Makaleler
12
Yer
Çorum
Merhaba,

Samsung Odyssey G4 25'' 240 Hz monitör kullanıyorum, son 2 aydır falan rahatsız edici derecede bir ''scanline'' problemiyle karşılaşıyorum. Yani sorun tam olarak scanline mıdır onu da bilemiyorum ama gerçekten bilgisayarı açasım gelmiyor artık, özellikle bazı oyunlarda fazlasıyla göze batıyor.

Sorun şu:

Çeşitli oyunlarda, özellikle yüksek FPS ve 240 Hz'de fareyi sağa sola ya da aşağı yukarı hareket ettirdiğimde bazı nesnelerde sanki tarama çizgileri çıkıyormuş gibi oluyor. Gözlerim fazlasıyla hassas ve net olarak fark ediyorum. Bu sorunu Counter-Strike 2 ve Ranch Simulator'de özellikle çok fazla yaşıyorum. Ranch Simulator'de mesela uzaktaki ağaçlar, fareyi çevirdiğimde sanki titriyor gibi oluyor. Video ekledim ancak videoda ne kadar belli oluyor emin değilim, yine de bakabilirsiniz. Bu sorun sadece oyunlarda değil, genel kullanımda da oluyor. Örneğin forumda sayfayı otomatik olarak scroll yaparken yazılar veya veya çizgiler titrer gibi oluyor. Steam'de istek listeme giriyorum, keza orada da durum öyle. Steam kütüphanesinde yavaş yavaş scroll atarken acayip belirgin mesela.

Şunu da ekleyeyim: Mesela monitörü 60 Hz'e çektiğimde bahsettiğim Steam kütüphanesindeki bu sorun yaşanmıyor.

• Sistem kaynaklı mı acaba deyip farklı sisteme de takıp denedim, onda da oluyor.
  • Farklı monitör deneyeyim dedim, 60 Hz bir monitör bağlayıp denedim ama 60 Hz'deki kasma hissinden dolayı çok anlayamasam da bu kadar belirgin durmuyor onda.
  • Sürücü silip kurma falan denedim zaten, klasik.
  • Monitörden farklı panel hızlarını denedim, hiçbir etki yok.
  • G-Sync veya V-Sync açtığımda da gram etkisi yok.
  • Monitörü 120 Hz'e çektiğimde de sorun devam ediyor.
Geçen gün teknik servisi aradım, şehrimde var mış zaten, sorunu anlattım ancak kendileri pek bilgili durmuyordu, götürsem muhtemelen sorun yok deyip geri verecekler. Scanline problemi yaşıyorum dediğimde kendileri düşük Hz kaynaklı yırtılma yaşıyorum sandı, yüksek Hz'de yaşıyorum dedim ama o düşük Hz'de olur falan bir şeyler dediler işte...

Bir çözüm öneriniz var mı? Aldığım ilk zamanlar hiç böyle problem yaşadığımı hatırlamıyorum. Varsa da algılanmıyordu bence ama şu an bilgisayarı açasım bile gelmiyor. Aldığım her şeyde bir arıza çıkıyor.

Son düzenleme:
@Fantastiktürk, merhaba hocam,

Attığınız kaynaklara bu sorunu araştırırken de denk gelip incelemiştim. Yaşadığım sorun tam olarak nasıl ifade edilir ya da nedir bilemiyorum.

Pek Ghosting değil gibi. Mesela attığım videodaki Ranch Simulator'den bağımsız olarak CS2 giriyorum, özellikle fareyi böyle yavaş yavaş çevirip gözlemlediğimde acayip derecede göze batacak şekilde grafiklerde bozulmalar oluyormuş gibi çizgisel bir şeyler oluşuyor.

Bazı oyunlarda ise pek göze batmıyor, örneğin Tomb Raider giriyorum, pek rahatsız edici bir şey yok. Ya da tam tersi Ranch Simulator giriyorum, özellikle uzaktaki ağaçlarda çizgilenme/görüntü bozukluğu gibi şeyler oluşuyor. Deneme amaçlı dandik 75 Hz monitör bağladım bugün, Ranch Simulator'de hiç gözüme çarpmadı böyle bir sorun. Monitörü aldığım ilk zamanlar böyle bir şey olmadığına eminim, olsa net fark ederdim.

Steam'de istek listeme girdiğimde ilk başta bayağı yaşanıyor mesela bu bozulmalar, daha sonra in-çık yaptıkça biraz daha normale dönüyor. 75 Hz monitör bağladığımda olmadı mesela bu.

Ghosting testi yapıyorum, sorun gözükmüyor. Scanline testi gibi bir şey vardı internette, onu da yaptım ama o da temiz. YouTube gibi yerlerde problem olmuyor mesela ama forumda bazen oluyor, bazen olmuyor. Haftaya arkadaşın sistemde deneyeceğim, orada da olursa garantiye yollayacağım ama pek ümidim yok, geri gönderirler büyük ihtimal.
Başka sistemde denedikten sonra tekrar yazarsanız bakarız o zaman hocam. Şimdi gereksiz yere yorulmayın o zaman.

