drpakers

Becerikli
Merhaba,

Yeni toplayacağım sistemde, sıvı soğutma kullanmak istemediğimden emektar Akasa Venom Voodoo kullanmak istiyorum. Overclock yapmıyorum. Yeterli olur mu? Bir de AM4 soğutucu aparatı AM5'e uyumlu olur mu?

Anakart: MSI MAG B850 Tomahawk Max Wi-Fi

Hocam işlerde altın kural önce denemek olur. Ondan sonra karar verilir. Eğer size yeterli geliyorsa kullanın gitsin. Eğer gelmiyorsa Thermalright'ın Peerless Assassin 120 veya Phantom Spirit EVO soğutucularına bakabilirsiniz. Bu ikisi illaki yeterli gelecekir.

Yetmez. Bunun için minimum kalitelisinden 360mm lazım.

Hocam işlerde altın kural önce denemek olur. Ondan sonra karar verilir. Eğer size yeterli geliyorsa kullanın gitsin. Eğer gelmiyorsa Thermalright'ın peerless Assassin 120 veya Phantom spirit EVO soğutucularına bakabilirsiniz. Bu ikisi illaki yeterli gelecekir.

Zorunlu hava soğutma isteniyorsa Phantom spirit EVO kurtarabilir ancak 9900X ısınan bir işlemcidir.

Zorunlu hava soğutma isteniyorsa Phantom spirit EVO kurtarabilir ancak 9900X ısınan bir işlemcidir.

Isınan biraz göreceli bir kavram. 12400F gibi bir işlemciye göre tabii daha çok ısınır. Fakat özellikle önceki nesil dengi 7900X'e göre çok daha az ısınıyor. Soğutması o kadar zor bir işlemci değil. Özellikle intel K işlemcilerine göre.

Yurt dışında adamlar FormD T1 gibi kasalarda 9900X'i Thermalright AXP90-X47 gibi soğutucularla kullanıyor az undervolt ile :D.

Isınan biraz göreceli bir kavram. 12400F gibi bir işlemciye göre tabii daha çok ısınır. Fakat özellikle önceki nesil dengi 7900X'e göre çok daha az ısınıyor. Soğutması o kadar zor bir işlemci değil. Özellikle Intel k işlemcilerine göre.

Yurt dışında adamlar formd T1 gibi kasalarda 9900X'i Thermalright AXP90-X47 gibi soğutucularla kullanıyor az undervolt ile :D.

O zaman hiç uğraşmaya gerek yok. Phantom spirit veya frost commander alıp geçebilirsin.

Aslında su soğutma kullanırım da, su soğutma olduğunu unuturum:D, bakımı var mış boru patlıyor gibi bilgileri görünce pek sıcak bakmadım. Ben de 120W olduğu için hava soğutma kullananları gördüm. En son şu tavsiye listesine ulaştım,

O zaman hiç uğraşmaya gerek yok. Phantom spirit veya frost commander alıp geçebilirsin.

Akasa'da Spirit'ten aşağı kalmaz diye düşünüyorum ama bir deneyim, olmadı Spirit'i alırım. O zaten listenin başındaydı.

@drpakers, Kötü bir liste hocam. En popüler soğutucuları alıp liste yapmışlar. Yukarıdaki soğutucuları alabilirsiniz. Noctua performansını en az 2 katı ucuza veren soğutuculardır. Fakat dediğim gibi ilk önce deneyin derim. Ben şahsen sizin soğutucu ve az undervolt ile yükte 80'i geçmeyeceğini düşünüyorum.

Aslında su soğutma kullanırım da, su soğutma olduğunu unuturum:D, bakımı var mış boru patlıyor gibi bilgileri görünce pek sıcak bakmadım. Ben de 120W olduğu için hava soğutma kullananları gördüm. En son şu tavsiye listesine ulaştım,

Akasa'da Spirit'ten aşağı kalmaz diye düşünüyorum ama bir deneyim, olmadı Spirit'i alırım. O zaten listenin başındaydı.

Spirit D15 modelinden bile ufakta olsa iyi. Mümkünse frost, olmazsa spirit. Ancak her ikisinde de Akasa'dan iyi olacaktır.

Tam istediğim tarzdaymış ama işte işlemci sıkıntılı.

Bir çılgınlık yapma ihtimalime karşı 240mm bir sıvı soğutma tavsiyeniz olur mu? Tak unut ya da senede bir hatırlanacak tarzı bir şey :D.
Ben şu ikisini gözüme kestirmiştim ama sıvı soğutmanın risklerinden dolayı kenarda duruyorlardı,

Hocam işlerde altın kural önce denemek olur. Ondan sonra karar verilir. Eğer size yeterli geliyorsa kullanın gitsin. Eğer gelmiyorsa Thermalright'ın peerless Assassin 120 veya Phantom spirit EVO soğutucularına bakabilirsiniz. Bu ikisi illaki yeterli gelecekir.

Hocam, denedim ve backplate yüzünden olmadı. Akasa zaten AM3 için tasarlamıştı bu soğutucuyu. Zamanında Teknobiyotik AM4 aparatı getirmişti. Aslında olurdu da işlemciyi backplate vidalanan cinsten çıkınca çuvalladım :). AM3 askılı sıkıştırma oldu gibi ama içime sinmedi. Akasa'yı 5700X'e geri verdim:D.
Araştırmalarımdan sonra Sprit EVO ile Sprit'in (SE olmayan) aynı olduğunu öğrendim. Hatta normal Spirit daha sessizmiş. EVO kozmetik versiyonuymuş. Stokta olsa EVO alacaktım ama yorumlarda Şubat başında stok soranlar olmuş o yüzden, şu modeli almaya karar verdim, Thermalright Phantom Spirit 120 TL-C12B V2. Akasa ile sorun yaşarım diye düşük profilli XPG Lancer Blade RBG DDR5 6000MHz CL30 almıştım.

Ek bilgi: Yeni sistemi kuramayınca sinirimden Sapphire RX 9070 XT Pure'u, R7 5700X, MSI MPG B550 Gaming Edge Wi-Fi, 48 GB DDR4 3600MHz'li sistemde GTA 5 Online'ı (Ufaklığın yancısı olarak mecburen) maximum RT ayarlarda bir saat oynadım işlemci 60 derece demedi 55-59 arası gitti geldi. 120 FPS limiti ile fps 100-110 arası gitti-geldi (hiç anlamam, bakmamda FPS ne diye ama onu da öğrendik:))

Son düzenleme:
@drpakers, EVO'nun fanları bir üst kalite hocam. Fakat evet dediğiniz gibi eşitler. 120 alsanız da sıkıntı olmaz, fena soğutucudur. Ayrıca sisteminizde (sanırım eski sisteminiz) sıcaklık değerleriniz bayağı iyiymiş. Hiç darboğaz gördünüz mü? Yani işlemci kullanımı çok yüksek fakat ekran kartı kullanımı düşük tarzında. Eğer o da yoksa sistem sıkıntısız.