Makaleler
9
Canım sıkıldı, biraz Samsung övelim bakalım. Ancak bu övme biçimi S24 Ultra'nın ne kadar güzel bir telefon olduğu ile alakalı olmayacak. Ben anlamam o işlerden.

1722631119732.webp

Bu gördüğünüz Samsung'un Güney Kore'nin GSYH'si içindeki payı. Yani Güney Kore'nin toplam milli gelirinin %22.4'ünü 2022 yılında bu adamlar oluşturuyor. Bu tek başına inanılmaz bir başarı zaten ama daha da inanılmazı:

1722633220990.webp

Türkiye'nin ülke içi ve dışı patent başvuru sayısı 2016 verilerine göre 16778. Bunların elbette hepsi tescil edilemiyor ve sayı epey düşüyor ama en azından niyeti görmeliyiz bu tabloda. Samsung'un 2016 verilerine göre toplam patent verileri:

1722634224448.webp

Samsung'un 2016 yılında tescil ettirilmiş ülke içi ve dışında toplam 20822 adet patenti var. Bakın başvuru değil bu. Başvuruyu bilerek söylemedim ülkemize ayıp olmasın diye. Samsung'un tescilli patent sayısı, tek başına koskoca ülkenin patent başvuru sayısından daha fazla. 1984 yılından 2016 yılına kadar toplamda 110,145 adet patente sahipler. Şu ana kadar çıldırmış olmanız gerekiyordu, çıldırmadıysanız dahası geliyor:

1722634619320.webp

Bu da 2023 verisi buyurun. 1984 yılından 2023 yılına kadar, yani 2016'dan sonraki altı yıl içerisinde bu sayıyı 134,536 adet arttırarak toplamda 244,731 adet patente ulaşmış durumdalar. Resmen geometrik bir artış bu artık kontrolü kaybettiler. Yine yıl bazlı patent tescillerini görebilirsiniz. Daha da detaylı bilgi için Samsung'un kendi yayınladığı 2016 ve 2023 yılı finansal raporuna bakabilirsiniz.

Şimdi bu firmanın neden Güney Kore'nin GDP'sinin tek başına %22.4'ünü oluşturduğunu anlayabildiniz mi? Adamlar resmen imparatorluk kurdu Kore'de. Bu adamlar tüm dünyayı üretiyor. Gelin biraz da ne ürettiklerine bakalım:
  • Buzdolabı
  • Çamaşır Makinesi
  • Kurutma Makinesi
  • Bulaşık Makinesi
  • Fırın
  • Ocak
  • Televizyon
  • Monitör (Kendi panelini kendisi üretiyor ki asıl olay bu)
  • Telefon (işlemcisi dahil)
  • Tablet
  • Laptop
  • HDD, SSD
  • SD Kart
  • USB Bellek
  • VRAM, DRAM
  • Akıllı Saat
  • Yazıcı
  • Kamera
  • Kulaklık
Telefon demişken:

1722641336044.webp

Son 1 yılda ülkemizdeki kullanım oranları. Apple ve Samsung kapışması kıyasıya bir şekilde devam ediyor. Resmen başa baş bir mücadele. Yalnız Samsung, globalde pazar payı olarak 3 sene öncesine kadar açık ara farkla liderdi.

1722641423024.webp

Ancak ona rağmen market değeri Apple'a göre çok düşük. Samsung 2023 yılında 401 milyar dolarlık bir market değerine ulaşmayı başardı. Apple'ın ise 2023 yılındaki değeri 3 trilyon dolar. Arada korkunç bir fark var. Bu bize neyi gösterir?

Samsung'un hisse senedi miktarının ve fiyatının Apple'a göre bariz daha geride olduğunu gösterir elbette. Bir firmanın market değerinin çok olması ile tüketici davranışları arasında doğrudan bir ilişki yoktur. Yani bir firma sırf 10 trilyon dolar değerinde diye, insanlar ikame ürüne yönelmemezlik yapmazlar. En büyük örnek market payı. Aynı şekilde market değerini yine marketin kendisi belirler. Yani hisse senedi fiyatları ile toplam hisse miktarının oranına göre belirlenir. Hadi hesaplayalım.

1722638855940.webp

Share price x shares outstanding = market value. (Hisse fiyatı x toplam hisse miktarı = market değeri)

219.86 x 15,405,856,000 = 3,387,131,500,160$. Yani yaklaşık 3.3 trilyon dolar 2024 Ağustos ayı için.

1722640746778.webp

58.67 x 5,969,782,550 = 350,247,142,208$. Yani yaklaşık 350 milyar dolar 2024 Ağustos ayında. Peki bu bize neyi gösterir? Geçmişi gösterir elbette.