@Fantastiktürk, hocam selam. Henüz başka yerde deneme fırsatım olmadı ancak G-Sync ve V-Sync'i açtığımda CS2'de bahsettiğim çizgilenme veya yırtılma tarzı şeyler minimuma iniyor, en azından yakınlarda öyle. Uzaklarda yine belirgin. Ranch Simulator'de de çok az etkisi oluyor ama yine sorun devam ediyor.

Onun dışında masaüstünde; örneğin YouTube'da, forumda kaydırırken veya Steam'de falan hiçbir etkisi yok. Sorun buralarda devam ediyor.

Mouse ile manuel scroll atarken daha az oluyor ancak tekerleğe tıklayıp otomatik kaydırma yaparken aşırı derecede böyle görüntüde bozulmalar yaşanıyor.

Şunu da ekleyeyim: Monitörü aldığımdan beri Sync teknolojilerini kapalı kullanırdım ve hiçbir şekilde böyle sorun olmuyordu. Şu an acayip derecede oluyor CS2'de falan. Gerçekten sistemi açıp YouTube'a girmek bile istemiyorum artık, o kadar keyif kaçırıcı bir durum ki. Paneli mi bozuk anlamadım.

@Fantastiktürk, hocam selam. Henüz başka yerde deneme fırsatım olmadı ancak G-Sync ve V-Sync'i açtığımda CS2'de bahsettiğim çizgilenme veya yırtılma tarzı şeyler minimuma iniyor, en azından yakınlarda öyle. Uzaklarda yine belirgin. Ranch Simulator'de de çok az etkisi oluyor ama yine sorun devam ediyor.

Onun dışında masaüstünde; örneğin YouTube'da, forumda kaydırırken veya Steam'de falan hiçbir etkisi yok. Sorun buralarda devam ediyor.

Mouse ile manuel scroll atarken daha az oluyor ancak tekerleğe tıklayıp otomatik kaydırma yaparken aşırı derecede böyle görüntüde bozulmalar yaşanıyor.

Şunu da ekleyeyim: Monitörü aldığımdan beri Sync teknolojilerini kapalı kullanırdım ve hiçbir şekilde böyle sorun olmuyordu. Şu an acayip derecede oluyor CS2'de falan. Gerçekten sistemi açıp YouTube'a girmek bile istemiyorum artık, o kadar keyif kaçırıcı bir durum ki. Paneli mi bozuk anlamadım.
A.selam.

Ben ne kafayla ghostinge benziyor yazdım bilmiyorum. Gerçi ghostinge benziyor derken benzemesi kısmıni kastetmiş olmam yüksek ihtimal. Gün sonu yorgunmuşum sanki 😂

Neyse...

Sorun donanımsal duruyor hocam. Panel arızasına benziyor. Hem sorunun kendisi hem de ekran kartı yazilımına bakmak/baska PC'de denemek/farklı kabloyla denemek/Sync ayarlarını değiştirmek vb. gibi denenmesi gereken çogu şeyi deneyip işe yaramamasından dolayı diyorum.

Daha fazla uğraşmadan garantiye yollamanızı tavsiye ederim.

Sorunu detaylı ama okunacak uzunlukta açıklayın ve denediğiniz şeyleri de ekleyin. Basit bir şey sanmasınlar diye diyorum.
Bir de monitorün sağlam gitmesi için varsa orijinal paket ve köpükleriyle yollamanız gerektiği. Zira malumunuz fazlasıyla hassaslar.

@Fantastiktürk, farklı ekran kartıyla da denedim hocam bugün. RTX 3060 Ti yerine eski RX 460'ı takıp FreeSync ile de deneyeyim dedim. Kapalı halde de denedim, 3060 Ti'daki kadar belirgin olmasa da yine var. Daha az belirgin olma sebebi de düşük FPS'ten kaynaklı olabilir.

Şehrimde teknik servisi var mış hocam, elden teslim edip sorunu açıklarım. Hatta gösterme imkanı tanırlarsa kendim de gösteririm. Yapacak bir şey yok, bu da benim şansım.

@Fantastiktürk, farklı ekran kartıyla da denedim hocam bugün. RTX 3060 Ti yerine eski RX 460'ı takıp FreeSync ile de deneyeyim dedim. Kapalı halde de denedim, 3060 Ti'daki kadar belirgin olmasa da yine var. Daha az belirgin olma sebebi de düşük FPS'ten kaynaklı olabilir.

Şehrimde teknik servisi var mış hocam, elden teslim edip sorunu açıklarım. Hatta gösterme imkanı tanırlarsa kendim de gösteririm. Yapacak bir şey yok, bu da benim şansım.
Teknik servisin merkeze düzgün ilettiğinden emin olun o zaman hocan. Benim ilimdeki saçma sapan iş tuttuğu için az daha değişim yapmıyordu LG.
Bunu diyorum çünkü teknik servis olmasına bakmayın hiç anlamayabiliyorlar.

