cansux 46

Uzman
Merhaba.

Hastane randevusu almak için ''MHRS randevu al.'' diye Google'da arattım ve ilk çıkan siteye direkt girdim, dikkatsizlik yapıp sitenin ismine falan da bakmadım. E-Devlet ile giriş yaptığımda ''Cezanız var, ödeme yapmanız gerekiyor.'' dedi. O zaman sahte olduğunu anladım ve şifremi değiştirdim.

Bir şey olur mu ya da yapmam gereken bir şey var mı? Site en üstte çıkıyor.

Teşekkürler.

Screenshot_2026-08-17-17-43-00-603_com.android.chrome.webp

IMG_20260817_175126.webp

Geçmiş olsun. T.C. kimlik numaranı girdiysen karşıya gitti bile çoktan. E-Devlet şifreni değiştirsen bile adamların elinde kimlik numaran olacak. :( Hazırladıkları e-Devlet giriş sayfası da sahte. Aynısını klonlayıp verileri kendilerine çekmek için yapıyorlar.

Geçmiş olsun. T.C. Kimlik numaranı girdiysen karşıya gitti bile çoktan. e-Devlet şifreni değiştirsen bile adamların elinde kimlik numaran olacak. :(

Yani kimlik çok önemli değil çoluk çocuğun elinde geziyor zaten bilgilerimiz ama önemli olan bankacılık uygulamaları ve e-devletimle bir şey yapamamaları. Şifremi değiştirdim 2 aşamalı doğrulama da açık.

Yani kimlik çok önemli değil çoluk çocuğun elinde geziyor zaten bilgilerimiz ama önemli olan bankacılık uygulamaları ve e-devletimle bir şey yapamamaları. Şifremi değiştirdim 2 aşamalı doğrulama da açık.
Çoluk çocuğun elinde geziyor olsa bile seni tanımadan adını soyadını tahmin ederek direkt senin kimliğini bulamazlar en azından. Karşıya direkt olarak vermek bundan daha kötü. Bankacılık uygulamalarına oradan telefonuna bir şey indirmediysen bir şey olmaz. E-Devlet hakkında pek bir şey söyleyemem.

Şu an yapabileceğin en iyi şey Siber Suçlarla Mücadeleye siteyi adresiyle beraber ihbar etmek. Açılan IP adresinden falan bulur, şahısları yakalarlar belki.

Bunun dışında 2 aşamalı doğrulamayı da açtıysan yapacağın başka bir şey yok gibi duruyor.

Geçmiş olsun yapacağınızı yapmışsınız. Ekstra olarak fazla banka hesabınız yoksa şifreleri de değiştirmenizi öneririm.

Merhaba,

Oncelikle gecmis olsun. Bu tarz durumlarda ilk is olarak sifrenizi degistirmeniz en dogru hareket. Benzersiz ve guclu bir sifrenin yanina bir de 2FA mutlaka acik olsun, zaten yanlis hatirlamiyorsam en son e-Devlet'te 2FA acik bulundurmak zorunlu hale getirilecekti. Muhtemelen sizde de aciktir.

Sitede bize belirtmediginiz baska hicbir bilgi girmediyseniz (kredi karti/banka bilgileri vs.) maddi olarak bir kayip yasayacaginizi sanmiyorum.

Eger hicbir farkli baglantiya tiklamadiysaniz, bir dosya indirmediyseniz dogrudan cihaza zararli yazilim bulasmamis olmasi muhtemel. Yine de isterseniz ESET Mobile Scanner ile hizlica bir tarama yapabilirsiniz.

Son olarak siteyi Google'a bildirmenizi oneririm. Maalesef bu tarz aldatici siteler parayi basip en uste kadar cikabiliyor. Bundan sonra dikkatli olmanizi oneririm zira bu tarz yontemler cok yaygin.

Tekrardan gecmis olsun.

Merhaba,

Oncelikle gecmis olsun. Bu tarz durumlarda ilk is olarak sifrenizi degistirmeniz en dogru hareket. Benzersiz ve guclu bir sifrenin yanina bir de 2FA mutlaka acik olsun, zaten yanlış hatirlamiyorsam en son e-Devlet'te 2FA acik bulundurmak zorunlu hale getirilecekti. Muhtemelen sizde de aciktir.

Sitede bize belirtmediginiz baska hiçbir bilgi girmediyseniz (kredi karti/banka bilgileri vs.) Maddi olarak bir kayip yasayacaginizi sanmiyorum.

Eger hiçbir farkli baglantiya tiklamadiysaniz, bir dosya indirmediyseniz dogrudan cihaza zararli yazilim bulasmamis olmasi muhtemel. Yine de isterseniz ESET Mobile scanner ile hizlica bir tarama yapabilirsiniz.

Son olarak siteyi Google'a bildirmenizi oneririm. Maalesef bu tarz aldatici siteler parayi basip en uste kadar cikabiliyor. Bundan sonra dikkatli olmanizi oneririm zira bu tarz yontemler cok yaygin.

Tekrardan gecmis olsun.

Teşekkür ederim evet telefon doğrulaması açık dediğiniz gibi zorunlu yoksa giriş yapılamıyor MHRS gibi yerlere. Kart bilgilerimi girmedim zaten o ekranı görünce "sıçtık" diye bir düşündüm hemen şifremi değiştirdim zaten kendim sağlık çalışanı olduğum için o yöntemi bilmeme rağmen dikkat etmedim direkt tıkladım siteye. Herhangi bir şey indirilmedi daha dikkatli olacağım artık virüs bulaştığını sanmıyorum çünkü bir şey indirmedim çalıştırmadım e-Devlet'e ışık hızında girip bir şeyler yapmadılarsa sıkıntı olmaz herhalde dediğiniz gibi.

Herhangi bir dosya indirme, özel veri girişinde bulunmadığınız sürece E-Devet giriş bilginiz ve tek elden TC Kimlik Numarası veriniz hariç kaybınız yok. Şifre değiştirmekle yapmanız gereken tek şeyi yapmışsınız. Zaten 2FA açıksa değiştirmeseniz bile E-Devlet erişimi sağlayamazlar. Ancak önümüzdeki günlerde ".. Tutarında borcunuz var ödeyiniz" tarzı aramalar alabilirsiniz.

Yanlış hatırlamıyorsam bazı sahte site ihbar sayfaları mevcuttu devletin. Bu tarz alanlara şikayette bulunarak Domain engellemesi yapabilirsiniz diğer kişilerin de mağdur olmaması için. Bundan sonra girdiğiniz sayfaların URL bilgisine dikkat ediniz. Geçmiş olsun.