Piyasa değerini belirleyen şeyin yine marketin kendisi olduğunu söylediğimize göre, aslında daha önceden farklı bir konuda açıkladığım "Apple vs The Others" konusuna değinmemiz lazım. Geçmişin meyvesi o kadar tatlı ki, günümüzde Apple'a sadık kullanıcı kitlesi Apple'ın çıkardığı ürünün kalitesinden bağımsız olarak gidip satın aldıklarından ötürü piyasa değerini kaybetmiyor. Ürünün piyasaya sürülmeden önceki bir ön gösterim bile insanların Apple hisseleri almasına yetiyor çünkü. Bakın şu mesela:

Değişmez klasik, telefon tarihini baştan yazan sunum. Yazdılar da, saygılar. Neyse:

Videoda bu sunumun tarihinin 9 Ocak 2007 olduğunu söylüyor. Üşenmeyip o tarihe gittim ve Apple'ın hisselerine baktım:

1722640951270.webp

Uçuşa bakın... Daha telefon çıkmadı bile. Buradan anlamamız gereken şey, market değeri firmanın başarısını gösteren şeylerden yalnızca bir tanesidir. Tek başına bir anlamı yoktur. Farklı parametreleri de işin içine katıp o şekilde değerlendirme yapmamız gerekir.

Bu arada konu Samsung'dan çıkıp Apple'a kaymaya başladı ama bir sonrakinde Apple övme zamanı yapacağım, o yüzden önden ısınıyorum şimdi. Zira o da övülmeyi bol bol hak ediyor. Gömme törenleri çok yaptık biraz da övelim.

Sonuç olarak arkadaşlar, Samsung bir teknoloji devidir. Üretmedikleri şey yok ve girdikleri her alanda da kalitelerini sonuna kadar kanıtlamış durumdalar. Tek başına SSD desem bile kafanızda bir okyanus canlanıyor değil mi? O okyanustaki en büyük balina kim? Samsung. Sevin veya sevmeyin, objektif olarak veriler ile değerlendirdiğimde bu korkunç başarının önünde saygıyla eğilmekten başka elimizden gelen bir şey yoktur... Hadi eğilelim, iyi geceler.

Ben aktif olarak 2 ürününü kullanıyorum. Samsung Galaxy Watch 6 44mm kullanıyorum ve çok memnunum. Telefon olarak da Samsung Galaxy J7 2017 kullanıyorum, 7 yıllık model artık değişmemekle sorun bende derim.

Şu etiketten sonra artık bir Samsung ekosistemi kurmak şart oldu. 🙏

Güzel bir çalışma olmuş ama Samsung LNG gemileri, K9 155mm kendinden tahrikli obüsler ve çeşitli askeri ekipmanlarda üreten ya da üretiminde yer alan bir şirkettir.

Kaynaklar:

Not:

K9 155mm kendinden tahrikli obüsler, Türkiye'de T-155 Fırtına obüsleri olarak geçer. Güney Kore şirketi Samsung ile bu obüslerin üretiminde de beraber çalışılmıştır.

Kaynak:

Güzel bir çalışma olmuş ama Samsung LNG gemileri, K9 155mm kendinden tahrikli obüsler ve çeşitli askeri ekipmanlarda üreten ya da üretiminde yer alan bir şirkettir.

Kaynaklar:

Süper, daha da eğilelim valla bunları unutmuşum.

"244,731 adet patent". Şu bile inanılmaz hayranlık verici bir şey ya. Cidden saygı duyulası bir firma. O değilde hocam;

1- Bu ne tarz bir can sıkıntısıdır?
2- Hep böyle canınız sıkılsın tamam mı? :D

Hiç laptop, tablet, telefon ya da saatlerini kullanmadım, klimasını kullandım. 5 yıl kadar memnundum ama bu yıl bozuldu, o yüzden övemeyeceğim.

4K oyun furyasının ilk çıktığı dönemde Titan X ekran kartıyla kullanmak için Samsung'un 4K 1 ms monitörünü almıştım, ghosting açısından hayatımda kullandığım en kötü monitördü.

Windows oyun sistemlerimde 2015 yılından beri Samsung'un SSD'lerini kullanıyorum. Sanırım tamamen memnun olduğum tek Samsung ürünü onlar oldu şu ana kadar.

Samsung'un akıllı cihazlarını, koskoca buzdolabının minnacık akıllı saate, onun da Android arabaya bağlanması zaten Samsung'a hayranlık uyandıran bir şey.

Eline sağlık. Ben de Samsung'un birçok ürününü deneyimlemiş birisiyim ve adamlar birçok konuda başarı sergiliyorlar. Adamlar gerçekten saygıyı hak ediyor. Samsung bana göre bir şirket değil de, bir şirketten daha fazlası. Ekonomik açıdan da ileride sanki. "Sanki" diyorum çünkü ben de bu ekonomik istatistiklerden pek anlamıyorum.

Son düzenleyen: Moderatör: