Giriş

Kontrast ve renk gamutu bakımından aynılar. Bu sebeple bunlara değinmeyeceğim. Sadece ayrıştıkları yerlere değineceğim.

Maksimum Parlaklık ve Minimum Parlaklık

Hem minimum parlaklık, hem maksimum parlaklık olarak G81F downgrade yaşamış. G80SD paşalar gibi 16cd'ye kadar düşebiliyorken, G81SF 67cd gibi oldukça yüksek bir minimum parlaklığa sahip. Artık günümüz IPS ve VA panel monitörlerinin bile 30-40cd'lere kadar düştüğü ortamda OLED bir monitörün 67cd gibi yüksek bir minimum parlaklığa sahip olması tuhaf.

%100 ekran parlaklığında G81SF, 50cd gibi korkunç bir downgrade yaşamış. Gerçek kullanım senaryosunda aralarındaki parlaklık farkı aynı lakin %100 ekrandaki parlaklık farkı çok fazla. %100 ekrandaki kasıt, tam ekran beyaz parlaklığı.

Sonuç: G80SD > G81SF

1754949095548.webp

Smart TV

Bir diğer yaşanılan downgrade kısmı da burası. G80SD'de Smart TV özelliği var, yani Tizen OS'a sahip. Ek olarak kutudan kumanda çıkıyor. G81SF'de ise Smart TV özelliği yok, yani Tizen OS yok. Smart TV özelliği olmadığı için kumanda da yok.

1754949309123.webp

Yansıma Performansı

G81SF, kullandığı mat kaplamanın geliştirilmesinden ötürü yansımaları daha iyi tutuyor G80SD'ye kıyasla.

Sonuç: G81SF > G80SD

1754949536175.webp

1754949595462.webp

1754949609311.webp

VRR Titremesi

Yine VRR titremesi olarak da G80SD, G81SF'ye kıyasla çok daha iyi sonuç vermiş.

Aşağıdaki sayısal değerleri yorumlayacak olursak:
Dark Gray Flicker: Koyu gri içerikteki titreşimin genliği. Bu değer, diğer iki değerden daha önemli ve neredeyse iki kat daha kötü sonuç vermiş G81SF.
Middle Gray Flicker: Orta gri içerikteki titreşimin genliği. Burada da iki kat daha kötü sonuç vermiş G81SF.
Light Gray Flicker: Açık gri içerikteki titreşimin genliği. Burada G81SF, 4.5 kat daha iyi sonuç vermiş lakin açık grideki titreşim, diğer iki titreşime kıyasla düşük olduğu için buradaki iyilik, genel VRR titreme performansına olumlu etki edemiyor.

1754949779291.webp

Input Lag

1ms azalış var G81SF modelinde, G80SD'ye kıyasla. 1ms input lag farkını ayırt edebilecek birisinin olduğunu zannetmiyorum. Dolayısıyla önemsiz bir fark ama yine de belirtmek istedim.

Sonuç: G81SF > G80SD

1754950118694.webp

Giriş-Çıkış Portları

G81SF modeline 3.5mm jak girişi ilave edilmiş ve HDMI 2.1'in bant genişliği 40 Gbps'ten 48 Gbps'ye yükselmiş. O kadar önemli değil, zaten 4K 240 Hz ve 10-bit kullanım için G80SD de, G81SF de uygun. 40 Gbps, bant genişliği kısıtlamasına takılmıyordu yani. 3.5mm jak girişinin eklenmesi tamamen opsiyonel.

Sonuç: Kıyaslayabileceğim bir üstünlük yok, 3.5mm jak girişi tercih meselesi.

Ekran Boyutu ve PPI değeri

G81SF, 27" 4K olmasından ötürü daha iyi PPI değerine sahip G80SD'nin 32" 4K olmasına kıyasla.

Sonuç: Ekran boyutu tercih meselesi, PPI değeri olarak G81SF > G80SD.

HDR Parlaklığı

Gerçek kullanım senaryosunda 20cd gibi sapma düzeyinde farklılık ölçülmüş. 20cd gibi ufak miktarlar pek önemli değil, üründen ürüne 20-30cd parlaklık değişimleri olabilir ve normaldir lakin %100 ekrandaki beyaz parlaklığı arasında korkunç bir parlaklık farkı var. G80SD, 280cd ölçülürken G81SF, 195cd ölçülmüş. Arada 85cd'lik bir parlaklık farkı söz konusu. Direkt olarak bu farkı gözünüzle hissedersiniz ve G81SF kesinlikle bu yönden bayağı zayıf kalmış.

1754950981562.webp

Değerlendirme ve Kapanış
G81SF'nin Artıları:
  • Yüksek PPI değeri.​
  • 3.5mm jak girişi.​
  • 1ms input lag düşüşü.​
  • Daha iyi mat kaplama kullanımından ötürü daha iyi yansıma performansı.​
G80SD'nin Artıları:
  • Daha yüksek %100 beyaz ekran parlaklığı.
  • Daha yüksek HDR %100 beyaz ekran parlaklığı.
  • Daha iyi VRR titreme performansı.
  • Smart TV özelliği.
  • Ekran boyutu (opsiyonel).

Bana göre G81SF, oldukça başarısız bir model. OLED'in en büyük sıkıntısı olan parlaklık konusunda zayıf kalmış. Evet, belki gerçek kullanım senaryosunda bu parlaklık farkını o kadar hissetmiyorsunuz lakin %100 beyaz ekran parlaklığının bu denli düşük olması ve VRR performansının daha kötü olması, bana göre G81SF'nin tercih edilebilirliğine önemli darbe vuracak iki kıstas. Bir de Smart TV her ne kadar pek çoğumuzun kullanmadığı bir özellik olsa da, varolan bir özelliği yeni modelde çıkarma gereksinimi duyulması garip.

Yeni çıkmış bir model için G81SF'yi başarısız buldum. Önermez miyim? Öneririm ama G80SD ile yakın fiyatta ise veya G80SD daha ucuz ise G80SD'yi öneririm.​

4. nesil panel olması iyi bir artı fakat sadece 4. nesil panel var diye önemli noktalarda geri kalan bir modeli önermem.

Samsung'un 4. nesilde el 3.0 ve 5 yığınlı yapı sayesinde 3. nesilden en az 2 kat dayanıklı olduğunu söylüyor. RTINGS'de eski nesil QD-OLED'lerde hemen yanma belirtisi gösterirken yeni nesilde yanma belirtisi olmadığını söylemişti. Yanma en büyük dert olduğu için aradaki farkları çoğu kişinin tolere edeceğini düşünüyorum. Maksimum parlaklıkta çoğu kişi kullanmıyor. Eğer benimki gibi ABL sınırlayıcıya veya düşük parlaklığa sahip bir model kullanılmıyorsa tabii. Diğer kısımlarda tolere edilebilir. Şahsen OLED'lerin mürekkep gibi siyah göstermesinden ötürü AW2725DF'de %45 parlaklığın altına hiç inmedim. Göz yormuyor çünkü. IPS gibi parlama yok. VRR titremesine yapacak bir şey yok. 4. nesil benim için daha kritik.

Son düzenleyen: Moderatör:
Samsung'un 4. nesilde EL 3.0 ve 5 yığınlı yapı sayesinde 3. nesilden en az 2 kat dayanıklı olduğunu söylüyor.
5 yığınlı yapı kısmı pazarlama taktiği olarak kullanılıyor. EL 3.0 muhabbetinin doğruluğu var lakin bunu teste tabi tutacak kadar uzun süreli bir "Long Term Test" verisi mevcut değil. Kısa sürede gerçekleşen yanma ile uzun sürede gerçekleşen yanmanın bana göre pek farkı yok, sonuçta sen bu ürünü 2-3 yıl kullanacaksın ve ister 1 yıl, ister 6 ay sonra; sonuç olarak yanıyorsa o üründen aldığın verim ve memnuniyet zaten düşüyor ve yapacağın şey servise yollamak oluyor. EL 3.0'ın gerçekliği yadsınamaz lakin abartmaya gerek yok. MicroLED çıkana kadar yanma riski muhabbeti benim için hiçbir zaman istenildiği kadar geliştirilemeyecek olan bir durum.

