Ryzen 9 9950X3D & RTX 5070 Ti sistem siyah ekran verip yeniden başlıyor

Kiaxieve

Gelişen
  • Anakart: ASUS ROG STRIX X870-A gamıng Wi-Fi
  • İşlemci: AMD Ryzen 9 9950X3D 5.7GHz
  • Ekran kartı: Gigabyte Aero 5070 Ti OC.
  • İşletim sistemi: Windows 11.
Selam, sistemim boştayken veya oyun oynarken bazen siyah ekran verip kapanıyor ve yeniden başlıyor. Minidump dosyasını analiz edebilir misiniz?

Minidump dosyaları:
https://www.mediafire.com/file/eikk6e4iyaac1t4/minidumplar.zip/file
@Recep Baltaş

Dosya Ekleri

• 1758484476851.webp
    8,2 KB · Görüntüleme: 76

Bu sistem kitlenmesi, BSoD sorunu çok bela bir sorun, 4090 sıkıntılı çıkmıştı birisinde. Sistem yükte ya da boşta fark etmiyor, random oluyor o sebepten. PSU kaynaklı olsa genelde yük anında olur.

Yazılımsal da çok düşünmemek lazım, bazıları yazılımsal olduğunu iddia etse de, bilemiyorum açıkçası.

@Kiaxieve Sistemde kaç M.2 takılı?

2 adet takılı ve GPU beslemesini engelleyen slota takılı değil 2.

@Kiaxieve A2 slotunda tek RAM ile denediniz mi hiç? 7200 MT/s de çok doğru tercih olmamış aslında. Kernel Power sizde BSoD şeklinde mi yoksa direkt crash verip restart mı atıyor sistem?

Tek RAM denemedim, bilgisayar siyah ekran veriyor monitörlerden sinyali kesip ondan sonra anakartaki ışıkları yakıp yeniden başlıyor ve daha önce böyle bir sorun yoktu ayın 15'inden beri çok sık yaşıyorum,sistem hiç kitlenmedi hep aynı şeyi yaptı.

Tek RAM denemedim, bilgisayar siyah ekran veriyor monitörlerden sinyali kesip ondan sonra anakartaki ışıkları yakıp yeniden başlıyor ve daha önce böyle bir sorun yoktu ayın 15'inden beri çok sık yaşıyorum.

Programı indirip SS atabilir misin, BIOS sürümüne de kadar yazıyor, Beta sürüm olursa iyi olur, Windows defender kapat programı açmadan önce. Yoksa açmıyor artık. Elektriksel bir şey ya da bir temassızlık da olabilir. Remount denemek lazım, öncelik GPU ve RAM'lerde. Kablo sök tak yapacaksın ve soldan 2. slotta A2 slotunda tek RAM denersen daha iyi olur. Bir de sana BIOS sürümü atacağım ona güncelle AGESA 1.2.0.3g versiyonu.

https://drive.google.com/file/d/1xt2tv0fGBbm8nV7H7ZjtsV2mMwkFpE7c/view Kartın için son sürüm bu, ROG Forum'da paylaşılıyor.

Sorun bu videodaki gibi değil mi? @Kiaxieve

BIOS'ları buradan takip edebilirsin.

Evet direkt videdaki gibi sorun.

Eki Görüntüle 186868

Kernel power geniş bir yelpaze, bu tarz kitlenmelerde, restartlarda, BSoD'larda hep aynısı yazar. Yazılımsal olduğu da söylense de çok katılmıyorum, altından genelde elektriksel bir sıkıntı çıkıyor. Önce bu attığım BIOS güncelleyip bir bak, tek RAM ile dene kesinlikle A2 slotunda. Sonrasında kabloları kontrol et, sök tak yap ekran kartını da slota. Farklı prizde de dene.

Eki Görüntüle 186868

Şuradan çipset driveri son sürüme güncellersin. Nvidia zaten günceldir. Bir de BIOS içerisinden Integrated Graphics ve Fast Boot kapat. @Kiaxieve Windows'tan da Fast Startup kapatırsın. Sonuçları yazarsan tekrar inceleriz.

Şu kapalı kalsın.

