Lyzard

Başarılı

Konu Başlıkları Gizle

1. 1 Siyahlar
  2. 2 HDR
  3. 3 Pixel Shifting
  4. 4 Text Clarity
Selam dostlar, yaklaşık 2 ay kadar Samsung Odyssey OLED G6 LS27DG612SUXUF modelini kullandıktan sonra ASUS ROG STRIX OLED XG27AQDMG modeline geçtim ve deneyimlerimi sizinle paylaşmak istedim. Bu iki monitör fiyat avantajı ile çok revaçta ancak birbirinden farklı panellere sahip OLED ekranlar ve kısa sürede ikisini de deneyimlemiş biri olarak kendimce artı ve eksi yönlerini birkaç madde altında sıralamak istedim. Samsung piyasadaki diğer QD-OLED panel monitörler ile benzer özelliklere sahip ve yazdıklarım çok büyük ölçüde diğer QD-OLED panel monitörler için de geçerli olacaktır. ASUS'un ise şu anda piyasadaki tek Glossy Woled panel olduğunu da ayrıca belirteyim.

Siyahlar

ASUS net şekilde siyahlarda çok daha başarılı. Samsung mat paneli aydınlık veya loş bir ortamda dahi tüm siyahları mor gösteriyor ve benim için monitörü değiştirmemdeki en büyük sebep bu oldu. Yıllarca LG C2 OLED TV kullanmış biri olarak siyahları mor görmek beni tatmin etmedi. Samsung panelde tam siyah görebilmek için odanın zifiri karanlık olması gerek. ASUS'ta ise siyahlar her daim simsiyah ancak bu defa da ekranın parlak olması sebebi ile aydınlık bir ortamda oyun oynadığınızda o siyahlık ayna gibi yansıyor ve ekranda ne olduğunu pek seçemiyorsunuz. Ancak Loş bir ortamda iseniz bu sorun ortadan kalkıyor, zifiri karanlıkta oynamanıza gerek yok.

HDR

SDR konusunda iki monitör de neredeyse kusursuz, ancak HDR söz konusu olduğunda arada farklılıklar var. Samsung net şekilde HDR aktif iken renk canlılığı konusunda daha başarılı. ASUS siyahlarda yine çok daha iyi ancak diğer tüm renkler Samsunga göre soluk. Hala denemeler yapıyorum ancak Samsung'daki kadar iyi bir renk canlılığı yakalayamadım. Hal böyle olunca zifiri karanlıkta Samsung panelle oynadığınızda siyah dezavantajı da ortadan kalkıyor ve kusursuz HDR deneyimine ulaşıyorsunuz. Sürekli karanlıkta oynayacaksanız bu sizin için belirleyici bir faktör olabilir.

Pixel Shifting

Pixel shifting konusunda ASUS daha başarılı, hareketi neredeyse hiç algılayamıyorsunuz. Samsung'da ise sürekli olarak ekranın sağa sola hareket ettiğini gözüm seçiyor. Bu çok da büyük dert değil ancak ekranda flicker olmuş hissiyatı yaratıyor. Bu kadar sık ve şiddetli şekilde olması bana göre küçük de olsa bir eksi.

Text Clarity

Gelelim zurnanın zırt dediği yere. Eğer siz de benim gibi IPS monitörden OLED'e geçerseniz yazı kalitesindeki büyük düşüşü fark edeceksiniz. Hiçbir zaman IPS keskinliği yakalayamıyorsunuz. Bunun sebebi Windows ClearType'ın OLED monitörler için neredeyse hiçbir işe yaramaması. Samsung bu konuda IPS panelden çok geride olsa da gözüm birkaç hafta içinde alıştı ve sorunsuz şekilde kullandım ancak ASUS monitörde adeta tokat yemişe döndüm. Yazılımdaki "clear pixel Edge" özelliği de hiçbir işe yaramıyor. Bu o kadar büyük bir sorun ki birinci günün sonunda monitörü iade etme noktasına gelmiştim. Bu konuda incelemelerde influencerlar yeterince bahsetmemişler. Tamam OLED monitör oyun oynamak içindir ancak bu monitörde yeri geliyor YouTube yorumu okuyorsun, Twitch'de chat okuyorsun veya Windows'ta dosya dosya dolaşıyorsun. Bunları yaparken gözünüzün bozulmasını istemiyorsanız maalesef yardımcı bir program kullanmalısınız.

Çözümü Reddit'te bir arkadaşın "Mactype" isimli program tavsiyesinde buldum. Bu küçük program Windows açılır açılmaz sistem tablasında çalışıyor ve yazı kalitesini düzeltiyor. Bu da aslında panelden çok Windows ClearType'ın yetersizliğini gösteriyor bize.

