TeknoKartal

Becerikli
Yer
Kartal
Merhaba, 480 GB olan Acer SSD'me VirtualBox kuracağım. Sanal makine için birkaç Linux dağıtımı var aklımda.

Dağıtımlar;

Rocky Linux.
Fedora.
KDE Plasma.
CachyOS.

Siz bunlardan hangisini önerirsiniz?
(Not: Temel Linux kodlarına çalışmak için bir dağıtım aramaktayım)

Arch Linux oneririm.

Amac temel linux komutlariysa, masaustu ortamina ihtiyacin yok. TTY kullan. Paket yuklemek, dosya duzenlemek, processleri incelemek vs gibi seyleri ogrenirsin. Normalde de eger system administration yapacaksan Linux serverlarinda, genelde SSH ile baglanip direkt terminal ustunden calisacaksin. Nadiren GUI erisimin olacak. O yuzden guzel bi pratik olur.

Arch Linux oneririm.

Amac temel Linux komutlariysa, masaustu ortamina ihtiyacin yok. Tty kullan. Paket yuklemek, dosya duzenlemek, processleri incelemek vs gibi seyleri ogrenirsin. Normalde de eger System administration yapacaksan Linux serverlarinda, genelde SSH ile baglanip direkt terminal ustunden calisacaksin. Nadiren GUI erisimin olacak. O yuzden guzel bir pratik olur.

Olur ama çok Linux bilmiyorum başka bir dağıtım önerebilir misiniz?

GNU/Linux araçlarını ve uygulamalarını kullanmak istiyorsan Ubuntu hariç herhangi bir dağıtımı kullanabilirsin.

İlk olarak indirmesi ve kullanması görece daha kolay olan Fedora KDE Plasma'yı kur. Yeteri kadar öğrendikten sonra Arch Linux yükleyebilirsin CLI kullanarak. Bu arada Fedora kullanırken bile Arch Wiki kullanmanı öneririm çünkü şu an Linux için en geniş kaynaklardan birisi. Ekstra olarak Gentoo Wiki de bazi niş rehberler için tercih edilebilir. Bir tık daha detaylı anlattığı konular var.

Not: Arch Linux ve Gentoo CLI üzerinden kurulan dağıtımlar. Gentoo ayrıca her programı kendin derlediğin bir sistem. Günlük kullanım için pek pratik olmasa da derleme açısından pratik sağlıyor.

Void Linux iyidir. Sanal makineye kaç GB RAM ayıracaksınız? Systemd'nin dışına çıkmak bence faydalı olabilir. Farklı initlere alışmayı öneririm ve Systemd'yi de öğrenin.

Bilgisayarda 12 GB DDR3 RAM var ona göre ayarlarım.

@TheAny rocky Linux nasıl? Rocky Linux ve CachyOS arasından hangisini önerirsin.
Rocky Linux kurumsal firmalarda kullanılmak için tasarlanmış bir dağıtım. Sizin CachyOS kullanmanız daha mantıklı olur. Rocky'nin arayüzünü sevdiyseniz Cachy'yi kurarken GNOME masaüstü ortamıyla kurabilirsiniz.

Rocky Linux kurumsal firmalarda kullanılmak için tasarlanmış bir dağıtım. Sizin CachyOS kullanmanız daha mantıklı olur. Rocky'nin arayüzünü sevdiyseniz Cachy'yi kurarken GNOME masaüstü ortamıyla kurabilirsiniz.

Aslında arayüzle bir alakası yok daha önce bana Rocky Linux önerilmişti onun için yoksa CachyOS KDE ile geliyor ve gayet iyi bir arayüze sahip eğer sanal makine için CachyOS daha mantıklı olursa onu kurarım 😊

Debian Xfce öneririm. Sanal makine de stabil bir Linux dağıtımı kullanmak yorucu olmayacaktır. Rolling release dağıtımların her an sorun çıkarma ihtimali var (günümüzde eskisi gibi sorun çok yok). Sanal makine kullanımında en stabil ve en akıcı deneyim lazım bence. Debian Xfce arayüzü stok Xfce ile geldiğinden alışık olduğumuz Windows tarzı yok ama özelleştirme ile rahatlıkla yapılabilir. XFCE dışında LXQT gibi ortamlarda kullanılabilir.