@Kiaxieve 9950x3D için tek CCD kullanabilirsin, x3D gaming modu açıp dene bir de BIOS Update sonrası. Windows power plan yüksek performans deneyebilirsin, bu ayarları da uygula özelleştirme ekranından. 2 CCD kullanırken Yüksek performans planı kötü etkiliyor, tek CCD kullanırsan problem olmaz, x3D Turbo mod ile de dene.

@Kiaxieve Armory Crate kuruluysa kendi uninstalleri ile kaldır bu programı, anakart sitesinde driver kısmında mevcut ya da Revouninstaller ile kaldırabilirsin, aklıma gelenler bunlar.

Eki Görüntüle 186868

RAM'leri teste almak istersen Windows ortamında en iyi yazılımlardan birisi bu, 1.5 saat test etsin kendi Auto. Settings-config kısmından Ryzen3D profili seçmeyi unutma. İlk açışta AWE hatası verir, PC resleyince düzeliyor. @Kiaxieve

Memtest'e çok gerek yok, USB'den boot etmen gerekiyor onu. Bu yazılım daha iyi ve geçerli 3D için daha iyi sonuç alırsın.

Son düzenleme:

BIOS güncelledim dediğinz her şeyi yaptım ve testi çalıştırdım 1-2 gün deneyip sonuçları yazacağım.

BIOS güncelledim dediğinz her şeyi yaptım ve testi çalıştırdım 1-2 gün deneyip sonuçları yazacağım.
EXPO açıp 1:1 moda alıp kullanır mısın bir de öyle dene, tek RAM için şu an gerek yok. AI Tweaker-DRAM Tımıngs kısmında UCLK DIV1 Mode=UCLK=MEMCLK yap, Memory Context Restore ve Power Down disable yap, DDR Runtime Reduction Disable kalsın. @Kiaxieve Ayarları vereceğim EXPO açıp DRAM Timings kısmından o zamanları yaz.

AI Tweaker'de DRAM Frequency 7200 yerine 6000 yapacaksın sadece, EXPO açtıktan sonra bu dediklerimi yapacaksın üzerine.

Bir de Nitro kısmı var. Advanced-DDR Options-Nitro Settings Nitro-Enable Robust Training-Enable Rx-2 Tx-3 Control Line-1 Rx-Tx Burst Length-8x/8x

@Kiaxieve EXPO 1 açıp dediğim ayarları yaptıktan sonra Nitro kısmı dahil, DRAM Timings içerisinden bunları yaz, AI Tweaker alt kısımda SoC voltaj ve DRAM VDD-VDDQ ve VDDIO-MC Voltage var. SoC Voltaj manuel mod diyip 1.25 gir, VDD-VDDQ ve VDDIO'yu 1.4 ayarla üçünü. Tüm ayarları yaptıktan sonra save & exit yap, ZenTimings SS atarsan yine bakacağım. TestMem5 ile anlattığım şekilde Ryzen3D profil test et 1.5 saat, ilk açışta hata verir PC reslemen gerekiyor. Bir de MCR-PDM ayarları bir süre kapalı kalsın. Her açışta RAM Training yapar, sarı ışık yanar anakartta, restartlarda ve ilk açışlarda, bir süre böyle kullan.

1.2.0.3g AGESA versiyonuna güncelledikten sonra bu adımları yap, sana drive linki atmıştım. Bu tarzda debuglamak lazım sorunu, eksiksiz yap söylediklerimi. Elektriksel bir sıkıntı yoksa bu adımlar işe yaraması lazım BIOS dahil. Windows crash yiyip durduğun için corruptlanmıştır, şu 2 tane kodu Powershell yönetici açıp sırasıyla uygula, onarsın.

sfc /scannow

DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

@Kiaxieve tREFI Refresh Interval diğer adı, onu 50K gireceksin. Bu şekilde bir gözlemle Nitro ayarları dahil. Windows ayarlarını da verdim, BIOS içerisinden açman kapatman gerekenleri de söyledim. Armory Crate varsa Revo ile Advanced Scan yaparak sil.

Eğer çözüm olmazsa remount dene, sök tak yap parçaları ilk etapta ve farklı priz denersin. Hangi adım çözüm olur bilmiyorum, donanımsal bir arıza yoksa bu tarzda çözmen lazım.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…