Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

caqlayan

Uzman
Merhaba, yaptığım işler sebebi ile yüksek RAM benim için bir ihtiyaç ancak ne yaparsam yapayım 4000 MHz üstünde bootlayamadım 128 GB RAM ile. Aşağıdaki overclock ayarlarını denedim ancak memory training bitse bile bu sefer CPU ışığı yakmaya başladı sistem özelliklerim ve denediğim OC ayarını aşağıya yazıyorum.

OC ayarı:

Kod:
ProcOdt = 48Ω.
ProcCaDs = 30Ω.
ProcDqDs = 34.3Ω
DramDqDs = 34Ω.
RttNomWr = RZQ/4 (60)
RttNomRd = RZQ/4 (60)
RttWt = RZQ/2 (120)
RttPark = RZQ/5 (48)
RttParkDqs = RZQ/5 (48)
Set VDD, VDDQ, and VDDIO_MEM to 1.35v or 1.4v

Sistem özellikleri:

Ryzen 9 7900X3D.
4x32 G.Skill Trident Z5 Neo DDR5 6000MHz.
ASUS TUF Gaming X670e-Plus anakart.

Çözüm
Nitro özelliğini aktif ettin mi BIOS'tan?

Nitro 1/3/1, 8x/8xphase shifts 2/2/2 6/6/6 ayarını deneyebilirsin. Ayrıca VDDIO voltajını biraz daha yükseltebilirsin 4x32 DR RAM kullandığın için. Ama 1.5 üstüne çıkma asla.

Ayrıca zaten 6000 MHz denediğin için Soc voltajını 1.2, VDDP'yi 1V yapabilirsin.

Ayrıca bu RTT ayarları rezalet, DramDqDs ile ProcDqDs ayarını synclemeye çalış.
Ben de ilerleyen dönemde 4X48'lik bir yapıya geçmeyi düşünüyordum. Bende de ROG serisi X670E-A var. Böyle bir yapılandırmada native frekansta çalışmaması üzdü. Buna benzer bir sorunu DDR3 bilgisayarımda yaşamıştım. 4 slot'a RAM taktığımda (2'si farklı marka ve frekans, diğer ikisi farklı marka ve frekanstı) 1600 Mhz yerine 800 Mhz'te çalışmışlardı. Kapasiteyi artırmanın bedeli DDR2 performansında çalışmaları olmuştu. Demek ki aynı problem hala devam ediyor. Umarım çözebilirsin.
4x48 için 9000 serisini bekleyebilirsin daha iyi ram kontrolcüsü ile geleceklerdi sanırım, Şu an 6000 bootlayamıyorum, 5600 bootlayamıyorum, 5200 deneyeceğim ben de

Ve evet bu ayarlar ile 5400 MHz çalıştırmayı başardım, herhangi bir stres testi öneriniz vs var mı?
1719327588638.webp

Son düzenleme:
Son düzenleme:
Powerdown mode'u aktif ettikten sonra DRAM ve VDDIO MC voltajına 1.35 verip XMP zamanlamalarını uyguladıktan sonra kaydetip cıkar mısın? 5600 deneyebilirsin.

Testmem5 başlatmıştım, bittiği gibi Zentimings atacağım, ve ne yazık ki error aldım. 5200 MHz denemeyi planlıyorum

Eki Görüntüle 59757

@deadfellow ZenTimings bu şekilde

Hocam bi de anlamadığım şekilde her kapatıp açmam o kadar uzun sürüyor ki anlatamam. Her kapa aç yaptığımda tekrar mı training başlatıyor neden böyle oluyor?
Evet, her seferinde sıfırdan training yapıyor nitrodan dolayı.

Powerdown mode'u aktif ettikten sonra DRAM ve VDDIO MC voltajına 1.35 verip XMP zamanlamalarını uyguladıktan sonra kaydetip cıkar mısın? 5600 deneyebilirsin.

Evet, her seferinde sıfırdan training yapıyor nitrodan dolayı.
DRAM'den kastınız VDD mi VDDQ mu ve XMP presetleri derken bunlar mı?
1719328791422.webp

Hocam maalesef boot atamıyorum, kırmızı cpu yanıyor yine. Birkaç kere res denedim yine de olmadı.

Bir de bu bootlanmadığı zamanlar biosa girmenin kısayolu var mı her seferinde pilini çıkartıp tekrar başlatıyorum
Anakartın en sağ altında 2 tane pin var CLRTC diye onlara tornavida değdirirsen direkt BIOS sıfırlanır.