Tam anlayamadım videodan ama benzer diyebilirim ya. Sadece yatay değil, dikey de oluyor. CS'de G-Sync açınca azalıyor mesela ama uzak yerlerde yine oluyor. Masaüstünde hep oluyor, Sync fark etmiyor.

Daha çok yüksek FPS'lerde oluyor sanırım hocam, emin değilim.

Hocam arkadaşımda test edip öyle yollalayım dedim, kendisi çalıştığı için pek müsait olamadı ama bu hafta halletmeye çalışacağım 🙏

@Fantastiktürk, @2254

Selam, bugün ilimdeki "sözde" teknik servise monitörü götürdüm. Sorunumu anlattım, adamlar kendi ellerindeki 20 senelik 60 Hz destekli laptopa bağladılar ve sorunu göstermemi istediler. Ben de monitörü laptoptan kaynaklı 240 Hz'e alamadım çünkü desteklemiyor. Haliyle sorunumu gösteremedim. Çektiğim bir videoyu gösterdim ama bir şey anlamadılar.

Elimizde videolu kanıt olması lazım dediler. E dedim kasayı getireyim öyle test edin o zaman diye. Öyle yap deyip geçiştirdiler. Telefonum 60 Hz kayıt alıyor diyorum, çeksem de 240 Hz anlaşılmıyor diyorum adamlara ama dikkate almıyorlar. Bir şey bildikleri yok. Bunlar nasıl servis anlamadım. 20 senelik cihazla ben nasıl test edeyim? Yazılımı sordular, güncel dedim. Downgrade de yapılmıyor zaten. Saçma sapan iş. Elimdeki eski 75 Hz monitörü bağlıyorum sisteme, hiçbir sorun yok. Bu monitör net olarak problemli ama video kaydıyla anlaşılmıyor sorun, 240 Hz video çekemiyorum.

Son düzenleme:
Hocam arkadaşımda test edip öyle yollalayım dedim, kendisi çalıştığı için pek müsait olamadı ama bu hafta halletmeye çalışacağım 🙏

@Fantastiktürk, @2254

Selam, bugün ilimdeki "sözde" teknik servise monitörü götürdüm. Sorunumu anlattım, adamlar kendi ellerindeki 20 senelik 60 Hz destekli laptopa bağladılar ve sorunu göstermemi istediler. Ben de monitörü laptoptan kaynaklı 240 Hz'e alamadım çünkü desteklemiyor. Haliyle sorunumu gösteremedim. Çektiğim bir videoyu gösterdim ama bir şey anlamadılar.

Elimizde videolu kanıt olması lazım dediler. E dedim kasayı getireyim öyle test edin o zaman diye. Öyle yap deyip geçiştirdiler. Telefonum 60 Hz kayıt alıyor diyorum, çeksem de 240 Hz anlaşılmıyor diyorum adamlara ama dikkate almıyorlar. Bir şey bildikleri yok. Bunlar nasıl servis anlamadım. 20 senelik cihazla ben nasıl test edeyim? Yazılımı sordular, güncel dedim. Downgrade de yapılmıyor zaten. Saçma sapan iş. Elimdeki eski 75 Hz monitörü bağlıyorum sisteme, hiçbir sorun yok. Bu monitör net olarak problemli ama video kaydıyla anlaşılmıyor sorun, 240 Hz video çekemiyorum.
Tam olarak bundan bahsettim şunu derken:
Teknik servisin merkeze düzgün ilettiğinden emin olun o zaman hocan. Benim ilimdeki saçma sapan iş tuttuğu için az daha değişim yapmıyordu LG.
Bunu diyorum çünkü teknik servis olmasına bakmayın hiç anlamayabiliyorlar.
Benim götürdüğüm LG servisi de konuşurken bana şöyle demişti:
"Şu elindeki gAminG monitör ile benim monitörum aynı panel aslında (Kıs Kıs gülme)."
Halbüki benim monitör 144Hz, 24 inç, TN panel; onunki ise 75Hz, 27inç, IPS panel. Boyut değişimi bile tamamen farklı panel demekken adam farklı teknolojilerde ve farklı Hz'lerde ve tamamen farklı ürün gamında bulunan iki monitöre aynı panel dedi.
Hani şu çok basit bir bilgi. Hatta adam servis, açip panelleri değişiyor. Bilmemesi nasıl bir absürtlük...

Servislerin çoğunun ne kadar cahil ve beceriksiz olduğunu bilseniz...

Neyse. Samsung 'un internetteki iletişim numarasını arayıp durumu izah edin hocam. Ankara/İstanbul servisine gönderirsiniz.
Not: Mesai saatleri içinde tabii ki.