Yeni çıkacak a serilerinde de bu tarz kamera tasarımı görecek miyiz acaba? Samsung galiba artık aynı lens tasarımını her telefonda kullanmaktan vazgeçmiş gibi. Ben açıkçası S25'teki kamera tasarımını bayağı modele yayarlar sanıyordum. Ama büyük ihtimalle şu etkiyi vermek istemiyorlar: Telefona bakınca 'hangi model bu ya?' karmaşası. Mesela S25'in kamerasını görsem direkt ‘bu S25 serisi' derim ama modelini ayırt edemem. S23 kameralı bir telefonu görsem de bu sefer S23 mü, A55 mi, S24 mü anlamam karışıyor. Sanırım artık bu kafa karışıklığının önüne geçmek istiyorlar.

Birbirine benzeyen o kadar çok telefon görüyoruz ki artık ekran çerçeve oranından anlıyorum hangi model olduğunu.

Dediğiniz doğru aslında ama işlemci kısmında hala stabil değil bu modeller, ama günlük kullanımda şu anki kullandığım S7 bile taş gibi :D
S7 taş gibi çalışır ama performans olarak benzetme yaptıysan katılmıyorum.

Günlük kullanımda günü kurtaracak bir performans verir, fazlası hayal güçünüze bağlı olur.

S7 taş gibi çalışır ama performans olarak benzetme yaptıysan katılmıyorum.

Günlük kullanımda günü kurtaracak bir performans verir, fazlası hayal güçünüze bağlı olur.

Performans olarak benzetme yapmadım ama çıkan üst segment sayılan cihazların sabit performans vermemesine üzülüyorum aynı şey Apple için de geçerli iPhone 14 de bazen oyunlar sabit bile olsa çok fazla anlık düşüşler oluyordu.

Performans olarak benzetme yapmadım ama çıkan üst segment sayılan cihazların sabit performans vermemesine üzülüyorum aynı şey Apple için de geçerli iPhone 14 de bazen oyunlar da sabit bile olsa çok fazla anlık düşüşler oluyordu.

S24 FE ile oyun oynarken ikinci elde telefon FPS kısıyor 😅 güç ısıya dönüşüyor ve hiçbir işime yaramıyor.

Ne yazık ki birçok üst segmen telefon dediğin gibi bu şekilde.

Bence her modelin kendine özel bir tasarımı olmalı.
Mesela S21'de kullanılan kamera tasarımı sadece o seriye özel kalmalı. Aynı tasarımı alıp a serisine yapıştırırsan, kullanıcı kendini değersiz hisseder. Çünkü s serisi amiral gemisi, a serisi orta segment. Ama ikisinde de aynı kamera tasarımını görünce insan ister istemez sorar: "ben niye daha pahalıya aldım o zaman?"

A55'e özel bir kamera tasarımı çıkardıysan, A56'da onu tekrar kullanma. Yeni bir şey üret.
Evet, her yıl bu kadar çok model çıkartınca tasarım yaratmak kolay değil. Ama o zaman da her yıl telefon çıkartmayın.

Düşünsene, bugün S25 alıyorsun. Bir yıl sonra S26 çıkıyor ve aralarında neredeyse hiçbir fark yok. O zaman benim telefon otomatik olarak değersizleşiyor. Aynı şey S20 için de geçerli. Aradan 5 yıl geçmiş, neredeyse unutuldu.

Bence Samsung (ve genel olarak markalar) her yıl yeni model çıkarmak yerine 2–3 yılda bir model sunsa çok daha mantıklı olur. Hem tasarım farkı olur, hem teknolojik olarak ciddi bir gelişme görülür. O zaman insanlar da gerçekten "evet ya, buna geçilir" der.

Ama şu anki sistemde 1 yıl önce çıkan modelle 1 yıl sonraki model arasında devasa farklar yok. Sadece fiyat uçuyor.
Üstüne bir de yıl numarasına göre model ismi vermişler: S25.. Bildiğin 2025 model gibi.

Mesela S21'de kullanılan kamera tasarımı sadece o seriye özel kalmalı. Aynı tasarımı alıp a serisine yapıştırırsan, kullanıcı kendini değersiz hisseder. Çünkü s serisi amiral gemisi, a serisi orta segment. Ama ikisinde de aynı kamera tasarımını görünce insan ister istemez sorar: "ben niye daha pahalıya aldım o zaman?"

A55'e özel bir kamera tasarımı çıkardıysan, A56'da onu tekrar kullanma. Yeni bir şey üret.
Evet, her yıl bu kadar çok model çıkartınca tasarım yaratmak kolay değil. Ama o zaman da her yıl telefon çıkartmayın.

Düşünsene, bugün S25 alıyorsun. Bir yıl sonra S26 çıkıyor ve aralarında neredeyse hiçbir fark yok. O zaman benim telefon otomatik olarak değersizleşiyor. Aynı şey S20 için de geçerli. Aradan 5 yıl geçmiş, neredeyse unutuldu.

Bence Samsung (ve genel olarak markalar) her yıl yeni model çıkarmak yerine 2–3 yılda bir model sunsa çok daha mantıklı olur. Hem tasarım farkı olur, hem teknolojik olarak ciddi bir gelişme görülür. O zaman insanlar da gerçekten "evet ya, buna geçilir" der.

Ama şu anki sistemde 1 yıl önce çıkan modelle 1 yıl sonraki model arasında devasa farklar yok. Sadece fiyat uçuyor.
Üstüne bir de yıl numarasına göre model ismi vermişler: S25.. Bildiğin 2025 model gibi.

Tasarım koruma işini en iyi Sony Xperia serisinde başardı, telefon üreticileri Xperia serisinden feyz almalı.

Zamanında birkaç marka yapıyordu ancak çoğu ya Türkiye'den çekildi, ya da telefon üretmeyi bıraktı, açıkçası tasarıma önem vermiyorum ancak donanımdan örnek vereceksem S25FE ye Exynos 2400 konulması gibi bir şey bu, aralarında hiçbir fark yok hatta fiyatı baz alırsak S24 FE daha iyi bir cihaz.

A serisi için belli imza tasarımı,S serisi M serisi Ve F serisi için imza tasarımlar belirlenmeli.ve her model için sürekli tasarım değiştirmek çok saçma.daha sonra firmalar şaşırıyor çok rezil tasarım çıkıyor.

Zamanında birkaç marka yapıyordu ancak çoğu ya Türkiye'den çekildi, ya da telefon üretmeyi bıraktı, açıkçası tasarıma önem vermiyorum ancak donanımdan örnek vereceksem S25 FE ye Exynos 2400 konulması gibi bir şey bu, aralarında dağlar kadar fark yok hatta fiyatı baz alırsak S24 FE daha iyi bir cihaz.
Keşke tasarımda da donanımda da biraz daha istikrar ve fark yaratma çabası olsa. Çünkü artık öyle bir hale geldi ki, bir telefonun yenisi çıktığında sadece ismi değişiyor gibi hissediyoruz. Donanım tarafında da genelde bir iki küçük değişiklik yapılıyor, işte işlemci biraz hızlanıyor, kamera yazılımına birkaç ekleme geliyor, belki ekran parlaklığı 100 nit bile artmıyor… ama genel kullanıcı deneyimi neredeyse aynı kalıyor.

Burada a serisiyle s serisini karıştırmayalım tabii. Onların arası zaten uçurum. Biri amiral gemisi, biri orta segment. Tasarımda da donanımda da ciddi fark var ve olması da gerekiyor. Benim asıl değinmek istediğim konu, s serisinin kendi içindeki yıllık güncellemeleri. Yani örnek verelim: S24 almış bir kullanıcı, bir sene sonra S25 çıkınca gerçekten büyük bir yenilik bekliyor ama çoğu zaman hayal kırıklığı yaşıyor. Çünkü değişiklikler yüzeysel kalıyor. Telefon güzel olabilir ama ‘buna geçmeye değer mi?' sorusu ortada kalıyor.

Aynı tasarım dili, benzer donanım, benzer yazılım… sanki bir önceki modelin üzerine hafif makyaj yapılmış gibi. E haliyle kullanıcı da ‘ben niye yükselteyim ki?' diyor. Ve bu da yeni çıkan modelin değerini düşürüyor. Bir de üstüne aynı kamera tasarımını, aynı kasa formunu tekrar tekrar görünce iyice hissizleşiyoruz artık. Hani o ‘yeni telefon heyecanı' var ya, o bile kalmıyor.

Bence markalar, özellikle Samsung gibi büyük üreticiler, bu her yıl yeni model çıkarma döngüsünü biraz yavaşlatsa çok daha verimli olur. Mesela 2–3 yılda bir ana seri çıkarılsa, o zaman gerçekten anlamlı farklar yaratılabilir. Tasarımsal olarak da donanımsal olarak da devrimsel şeyler sunulabilir. İnsanlar da hevesle ‘evet ya, bu model gerçekten yeni' der. Ama şu anki durumda, neredeyse herkes aynı şeyi düşünüyor: Yeni çıkan model, geçen senekinin biraz daha cilalanmış versiyonu. Bu da kullanıcıda hem beklenti kaybı yaratıyor hem de cihazların gerçek değerini düşürüyor.