5 yığınlı yapı kısmı pazarlama taktiği olarak kullanılıyor. El 3.0 muhabbetinin doğruluğu var lakin bunu teste tabii tutacak kadar uzun süreli bir "long term test" verisi mevcut değil. Kısa sürede gerçekleşen yanma ile uzun sürede gerçekleşen yanmanın bana göre pek farkı yok, sonuçta sen bu ürünü 2-3 yıl kullanacaksın ve ister 1 yıl, ister 6 ay sonra; sonuç olarak yanıyorsa o üründen aldığın verim ve memnuniyet zaten düşüyor ve yapacağın şey servise yollamak oluyor. El 3.0'ın gerçekliği yadsınamaz lakin abartmaya gerek yok. Microled çıkana kadar yanma riski muhabbeti benim için hiçbir zaman istenildiği kadar geliştirilemeyecek olan bir durum.

Ama aradaki fark tam ekran beyaz parlaklığında. Yani neredeyse hiç kullanmayacağın bir senaryo. %95'lik kısım bir şeyler izlerkenki ekranın parlaklığı. Bunda da aynı seviyedeler. Kendim AW2725DF de beyaz ekran açtığımda eyvallah parlak oluyor da ben monitörü beyaz ekranda kullanmıyorum. Kimseninde kullanacağını sanmıyorum.

Yanma kısmına katılmıyorum çünkü Samsung zaten 2 yıl sınırlı yanma garantisi sunuyor. Bir de eski nesil alıp riske girmezdim. 5 ay bile daha fazla dayansa fazlasıyla yeter benim için. Aynı fiyata daha uzun ömürlü olacak. 3.nesilin yanacağından değil ama farazi söylüyorum 2-3 senede yanacak bir paneli spesifik durumlarda önde diye tercih etmezdim. Çünkü normal kullanım senaryosunda çok önemli olmayan kısımlarda önde. RTINGS iki monitörede 9.1 puan vermiş çünkü arada hatrı sayılır fark yok. G81Sf'nin önde olduğu yansıma işleme gibi artılarda var. Her alanda da kötü değil yani. Görüntü kaliteleri ve hız da aynı seviyede.

Ama aradaki fark tam ekran beyaz parlaklığında. Yani neredeyse hiç kullanmayacağın bir senaryo. %95'lik kısım bir şeyler izlerkenki ekranın parlaklığı. Bunda da aynı seviyedeler. Kendim AW2725DF de beyaz ekran açtığımda eyvallah parlak oluyor da ben monitörü beyaz ekranda kullanmıyorum. Kimseninde kullanacağını sanmıyorum.
Tam ekran beyaz parlaklığı yapılmasındaki amaç, en ekstrem senaryoyu göstermek. Tabii ki hep 7/24 beyaz ekrana bakmıyoruz lakin monitörün en yüksek parlaklık verdiği renk, beyaz renktir. Beyaz renklerin çoğunlukta olduğu senaryoda da bu üstünlük ortaya çıkıyor. Bu parlaklık farkını illa %100 beyaz ekran olarak düşünme, diğer renklerde de yine G80SD üstünlük sağlar.
RTINGS iki monitöre de 9.1 puan vermiş çünkü arada hatrı sayılır fark yok.
Puanlamaya bakmak önemsiz. Renk doğruluğu direkt olarak panel piyangosu zaten. Renk gamutu ölçümleri de minimal değişikliğe sebep veriyor. Bu tarz durumları da baz aldığı için RTINGS'in puanlamasına değil, verilerine bakmak daha doğru.
G81SF'nin önde olduğu yansıma işleme gibi artılar da var. Her alanda da kötü değil yani. Görüntü kaliteleri ve hız da aynı seviyede.
Yansıma iyi bir gelişme lakin monitör alırken olmazsa olmaz diyeceğim bir gelişme düzeyi yok. Kaldı ki QD-OLED'in temel sıkıntısı olan siyahların morlaşması, asıl yapılması gereken iyileştirme noktası.

Bir de eski nesil alıp riske girmezdim. 5 ay bile daha fazla dayansa fazlasıyla yeter benim için. Aynı fiyata daha uzun ömürlü olacak. 3.nesilin yanacağından değil ama farazi söylüyorum 2-3 senede yanacak bir paneli spesifik durumlarda önde diye tercih etmezdim.
Aynı şeylerin hepsi G81SF için de geçerli. Evet, güç tüketimini düşürmek sıcaklığı doğrudan etkiler lakin OLED panel monitör ve TV'ler, yapıları gereği ince oldukları için hala yeterince iyi soğutulamıyor. Dolayısıyla ortam koşulları, statik görsel kullanımı gibi faktörler hala burn-in için kaçınılmaz, 10. nesil QD-OLED gelirse bu konuyu tekrar konuşuruz :D