jassajanes

Uzman
Sanal belleği kapatmaktan ziyade 800-1024 olarak ayarladım sonrasında ise oyun oynayabiliyordum. 1 2 saat sonra ise oyunlar açılmamaya ve ekran kartının belleğinin yetmediği hatasını aldım. Nasıl bir ayar çekmeliyim ki böyle hata vermesın? Yardımcı olur musunuz?
  • 32 GB DDR4 RAM 3200 MHz.
  • 1 TB SSD 2 TB HDD 120 GB SSD.
  • RX 6700 10 GB.
  • Ryzen 5 5600.

1740351186660.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
32 GB RAM var sistemde sanal bellek gibi boş işlerle uğraşıyorsun. Sistem yönetimli boyut deyin.

Aslında bu işle uğraşma sebebim oyun oynarken az RAM kullanması ve düşük FPS almam. Biraz araştırma yaptığımda Reddit'te birkaç kullanıcı bu ayarı kapatıp ya da düşük değer verdiğinde düzeldiğini söylemişti, bende çalışmadı.

1740352532913.webp

Sanal bellek, bellek hiyerarşisinin önemli bir parçası. İşlevi kuru kuruya RAM artırmak değil. Kapatayım da sistem belleği kullansın diye bir şey yok. İşletim sistemi sizden daha akıllı. Bilerek sanal belleğe yazıyorsa bir bildiği vardır.

Kaldı ki programlar sanal belleğe yazıp yazmamayı kendisi seçebiliyor. VirtualLock icat edileli çok oluyor. Sanal bellekte depolanmasında sakınca yoksa veya tercih ediliyorsa düşük priority verip uygun görüldüğünde sanal belleğe taşınması sağlanabilir. İki durumda da nihai karar işletim sisteminde. Benim bilmediğim, işletim sistemine kesin emir verilen şeyler de olabilir.

Oyun sonradan kullanılacak kaplamaları sanal bellekte tutmak istiyordur ve yer yoksa program kapansın demiştir.

Az FPS durumunda darboğazın oyunun canı sıkıldığı için sistemdeki boştaki bellek yerine daha ufak yeri kullanmaya çalışması gibi bir şeyden kaynaklandığı sonucuna varılamaz. Gider Pac-Man yazarım. 1 MB bellek kullanır. Az FPS almasının sebebi kötü yaptığım hesaptır, darboğaz işlemcide olur. Gider çizdirme kısmını kötü yazarım darboğaz ekran kartında olur. Veriyi kötü depoluyorumdur, işlemci sabah akşam belleğe git gel yapar. Bellek kapasitesinden bağımsız bir durum.
İnternette nispeten küçük oyunların bu tarz sorunlarını düzelten onlarca video bulabilirsiniz. Ben derdi bellek kapasitesi olan kimseyi görmedim. GTA V'in (oyununuz o demiyorum) 20 GB bellek kullandığını da görmedim. Atıyorum 16 GB sistemde 8 GB kullanır, daha fazlasında 10 GB kullanır. Oyun bir 10 GB daha kullansın da FPS artsın diye bir şey olmuyor.

Sanal bellek, bellek hiyerarşisinin önemli bir parçası. İşlevi kuru kuruya RAM artırmak değil. Kapatayım da sistem belleği kullansın diye bir şey yok. İşletim sistemi sizden daha akıllı. Bilerek sanal belleğe yazıyorsa bir bildiği vardır.

Kaldı ki programlar sanal belleğe yazıp yazmamayı kendisi seçebiliyor. VirtualLock icat edileli çok oluyor. Sanal bellekte depolanmasında sakınca yoksa veya tercih ediliyorsa düşük priority verip uygun görüldüğünde sanal belleğe taşınması sağlanabilir. İki durumda da nihai karar işletim sisteminde. Benim bilmediğim, işletim sistemine kesin emir verilen şeyler de olabilir.

Oyun sonradan kullanılacak kaplamaları sanal bellekte tutmak istiyordur ve yer yoksa program kapansın demiştir.

Az FPS durumunda darboğazın oyunun canı sıkıldığı için sistemdeki boştaki bellek yerine daha ufak yeri kullanmaya çalışması gibi bir şeyden kaynaklandığı sonucuna varılamaz. Gider pac-man yazarım. 1 MB bellek kullanır. Az FPS almasının sebebi kötü yaptığım hesaptır, darboğaz işlemcide olur. Gider çizdirme kısmını kötü yazarım darboğaz ekran kartında olur. Veriyi kötü depoluyorumdur, işlemci sabah akşam belleğe git gel yapar. Bellek kapasitesinden bağımsız bir durum.
İnternette nispeten küçük oyunların bu tarz sorunlarını düzelten onlarca video bulabilirsiniz. Ben derdi bellek kapasitesi olan kimseyi görmedim. GTA V'in (oyununuz o demiyorum) 20 GB bellek kullandığını da görmedim. Atıyorum 16 GB sistemde 8 GB kullanır, daha fazlasında 10 GB kullanır. Oyun bir 10 GB daha kullansın da FPS artsın diye bir şey olmuyor.

Bilgiler için teşekkürler, oynadığım oyun Rust 😃 ilk saatlerde 13 GB RAM kullandıgı zaman akıcı şekilde oynuyorum sonra oyun 50 60 FPS arası olmaya başlıyor ve kontrol ettıgımde 5 - 7 GB arası RAM kullandığını goruyorum ( oyunu kapa aç yapınca RAM kullanımı tekrar 12 - 13 GB oluyor) bunun ıcın ınternette arastırma yaptığımda oyunun 18-20 GB arası RAM kullandıgını gordum çok ilginc bir durum ben de kafayi taktim biraz araştırdım iste ama ışe yaramadı.

Rust olduğunu baştan söyleseydiniz. Ondan her şey beklenir. Gerçek bir çözüm oynamamak olur.
Sabah akşam new deyip çağırıyordur. Babasının malı çünkü. Sonra da eline yüzüne bulaştırıp kalıyordur. Belki garbage collector düzgün çalışmıyordur.

Memory compression'ı kapatmayı deneyebilirsiniz.

Oyunu ilk açtığınızda ve bellek kullanımı düştüğünde RAMMap ile use counts, priority summary ve oyun ana bir process üzerinden gidiyorsa process'in bellek kullanımına bakabilirsiniz. Standby bellek çok fazla ise empty sekmesinden standby list'i temizleyebilirsiniz. Oyunun priority 0 olduğunu sanmıyorum ama öyle ise sadece onu temizleyebilirsiniz.