ses gelmeye devam ediyordu yani sistemin çalıştığını anlıyordum, monitörü kapa aç yapınca düzeliyordu, ancak bazen ses ve ekran da gidince anlıyordum ki elle reset atmalıyım.

Neyse en son bu random reset durumu 2-3 hafta önce oldu, ve bu sefer garip bir pattern yakaladım

Ben iş olarak çizim yapıyorum ve Wacom Cintiq kullanıyorum, reset atma kombinasyonum şöyleydi,
Ben Cintiq başında Photoshop'ta çizim yaparken, önümdeki 2. monitörümde ( referans monitörüm) Google'da görseller açıktı,
Hemen yanımda duran ana monitörümde ise Google'dan farklı bir Tab açıktı orada da GAIN'den bir şeyler dinliyordum.
Bu detayı veriyorum çünkü nedense bu durum 2 kere başıma geldi aynı bu kombinasyonla çalışırken oldu. 2 farklı gün ancak aynı kombinasyon ile 2 kere 19 dakika ara ile reset geldi. Hatta bunu yazıp paylaştığımda da tekrar deneyeceğim aynı bu kombinasyonu.

Diğer oynadığım hiçbir oyunda reset gelmiyor, bu yüzden biraz WoW'dan şüphelendim ancak normal çalışma ve günlük zamanda da olduğu için anlam da veremedim. Saatlerce başka oyunlar oynadım hiçbirinde reset durumu olmadı, en güncel Dragon's Dogma 2'yi Full ayarlar ile bitirdim, BG3 bitirdim, arada açar Elden Ring oynarım, RDR2 bitirdim, hepsini Full ayarlar ile oynuyorum cihaz ısınmıyor bile,

CPU, PSU, GPU, RAM'leri stres testine soktu 2'şer saatliğine yine kapanma vb. gibi bir şey olmadı.

Kusura bakmayın biraz uzun oldu ancak detaylıca anlatmak istedim durumu, sizce bu neden oluyor olabilir?

Sistemim:

MB: ROG STRIX B550-F Gaming Wi-Fi II
GPU: ROG STRIX Gaming RTX 4070 Ti
CPU: Ryzen 9 5900X
PSU: Corsir RM850
RAM: Corsiar Vengeance LPX 2x32 3600MHz
Soğutucu: Arctic Liquid Freezer II 240 ARGB
---
Samsung 970 EVO 500GB (Windows ve Photoshop, Google vb. burada)
Samsung 990 Pro 2TB (Full oyun)
Samsung 950 EVO 250GB yedek depolama
---

Ana Monitör: Dell S2721DGFA 27 inç 165Hz 1ms FreeSync QHD Nano IPS LCD Gaming Monitör ( 2560 X 1440 (2K) ) - DisplayPort ile bağlı
2. Monitör: ViewSonic XG2702 27” 144Hz Gaming Monitör ( 1920X 1080 ) - HDMI ile bağlı
Wacom Cintiq 24HD: Pro olmayan 2014 model ( 1920 X 1200 HD ) kendisi DVI kablolu, DVI'dan HDMI dönüştürücü ile bağlı

Temel bir çözüm önerisi olacak ama reset tuşu veya bağlı olduğu pinle alakalı sorun olmuş olabilir mi? Yani sorun direk reset tuşunun kendisi olabilir mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Ben RAM ve PSU'dan şüpheleniyorum, sıcaklık seviyelerinde problem olmadığını söylediğiniz için.

PSU olarak 850W aslında yeterli gibi duruyor sanki ama geçici bir süreliğine örneğin 1000W'lık bir PSU kullanarak gözlemleme ihtimaliniz var mı? Ya da benzer güçte olan ama başka bir PSU ile de olabilir.

Aynı şekilde başka RAM'lerle de deneme yapabilir misiniz? Özellikle XMP açıksa kapatıp, hatta BIOS'u default ayarlara çekip bir süre başka RAM'lerle gözlem yapabilirsiniz.

Bir de sistemi kullandığınız binada ani voltaj düşüklüğü yaşıyor musunuz?

Son düzenleme:
Ben RAM ve PSU'dan şüpheleniyorum, sıcaklık seviyelerinde problem olmadığını söylediğiniz için.

PSU olarak 850W aslında yeterli gibi duruyor sanki ama geçici bir süreliğine örneğin 1000W'lık bir PSU kullanarak gözlemleme ihtimaliniz var mı? Ya da benzer güçte olan ama başka bir PSU ile de olabilir.

Aynı şekilde başka RAM'lerle de deneme yapabilir misiniz? Özellikle XMP açıksa kapatıp, hatta BIOS'u default ayarlara çekip bir süre başka RAM'lerle gözlem yapabilirsiniz.

Sorunu okurken aklıma gelen her şeyi aklıma gelme sırasıyla yazıya dökmüşsünüz hayret ettim :) Bende bir arkadaşımda çok çok benzer sorunu daha sık süreli görmüştüm, RAM değişiminden önce prize bir ampul takmıştık reset esnasında ampul hiç sönmüyordu elektrik olmadığını düşünüp RAM değişimi ile sorunu çözmüştü.

Selamlar, ya açıkçası XMP nedir bilmiyorum :/ bilgisayarı topladıktan sonra kurulum ve ayarlarını kuzenle birlikte yaptık, şu an 3600'de çalışıyor RAM bi onu biliyorum, ne yazık ki başka bi PSU ve RAM ile deneme şansım da yok haliyle yedek falan yok evde :/ format düşündüm bi ama acaba yazılımsal sıkıntı mı oluyor diye.

Voltaj düşüklüğü, hmm. Yani bundan emin değilim. İstanbul, Anadolu yakasındayım. Göztepe'deyim bir sitede kalıyorum, tabii ki de rastgele zamanlarda elektrik kesintileri oluyor ama voltaj dalgalanması oluyor mudur bilmiyorum :/ ama tab akım korumalı priz kullanıyorum Schneider marka.

Düzenleme: Evet evet hiç ısınmıyor PC, genel olarak yorulmuyor bile her hangi bir oyundan ya da programdan. :/

Sorunu okurken aklıma gelen her şeyi aklıma gelme sırasıyla yazıya dökmüşsünüz hayret ettim :) Bende bir arkadaşımda çok çok benzer sorunu daha sık süreli görmüştüm, RAM değişiminden önce prize bir ampul takmıştık reset esnasında ampul hiç sönmüyordu elektrik olmadığını düşünüp RAM değişimi ile sorunu çözmüştü.
Tesadüf :)

Arkadaşın kullandığı donanım bileşenlerini düşününce güç tüketiminin görece fazla olduğunu düşündüm ve güç konusunda bir yetersizlik veya dalgalanma olursa kapanma sorunları yaşayabilir. Ve tabii ki RAM'lerde de problem olursa aynı şeyleri yaşayabilir tabi.

Sizin de sorunu çözdüğünüze sevindim.

Tesadüf :)

Arkadaşın kullandığı donanım bileşenlerini düşününce güç tüketiminin görece fazla olduğunu düşündüm ve güç konusunda bir yetersizlik veya dalgalanma olursa kapanma sorunları yaşayabilir. Ve tabii ki RAM'lerde de problem olursa aynı şeyleri yaşayabilir tabi.

Sizin de sorunu çözdüğünüze sevindim.
Yani şu an genel kanı, PSU ve RAM üstüne sanırım değil mi? Görece değişmesi daha kolay bileşenler olması bi tık mutlu etti beni. Eğer sorun bunlardan birindeyse, bir GPU ya da CPU'ya nazaran daha rahat değiştirilebilirler diye düşünüyorum.