Samsung 990 EVO 2 TB SSD'nin boşta 80 derece olması normal mi?

EmirhanRadicus

Üstün
Makaleler
1
Dün 2. el, 1 yıl garantili ve yalnızca 2.5 TB veri yazılmış bir Samsung 990 EVO 2TB satın aldım. Şüphelerime rağmen ürün orijinal çıktı ve vadettiği hızlara ulaşabiliyor. Ancak şunu sormak istiyorum:

Samsung Magician uygulamasında SSD sıcaklığı genellikle 45–55°C arasında görünüyor. Fakat meraktan HWMonitor ile kontrol ettiğimde Sensor 1 değeri boşta bile 75-80°C gösteriyor. Ayrıca CrystalDiskMark testi sırasında aynı Sensor 1 sıcaklığı 95–100°C'ye kadar çıkıyor. SSD'ye kurulu bir oyunu (Cyberpunk 2077) oynarken Assembly ve Sensor 2 en fazla 65°C'yi gördü; Sensor 1 ise 85°C ile başlayıp en fazla 90°C'ye kadar çıktı. Bu değerlerde çalışması bir sorun yaratır mı, yoksa üründe bir problem mi var?

Laptop kullanıyorum; fanlar yavaşta da hızlıda da olsa sıcaklık değerleri bu şekilde. Arka planda bu SSD'ye kurulu herhangi bir program çalışmıyor.
(SSD üstünde laptop kasasına birleşik gelen termal pad gibi duran ilginç bir blok gibi bir şey var bu yüzden termal pad vs kullanmadım.
SSD balanced modda çalışıyor ve içinde işletim sistemi kurulu değil; yalnızca oyun ve program yüklemek için kullanıyorum.

Hiçbir şey açık değilken verdiği sıcaklıklar.

CrystalDiskMark sırasında verdiği değerler:

@Caner Uncu

Hız testi yaptığınızda bir sorun yaşanıyor mu? Test sırasında farklı bir yazılım ile sıcaklık değerini kontrol edin.

Sensor 1 ve Sensor 2 değerleri SSD kontrolcü veya NAND sıcaklığı ile ilgili olabilir ancak emin değilim, tahminim bu yönde.

Herhangi bir Thermal Throttling'e uğruyor mu diye kontrol edin farklı yazılımlarla da.

Az önce 500GB'lık bir dosya aktarımı yaptım, hiçbir düşüş olmadan saniyede 2 GB ile aktardı, %99 gelince bi düşüş yaşandı ama o hep olan bir şeydi sanırım. Aynı anda hem HWMonitor hem HWiNFO kullandım ikisinde de aynı değerler vardı, sıcaklıklar yine bu şekildeydi ama throttling olmadı.

Termal pad gibi duran ilginç bir blok gibi bir şey var.
Üstüne termal ped koy ya da onu söküp termal ped koy. Samsung'lar genelde çok ısınıyor ama boşta o kadar ısınması pek normal değil.

Yüksek olan kontrolcü sıcaklığı. 87 derece civarından sonra hız keser o. Termal ped koyunca etkisini görürsün.

İstesem sökerim ama laptop garantisi gider diye bir tereddüt içindeyim.

Kullanılabilir, problem yok ancak yine de thermal pad uygulamak çok daha iyi olur. Sıcaklıklar biraz yüksek.

Kullanılabilir, problem yok ancak yine de thermal pad uygulamak çok daha iyi olur. Sıcaklıklar biraz yüksek.

Anladım teşekkür ederim, laptop kasasına bütünleşik olan pedimsi şeyi söksem garanti gider mi?

Çok da büyük bir şey değilmiş, azıcık oynatınca çıktı. Elimde boşta duran bir termal padi koydum SSD üstüne, bakalım şimdi nasıl olacak.

Laptopun üzerindeki küçük, termal pad benzeri parçayı çıkarıp kendi padimi taktım. Önceden bilgisayarı açar açmaz Sensor 1 değeri 80 dereceyi görüyordu. Bu sefer ise bir süre 60 derece civarında gezindi. CrystalDiskMark testi yaptığımda, önceye göre biraz daha yavaş ısındı. Eskiden sadece okuma testinde bile 100 dereceyi görürken, şimdi okuma testinde en fazla 92–95 dereceyi gördü.

Ancak yazma testine geçince 92 derece olan sıcaklık bir anda 105 dereceye çıktı. Ben de testi hemen kapattım. Sanırım kaliteli bir SSD soğutucu almam gerekecek.

Anlamadığım nokta şu: Boştayken SSD 60 derece civarındaydı, fakat testten sonra tekrar 60’a düşmek yerine 80 derecede sabit kaldı. Arka planda SSD’yi yoracak hiçbir program açık olmamasına rağmen yine de soğumuyor.
@Caner Uncu @Dark Raiden Ne önerirsiniz?

Son düzenleme:
Önerecek pek bir şey yok. Termal pedi doğru kalınlıkta seç. Laptop kapağına tam temas etsin. Dakika başı bakmana gerek yok.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…