Giriş

Sadece farkları yazacağım. Buraya eklemediğim özelliklerin aynı olduğunu düşünebilirsiniz.

SDR Parlaklığı

Belirgin artış var. %100 beyaz ekran parlaklığında 64cd daha yüksek ölçülmüş G65D. Aynı şekil gerçek kullanım senaryosu parlaklığında da 51cd daha yüksek ölçülmüş G65D.

Sonuç: G65D > G65B

1756221295265.webp

HDR Parlaklığı

Gerçek kullanım senaryosunda 27cd kadar artış gözlemlenmiş. Aslında 40-50cd'ye varan parlaklık sapmaları olağandır lakin iki monitör arasında panel farkı var, aşağıda değineceğim. Bu sebeple gelişim söz konusu olmuş olabilir. %100 beyaz ekran parlaklığında da 58cd yükseliş var.

1756221416181.webp

Piksel Düzeni

Evet, burası panelin değiştiğini açıkça belli eden asıl kısım. Gördüğünüz gibi piksel yapısında farklılıklar mevcut. G65B'nin pikselleri daha buruşuk ve sönük dururken G65D'de ise daha pürüzsüz ve parlak duruyor.

İkisi de RGB piksel düzenine sahip, burada bir değişiklik yok.

Sonuç: Birbirlerine karşı dezavantajlı/avantajlı yerler olduğu için nötr diyebiliriz.

1756221579901.webp

Yansıma

G65B'nin yansıma performansı daha iyi. Mat kaplaması daha iyi muhtemelen.

Sonuç: G65B > G65D

1756221782925.webp

Backlight Strobing Parlaklığı

MPRT değerini düşürmemize olanak sağlayan Backlight Strobing teknolojisini aktif ettiğimizde, maksimum parlaklıkta düşüş gözlemlenebiliyor. Backlight Strobing aktif ettiğimizde yaşanan parlaklık düşüşü miktarı aynı fakat G65D'nin genel parlaklık bakımından zaten üstünlüğü olduğu için Backlight Strobing aktif edildiğinde hala yüksek parlaklıkta kalabiliyor.

1756222203208.webp

Gecikme Süresi ve Overdrive Seçenekleri

G65B: Stok halde en iyi overshoot performansına sahip olduğu için "Standard" modda kullanmak en iyi seçenek. "Extreme" profili çok iyi gecikme süresine sahip olsa da rezalet bir overshoot performansına sahip. "Faster" modu kötü overshoot performansına sahip değil ama 1ms gecikme süresi düşürmek için ufak da olsa overshoot hata oranının da yükseldiği bir profili seçmeye gerek yok.

1756222503538.webp

G65D: Stok haldeki gecikme süresi tablosunda hata var gibi duruyor. Bunun dışında "Extreme" profilinde yine fazla overshoot hata oranı var. Evet, gecikme olarak en iyi profil olsa da overshoot hata oranının bu denli yüksek olduğu profili kullanmaya gerek yok. "Faster" veya "Standart" daha iyi.

Doğrudan kıyaslayamıyoruz çünkü test yöntemleri farklı ama muhtemelen G65B'nin gecikme süresi performansı, G65D'den daha iyi.

Sonuç

Parlaklık farkı dışında göze çarpan devasa bir fark yok. Fiyatlar birbirine yakınsa G65D, daha yüksek parlaklıktan ötürü alınabilir. Çok fiyat farkı varsa ucuz olanı alın.

Kaynak

Merhabalar, biraz alakasız bir soru olacak fakat ben G65B monitöre sahibim, daha önce bir tane daha alıp iade etmiştim ve iki monitörde de backlight strobe açmaya çalıştım fakat ayarı bulamadım. Game Motion Plus ve Game HDR ayarları karartılmış, belki bununla alakalı olabilir diye araştırdım fakat internette nasıl bu ayarlar açılıyor bulamadım.

Bilginiz var mı? Sadece 60Hz biliyorum ama retro oyunlarda denemek istedim. Ben mi bulamıyorum yoksa bir hata mı yapıyorum çözemedim.