Benim deneyimlerim bu şekildeydi. Bu iki monitör hakkında aklınıza takılan şeyler olursa bu başlık altında yardımcı olmaya çalışırım.

Son düzenleyen: Moderatör:

Text Clarity

Gelelim zurnanın zırt dediği yere. Eğer siz de benim gibi IPS monitörden OLED'e geçerseniz yazı kalitesindeki büyük düşüşü fark edeceksiniz. Hiçbir zaman IPS keskinliği yakalayamıyorsunuz. Bunun sebebi Windows ClearType'ın OLED monitörler için neredeyse hiçbir işe yaramaması. Samsung bu konuda IPS panelden çok geride olsa da gözüm birkaç hafta içinde alıştı ve sorunsuz şekilde kullandım ancak ASUS monitörde adeta tokat yemişe döndüm. Yazılımdaki "clear pixel Edge" özelliği de hiçbir işe yaramıyor. Bu o kadar büyük bir sorun ki birinci günün sonunda monitörü iade etme noktasına gelmiştim. Bu konuda incelemelerde influencerlar yeterince bahsetmemişler. Tamam OLED monitör oyun oynamak içindir ancak bu monitörde yeri geliyor YouTube yorumu okuyorsun, Twitch'de chat okuyorsun veya Windows'ta dosya dosya dolaşıyorsun. Bunları yaparken gözünüzün bozulmasını istemiyorsanız maalesef yardımcı bir program kullanmalısınız.

Çözümü Reddit'te bir arkadaşın "Mactype" isimli program tavsiyesinde buldum. Bu küçük program Windows açılır açılmaz sistem tablasında çalışıyor ve yazı kalitesini düzeltiyor. Bu da aslında panelden çok Windows ClearType'ın yetersizliğini gösteriyor bize.
Bu birebir benim başıma geldi ama çözümü alışarak buldum 😆 İncelemede insan kısa süreli kullanımda aşırı keskin metinden rahatsız olmuyor. Yine de dediğiniz yazılımı deneyeceğim.

Selam dostlar, yaklaşık 2 ay kadar Samsung Odyssey OLED G6 LS27DG612SUXUF modelini kullandıktan sonra ASUS ROG STRIX OLED XG27AQDMG modeline geçtim ve deneyimlerimi sizinle paylaşmak istedim. Bu iki monitör fiyat avantajı ile çok revaçta ancak birbirinden farklı panellere sahip OLED ekranlar ve kısa sürede ikisini de deneyimlemiş biri olarak kendimce artı ve eksi yönlerini birkaç madde altında sıralamak istedim. Samsung piyasadaki diğer QD-OLED panel monitörler ile benzer özelliklere sahip ve yazdıklarım çok büyük ölçüde diğer QD-OLED panel monitörler için de geçerli olacaktır. ASUS'un ise şu anda piyasadaki tek Glossy WOLED panel olduğunu da ayrıca belirteyim.

Siyahlar

ASUS net şekilde siyahlarda çok daha başarılı. Samsung mat paneli aydınlık veya loş bir ortamda dahi tüm siyahları mor gösteriyor ve benim için monitörü değiştirmemdeki en büyük sebep bu oldu. Yıllarca LG C2 OLED TV kullanmış biri olarak siyahları mor görmek beni tatmin etmedi. Samsung panelde tam siyah görebilmek için odanın zifiri karanlık olması gerek. ASUS'ta ise siyahlar her daim simsiyah ancak bu defa da ekranın parlak olması sebebi ile aydınlık bir ortamda oyun oynadığınızda o siyahlık ayna gibi yansıyor ve ekranda ne olduğunu pek seçemiyorsunuz. Ancak Loş bir ortamda iseniz bu sorun ortadan kalkıyor, zifiri karanlıkta oynamanıza gerek yok.

HDR

SDR konusunda iki monitör de neredeyse kusursuz, ancak HDR söz konusu olduğunda arada farklılıklar var. Samsung net şekilde HDR aktif iken renk canlılığı konusunda daha başarılı. ASUS siyahlarda yine çok daha iyi ancak diğer tüm renkler Samsunga göre soluk. Hala denemeler yapıyorum ancak Samsung'daki kadar iyi bir renk canlılığı yakalayamadım. Hal böyle olunca zifiri karanlıkta Samsung panelle oynadığınızda siyah dezavantajı da ortadan kalkıyor ve kusursuz HDR deneyimine ulaşıyorsunuz. Sürekli karanlıkta oynayacaksanız bu sizin için belirleyici bir faktör olabilir.

Pixel Shifting

Pixel shifting konusunda ASUS daha başarılı, hareketi neredeyse hiç algılayamıyorsunuz. Samsung'da ise sürekli olarak ekranın sağa sola hareket ettiğini gözüm seçiyor. Bu çok da büyük dert değil ancak ekranda flicker olmuş hissiyatı yaratıyor. Bu kadar sık ve şiddetli şekilde olması bana göre küçük de olsa bir eksi.

