Selamlar, çeşitli işletim sistemleri üzerinde kullanılan sanallaştırma uygulamaları ve altyapılarını karşılaştıracağım rehbere hoş geldiniz.

İlk olarak: VirtualBox

1727784129520.webp

VirtualBox, Oracle'ın geliştirdiği bir uygulama ve Linux dahil olmak üzere birçok işletim sistemi üzerinde çalışabilmekte.

Artıları:
  • Yeni başlayanlar için kullanması-kavraması kolay.
  • TPM desteği var, Windows 11 kullanabilirsiniz.
  • Sanal ekran çözünürlüğünü kolayca değiştirmek için kısayolları mevcut.
  • Açık kaynak kodludur. Bu sayede program hakkında daha çok bilgi sahibi olabilirsiniz.
Eksileri:
  • Kesinlikle optimize ve performanslı çalışmıyor. Mac'te deneyimlemedim ama Windows ve Linuxta verimli değil.
  • Klavye kısayolları çok yabancı ve full-size klayveler için.
İkinci opsiyon: VMware

1727784155421.webp

Artıları:
  • VMware grafik performansında VirtualBox'a nispeten daha iyi. Fakat yine de kusursuz değil.
  • Kullanışlı bir arayüzü var.
  • Workstation Player sürümü ücretsiz, kurulumu kolay.
  • Klavye kısayolları alışıldık kısayollar.
Eksileri:
  • VMware her ne kadar kullanımı kolay olsa da performans açısından işinizi görmeyebilir.
  • Ayrıca, pro sürümüne kıyasla bazı kısıtlamaları var.
Üçüncü opsiyon: QEMU

1727784183991.webp

Artıları:
  • Bu benim favorim, Linux üzerinde kullanılabilen ve KVM(Kernel Based Virtual Machine) kullanan bir yazılım. Bu sebeple performans açısından diğerlerine nazaran daha performanslı.
  • Virtio vGPU. Grafik performansı çok daha iyi.
  • Dosya formatları (Qcow2 ve RAW) VMDK'ya kıyasla çok daha verimli.
Eksileri:
  • Kendine ait bir grafiksel arayüz bulundurmuyor.
  • Kurulumu zor, yeni başlayanlar için fazlasıyla profesyonel.
Benden bu kadar. Yanlışlarım olabilir, maruz görün(Hazırladığım ilk rehber). Okuduğunuz için teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
  • Workstation Player sürümü ücretsiz, kurulumu kolay.
Workstation Pro sürümü de ticari kullanım dışında ücretsiz değil miydi hocam?

Android Emülatörler Virtual Box kullanıyor ve performansı süper yani. Ben Mumu indiridim, Vsycn açtım, FPS sayacını da 165 FPS veriyor, oyunlar yağ gibi akıyor.

Qemu'yu da Linux tarafında Genymotion kullanıyor. O da çok iyi.

Ekstra olarak Windows'ta hipervizörler var. Onlar da sanalaştırma için kullanılıyor bildiğim kadarıyla. Google Android Studio'nun Android emülatörü ve Genymotion, Windows tarafından bu hipervizörleri kullanıyor.