Ozi2658

Becerikli
Arkadaşlar monitörüm 4K 120 Hz IPS ama nedense sanki ben bu monitörü güzel kullanamıyorum gibi. Acayip iyi bir görüntü hissettiğimi söyleyemem. Yani 1080p monitörüm olmadığı için daha önce laptop kullanıyordum 13". Tam anlamıyla nasıl bir fark olduğunu anlamadım sanırım. Bu farkı nasıl anlayabilirim? Bir de monitör 27" ama nedense YouTube görüntüsü bana biraz bozuk gibi geliyor.

Monitörüm Samsung Odyssey G70B.

Son düzenleyen: Moderatör:
YouTube'daki içerik 1080p ve düşük bitrate ise 27” monitörde bulanıklık normal. 4K oynattığında bile bulanıklık varsa sıkıntı vardır.

4K da iyi gibi hocam şimdi bir video açtım da fena gözükmüyor yani. Ama arada gerçekten dağlar kadar fark var mı 1080p ile 4K arasında onu anlayamadım.

Yenileme hızını en yükseğe çektin değil mi? Bir de yine Windows ekran ayarlarindan ölçeklendirmeyi %125 veya %150 yap ve yeniden başlat bir dene bakalım görüntü sana daha keskin gelecek mi?

4K da iyi gibi hocam şimdi bir video açtım da fena gözükmüyor yani. Ama arada gerçekten dağlar kadar fark var mı 1080p ile 4K arasında onu anlayamadım.
27 inçte OLED panel bile olsa bulanıklaşıyor hocam. Amazon Prime’daki Tarantino’nun Once Upon Hollywood bir şey filmi full bulanık örneğin. Ama HBO Max’dan Game of Thrones son sezonu aç, kaymak gibi net. Çünkü HBO Max daha çok bitrate veriyor. Bütün 1080p içerikler aynı kalitede 1080p değiller. Youtube’daki içeriklerin bitrate çoğunlukla düşük zaten.

Özellikle önceden 24” kullandıysanız buna alışmak zaman alacak.

Yenileme hızını en yükseğe çektin değil mi? Bir de yine Windows ekran ayarlarindan ölçeklendirmeyi %125 veya %150 yap ve yeniden başlat bir dene bakalım görüntü sana daha keskin gelecek mi?

Evet 120 Hz. Bakayım hocam ona da aslında sorun 1080p de çok bulanık olabiliyor oyunlarda sanki 720p gibi. Belki 27 inch olduğundandır.

27 inçte OLED panel bile olsa bulanıklaşıyor hocam. Amazon Prime'daki Tarantino'nun Once Upon Hollywood bir şey filmi Full bulanık örneğin. Ama HBO Max'dan Game of Thrones son sezonu aç, kaymak gibi net. Çünkü HBO Max daha çok bitrate veriyor. Bütün 1080p içerikler aynı kalitede 1080p değiller. YouTube'daki içeriklerin bitrate çoğunlukla düşük zaten.

Özellikle önceden 24” kullandıysanız buna alışmak zaman alacak.

Hocam önceden 13-14 inch laptop kullanıyordum sanırım inch düşük olduğu için o zaman keskik geliyordu 1080p

Bir de yine Windows ekran ayarlarindan ölçeklendirmeyi %125 veya %150 yap ve yeniden başlat bir dene bakalım görüntü sana daha keskin gelecek mi?

150 de hocam.

13-14 inç çok küçük hocam ya. :D Bununla ilgili tamamen. Gözünüz ona alıştığı için bulanık gelir. Örneğin telefon ekranında görüntünün daha keskin olması gibi. IPS panellerde bulanıklık sorunu yok zaten, netlikte iyiler.

Ama şunu ek olarak belirteyim. Monitör 27” ama kendinden 1920x1080 olsaydı daha az bulanıklık olurdu, evet. Sizin monitör 4K olduğu için downscale yapıyor(ismi bu sanırım). Bu downscale o kadar fark yaratacak bir şey değil yine de.

Bir tavsiye olarak keskinliği bir tık arttırabilirsin. @Ozi2658

Son düzenleme:
Evet 120 Hz. Bakayım hocam ona da aslında sorun 1080p de çok bulanık olabiliyor oyunlarda sanki 720p gibi. Belki 27 inch olduğundandır.

Hocam önceden 13-14 inch laptop kullanıyordum sanırım inch düşük olduğu için o zaman keskik geliyordu 1080p.

150 de hocam.

Bende de 13.3 inç laptop var Full HD IPS, keskinlik 27 inç Full HD monitörüme göre tabii ki daha iyi. Genel olarak baktığında ayni iki ekrana ufak olan daha net gelir piksel yoğunluğundan kaynaklı. Mesela ETS 2 oyununu 13 inç olan laptopta en düşük ayarda Full HD açtığımda gördüğüm görüntü, masaüstünden Full HD high ayardaki görüntüden bile daha iyi geliyor. Hatta eskiden 19 inç VGA bağlantılı LCD monitörler vardı onlarda aldığım görüntü şimdikilere göre daha netti diye aklımda kalmış.