Text Clarity

Benim deneyimlerim bu şekildeydi. Bu iki monitör hakkında aklınıza takılan şeyler olursa bu başlık altında yardımcı olmaya çalışırım.

Elinize sağlık güzel rehber olmuş. Ben ASUS'un XG27ACDNG modelini araştırıyorum şu an, sizin incelediğiniz ASUS ile aynı panele sahip olmasa bile en azından aynı markanın ürünü olduğu için birkaç madde kafamda daha net oturdu teşekkür ederim.

Samsung telefon, monitör, TV aklınıza gelebilecek her panel türünde çok keskin görüntü sunuyor. Bu bazen çok göz yoruyor, Samsung yıllardır böyle. Ürünlerinde mümkün mertebe, doğal renk seçeneği ile kullanıyorum. Canlı renk seçeneği çok sıkıntılı.

Pixel cleaning konusunda ne dusunuyorsunuz? ASUS'un 5 dakika temizligi insanlari biraz endiselendiriyor. 1000 saat kullanimda 1000'in uzerinde islem yapti. Ekran kapandigi zaman surekli bir tur temizlik pesinde. Ekrani surekli acik mi tutmali yoksa birakalim temizlesin mi? Ikilemde birakiyorlar.
Sikinti cikaracaksa umarim garanti bitmeden etkisini gosterir.

Elinize sağlık güzel rehber olmuş. Ben ASUS'un XG27ACDNg modelini araştırıyorum şu an, sizin incelediğiniz ASUS ile aynı panele sahip olmasa bile en azından aynı markanın ürünü olduğu için birkaç madde kafamda daha net oturdu teşekkür ederim.

ACDNG QD-OLED kullandığı için ve QD-OLED panelleri Samsung ürettiği için ks ile aynı deneyimi beklemeyin. Renk canlılığı ve metin netliği olarak acdng daha iyi. Mor gözükme sorunu Acdng'de var. Haliyle siyah performansında da aqdmg daha iyi olacak. ASUS'un fabrika çıkışı kalibrasyon, OverDrive ayarlaması ve ekstra özellikler dışında yaptığı pek bir şey yok. Glossy QD-OLED monitör kullanan herhangi biriyle hemen hemen aynı deneyimleri alırsınız.

WOLED LG'nin paneli olduğu için artıları ve eksileri başka. G6 mat kaplama kullanırken acdng glossy kaplama kullanıyor. O yüzden glossy QD-OLED panellere bakmak daha mantıklı. Acdng ile aynı deneyimi verir.

İki monitörün kıyaslamasını merak ediyorsanız şuraya bakın.

Pixel cleaning konusunda ne dusunuyorsunuz? ASUS'un 5 dakika temizligi insanlari biraz endiselendiriyor. 1000 saat kullanimda 1000'in uzerinde islem yapti. Ekran kapandigi zaman surekli bir tur temizlik pesinde. Ekrani surekli acik mi tutmali yoksa birakalim temizlesin mi? Ikilemde birakiyorlar.
Sikinti cikaracaksa umarim garanti bitmeden etkisini gosterir.

Yapacak bir şey yok yazilim bu sekilde. ASUS sorun yok diyorsa guvenmek zorundayiz. 3 yil panel garantisi var. Bekleyip gorecegiz.

Samsung G6'da mat kaplama olduğundan dezavantajları da var, bu yüzden monitörün garantisini bozarak mat kaplamasını çıkardım renkler siyahlar ve metinler daha iyi oldu.

Samsung G6'da mat kaplama olduğundan dezavantajları da var, bu yüzden monitörün garantisini bozarak mat kaplamasını çıkardım renkler siyahlar ve metinler daha iyi oldu.

Bunu Reddit'te yapan birçok insan gördüm. İşlemi tam olarak nasıl yaptınız? Kolay mıydı?
İşlem sonrası siyahlarda herhangi bir düzelme oldu mu sadece metin netliği mi iyileşti?

Bunu Reddit'te yapan birçok insan gördüm. İşlemi tam olarak nasıl yaptınız? Kolay mıydı?
İşlem sonrası siyahlarda herhangi bir düzelme oldu mu? Sadece metin netliği mi iyileşti?

Kolay değildi. Monitörün köşesinden sivri bir şeyle kaplamayı ufaktan çıkardım, sonra el gücüyle çektim. Bayağı yapışıktı, ekrana çok kuvvet uygulamam gerekti. Bazen kopup duruyordu ama çapraz şekilde söktüm. Zorladı ama uyguladığım kuvvet yüzünden monitörün hasar görmemesi mucize. Evet, siyahlar daha güzel görünüyor, o grilik gitti, siyah mürekkep gibi gözüküyor.