Makaleler
1
Yer
Ankara
980 Pro, 990 Pro ve son çıkan 9100 Pro modellerindeki Firmware güncellemesi ile düzeltilmeye çalışılan ama bir türlü düzeltilemeyen görmeme/BIOS'a atma, hız düşüşleri ve ısınma sorunlarının 3 seridir tekrarlanması ister istemez bende "Samsung SSD'ler acaba kalitesizleşmeye mi başladı?" düşüncesini uyandırmaya başladı. Tabii 960 Pro'da MLC NAND kullanıp 970 Pro'da "3-bit MLC" NAND diyerek Pro serisinde TLC NAND'a geçişe zemin hazırlayıp 980 serisinden itibaren TLC NAND kullanılmaya başlanması da ayrı konu. Eskiden SSD denildiğinde aklıma Samsung gelirdi, hala da öyle ama sanırım yavaş yavaş fikrim değişiyor. Sizler bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bende almıştım 2 adet Vatan Bilgisayar'dan. Kullanmaya başladım. Daha sonra Windows kurulu olan ayda 2-3 kere çalışır iken bir anda BIOS'a atıyordu. Ansızın yapıyordu bilgisayar çalışıyor iken. Anakartımda sorun yok bu arada. O sıra bakıyorum Windows kurulu olan 990 Pro gözükmüyor BIOS ekranında. Ekran kartı altında olan diğer 990 Pro sorunsuz gözüküyor. Güç tuşuna basılı tutup kapatıyordum bilgisayarın açılabilmesi için. Daha sonra tekrar basıp açtığımda sorunsuz gözüküyor ve çalışıyordu. Neyse dedim uzun süre BIOS güncellemeleri, chipset güncellemeleri, Magician güncellemeleri, Windows güncellemeleri derken hepsini yapıp bekleme kararı aldım. Yine faydası olmadı. Bende Türkiye'de tek yetkili servisi var olan SSD yetkili servisine gönderdim. Samsung sadece 1 tane servisi var Türkiye'de bu konuda. Yazılım atıldı, hız testi yaptık sorun görmedik deyip geri gönderdiler. Benim sorunum hız değildi zaten. Servisin müşteri hizmetleride alaycı bir tavır takındı bana. Samsung SSD servisi rezalet bu arada benim deneyimlerime göre. Bende daha sonra ekran kartı altında olan diğer 990 Pro SSD'ye Windows kurup, kullanmaya başladım. 1 kere bile sorun yaşatmadı bana. Bununla ilgili 990 Pro inceleme videolarında, 9100 inceleme videolarında aynı sorunu yaşayan sorular soran insanlar var. İnanmayan bakabilir tabii. Bazıları buna uyku sorunu da diyor.

Her SSD'de bu yok, sadece bazılarında yapıyor. Ve Samsung bunu sorun olarak görmüyor. Hatta bununla ilgili Reddit üzerinde açılmış konular var.

Lakin yazılım programı, performansı, sorunsuz denk gelenleri gayet kaliteli. Bu iş biraz şans işi sanırım. Özellikle performans konusunda gerçekten çok iyi bir SSD. 990 Pro ve 9100 modeli, öyle çok masum değil lakin.

Bir daha SSD alırsam tercihim olur mu, pek zannetmiyorum. WD, Kingston, Crucial markalarını tercih ederim.

Bu arada WD Black SN850X 1 TB heatsink sistemimde kullanıyorum aynı zamanda. Bir tık sıcak çalışması hariç, gayet iyi bir model tavsiye edebilirim. Tabii alternatif olması açısından söyledim.

Son düzenleme:
MLC'den TLC'ye geçti diye kalitesinin düştüğünü söylemişsin de bunu her firma yaptı. Şu an bir düşüş varsa herkeste var ki hatırladığım kadarıyla herkes aynı sene geçiş yapmıştı. Bir planlı eskitme planı varsa bunu her firma uygulamış oldu.

Yazılım tarafında fena facialar var orası doğru. Yurt dışında hakkını arayıp ürünün yenisini alabilirsin de Türkiye için aynı şeyi diyemem. Bu yüzden yazılımları otomatik yerine 5-10 gün gecikmeli ve araştırarak yapmalıyız. Şansıma 990 Pro cihazların çöp olduğu dönemde 990 Pro takılı sistem kapalı kalmıştı.

Öncelikle 3-bit MLC, 900 serisi ile gelen bir durum değil. Bu tamamen Samsung'un isimlendirme tercihi. TLC ile 3-bit MLC aynı şey. Daha eski seride de 3-bit MLC yazar, 800 serisine bakabilirsiniz.

970 PRO modelinde de 3-bit MLC değil, direkt gerçek 64 katmanlı, Samsung V4 MLC NAND yer alıyor. Bu kısmı düzeltelim.

Samsung, PRO modellerine MLC NAND koyardı, ilk defa 980 serisi ile birlikte PRO serileri de TLC'ye döndü. Bunun sebepleri hem MLC'nin yüksek maliyetli olması hem de günümüz TLC'lerinin oldukça iyi ve yeterli olması olabilir. Yani bir oyun bilgisayarı için MLC NAND ne kadar gerekli ki? Bunun yanı sıra MLC kullanıp maliyet yükseltse bu sefer fiyat olarak da rekabet edemeyecek, daha az erişilebilir olacak.

Bir diğer değişiklik de yine 980 serisi ile DRAM'siz diske adım attılar. Dizüstü için üretilenleri bir kenara koyarsak, Samsung 980 ilk DRAM'siz disk oldu. Giriş segmentte de rekabet amaçlamış olabilirler.

Yani buna direkt kalite düşüşü denir mi bilemedim, daha çok günümüz şartlarına ayak uydurmak bence. Yazılımsal sorunlar olabilir, ki yaşanıyor da. Onun çözülmesi lazım ama donanımsal olarak hâlâ gayet iyi bence ürünleri. Arz/talep işi bence olay. Türkiye fiyatlarına bakarsak 990 EVO ve EVO Plus gibi anlamsız diskler var tabii.

Samsung'un güncel TLC NAND'ları iyi ama, kalitesiz diyemem bu NAND'lara.

MLC'den TLC'ye geçti diye kalitesinin düştüğünü söylemişsin de bunu her firma yaptı. Şu an bir düşüş varsa herkeste var ki hatırladığım kadarıyla herkes aynı sene geçiş yapmıştı. Bir planlı eskitme planı varsa bunu her firma uygulamış oldu.

Yazılım tarafında fena facialar var orası doğru. Yurt dışında hakkını arayıp ürünün yenisini alabilirsin de Türkiye için aynı şeyi diyemem. Bu yüzden yazılımları otomatik yerine 5-10 gün gecikmeli ve araştırarak yapmalıyız. Şansıma 990 Pro cihazların çöp olduğu dönemde 990 Pro takılı sistem kapalı kalmıştı.
Dikkat ederseniz doğrudan NAND değişti diye kalitesinin düştüğünü düşündüğümü ifade etmedim, ayrıca bir diğer yan etken olduğu için bu durumdan bahsettim. Yazdıklarım asıl olarak yazılım ve dolaylı olarak da üretim kalitesine yönelik.

Öncelikle 3-bit MLC, 900 serisi ile gelen bir durum değil. Bu tamamen Samsung'un isimlendirme tercihi. TLC ile 3-bit MLC aynı şey. Daha eski seride de 3-bit MLC yazar, 800 serisine bakabilirsiniz.

970 PRO modelinde de 3-bit MLC değil, direkt gerçek 64 katmanlı, Samsung V4 MLC NAND yer alıyor. Bu kısmı düzeltelim.
Evet haklısınız, şurada belirtilen aslında TLC olan 3-bit MLC konusu 980 Pro için geçerliydi, kısaca bir bakındım. Eski bir konu olduğundan sanırım karıştırdım. Ek olarak, NVMe tarafında bu durum 900 ile başladı, 800 serisi de var dediğiniz gibi. Buna değinme nedenim de premium model diye bildiğimiz Pro modellerinden olmasıydı.

Samsung, PRO modellerine MLC NAND koyardı, ilk defa 980 serisi ile birlikte PRO serileri de TLC'ye döndü. Bunun sebepleri hem MLC'nin yüksek maliyetli olması hem de günümüz TLC'lerinin oldukça iyi ve yeterli olması olabilir. Yani bir oyun bilgisayarı için MLC NAND ne kadar gerekli ki? Bunun yanı sıra MLC kullanıp maliyet yükseltse bu sefer fiyat olarak da rekabet edemeyecek, daha az erişilebilir olacak.
970 Evo/Evo Plus gibi genel kullanıma yönelik ve 970 Pro gibi pahalı da olsa en iyisini isteyenlerin alacağı ürünler hala piyasada olsaydı çok daha başka şeyleri konuşuyor olurduk diye düşünüyorum.

Bir diğer değişiklik de yine 980 serisi ile DRAM'siz diske adım attılar. Dizüstü için üretilenleri bir kenara koyarsak, Samsung 980 ilk DRAM'siz disk oldu. Giriş segmentte de rekabet amaçlamış olabilirler.
DRAM'siz olması aslında sorun değil ama fiyat bakımından bir avantaj sağlamadığı sürece anlamsız bir vaziyet alıyor.

Yani buna direkt kalite düşüşü denir mi bilemedim, daha çok günümüz şartlarına ayak uydurmak bence. Yazılımsal sorunlar olabilir, ki yaşanıyor da. Onun çözülmesi lazım ama donanımsal olarak hâlâ gayet iyi bence ürünleri. Arz/talep işi bence olay. Türkiye fiyatlarına bakarsak 990 EVO ve EVO Plus gibi anlamsız diskler var tabii.
Kalite düşüşü izlenimi daha çok yıllarca tank gibi dediğimiz, sağlam sorun çıkarmayan ürünler gördükten sonra sorun çıkarmaya başlayan ve hem de daha yüksek fiyat etiketi ile gelen ürünlerin memnuniyetsizliğine bağlı olarak gelişiyor.

Samsung'un güncel TLC NAND'ları iyi ama, kalitesiz diyemem bu NAND'lara.
O bakımdan evet iyi ama fiyatının karşılığı mı emin değilim.

Son düzenleme: