Merhaba, işim gereği macOS’a ihtiyacım var. Şu ana kadar VMware üzerinden sanal makine kurarak işlerimi hallettim. Ancak WWDC sonrası Apple’ın Intel işlemcilere olan desteğini kestiğini öğrendim. Birçok kişi, artık Hackintosh yapmanın mümkün olmayacağını söylüyor. Bu durum yalnızca fiziksel cihaza kurulum yapanlar için mi geçerli, yoksa sanal makinelerde de macOS kullanımı artık mümkün olmayacak mı?
Detaylar
Kim cevapladı?- Katılım
- 30 Ocak 2025
- Makaleler
- 14
Intel işlemciyi (daha doğrusu AMD64 mimarisi) destekleyen son sürüm macOS sürümü kullanılabilir. Ancak sadece ARM64 mimarisi (Silicon) için üretilen macOS sürümleri desteklenmeyecek. Farklı bir gelişme olmazsa tabii.
moneymoon
Yetkin
Büyük olasılıkla evet eğer MacOS 26’dan sonra mucizevi bir şekilde x86_64’e destek görmediğimiz veya Apple şuan destek sağladığı Intel cihazlardan birisine sözlerinden dönüp yeni yazılım desteği vermediği sürece yolun sonu gibi görünüyor.
Teknik olarak hipervizörün mimarisini değiştirip düşük performansla kullanabilirsin ama Apple nasıl kısıtlamalar getiriyor bilmiyorum.
- Makaleler
- 4
Apple'ın ARM çipleri ciddi anlamda özelleştirilmiş, ne x86 ne de klasik ARM işlemcilere benziyor. Özellikle yeni ARM tabanlı Apple işlemcileri sırf M ve A serilerinde olan talimat setlerine ve register'lara sahip. Bunlar hiçbir işlemcide olmadığı için başka bir ARM işlemci kullansanız dahi hiç çalışmamasına veya emülasyon gerekmesine sebep olacak.
Bunun haricinde klasik ARM ve x86, 4 KB bellek sayfaları kullanırken Apple işlemcilerde 16 KB bellek sayfaları kullanılıyor. Bunun da bir şekil emüle edilmesi gerekiyor. Asahi Linux bu dönüşüm için bir uyumluluk katmanı içeriyor x86 uygulamaları çalışsın diye.
Metal bence büyük sorun. Çalışması en zor donanım her zaman GPU ve grafik olmuştur. Şu anda Metal'i başka API'lere dönüştüren bir yazılım yok. Daha doğrusu herhangi bir platformda macOS uygulamalarını çalıştıracak bir katman yok ki GPU yazılımı olsun. Darling projesi var ama GUI uygulama açmaktan daha aciz, gelişimi de yavaş.
Ciddi mimari farklılıklardan ve sahipli grafik API'sinden Hackintosh'un macOS 26 ile bittiğine kesin gözüyle bakıyorum. Apple, en azından üç sene daha güvenlik güncellemesi verecek Intel tabanlı Mac'lara.
Bunun haricinde klasik ARM ve x86, 4 KB bellek sayfaları kullanırken Apple işlemcilerde 16 KB bellek sayfaları kullanılıyor. Bunun da bir şekil emüle edilmesi gerekiyor. Asahi Linux bu dönüşüm için bir uyumluluk katmanı içeriyor x86 uygulamaları çalışsın diye.
Metal bence büyük sorun. Çalışması en zor donanım her zaman GPU ve grafik olmuştur. Şu anda Metal'i başka API'lere dönüştüren bir yazılım yok. Daha doğrusu herhangi bir platformda macOS uygulamalarını çalıştıracak bir katman yok ki GPU yazılımı olsun. Darling projesi var ama GUI uygulama açmaktan daha aciz, gelişimi de yavaş.
Ciddi mimari farklılıklardan ve sahipli grafik API'sinden Hackintosh'un macOS 26 ile bittiğine kesin gözüyle bakıyorum. Apple, en azından üç sene daha güvenlik güncellemesi verecek Intel tabanlı Mac'lara.
Yeni konular
-
-
-
Çin'de 1.5 milyon takipçisi bulunan köpek kaçırıldı ve yedirildi
- Dagster3532
-
Giyim Casio saatlerde %10 indirime ek 300 TL kupon fırsatı
- Caner Uncu
-
-
-