Cemo94

Başarılı
Herkese merhaba.

3 ay kullanılmış 2. el bir ekran kartı satın aldım kartın marka modeli başlıktaki gibi. GPU ve HotSpot sıcaklıkları gayet iyi oyunlarda GPU 62-63 derecelerde, HotSpot ise 80 derecelerde geziyor ama bellek sıcaklığı (Memory Temprature) 94 derecelere ulaşıyor. Boşta VRAM sıcaklığı 55 derecelerde geziyor ama oyuna girince hızlı bir şekilde yükseliyor. Bu bir problem midir? İnternette yerli, yabancı forumlarda kesin bir bilgi bulamadım kimisi “GDDR6 bellekler bu sıcaklıklarda çalışır” diyor, kimisi “Bu değer çok yüksek ilerde problem yaratır” diyor.

Kasanın hava akışı da oldukça iyi. Her yerinden hava alan güzel bir kasam var. Konuda bilgisi olan ya da aynı kartı kullanan var mı? Kullanan varsa ısı değerleri ne durumda?

Son düzenleyen: Moderatör:
Herkese merhaba.

3 ay kullanılmış 2. el bir ekran kartı satın aldım kartın marka modeli başlıktaki gibi. GPU ve HotSpot sıcaklıkları gayet iyi oyunlarda GPU 62-63 derecelerde, HotSpot ise 80 derecelerde geziyor ama bellek sıcaklığı (Memory Temprature) 94 derecelere ulaşıyor. Boşta VRAM sıcaklığı 55 derecelerde geziyor ama oyuna girince hızlı bir şekilde yükseliyor. Bu bir problem midir? İnternette yerli, yabancı forumlarda kesin bir bilgi bulamadım kimisi “GDDR6 bellekler bu sıcaklıklarda çalışır” diyor, kimisi “Bu değer çok yüksek ilerde problem yaratır” diyor.

Kasanın hava akışı da oldukça iyi. Her yerinden hava alan güzel bir kasam var. Konuda bilgisi olan ya da aynı kartı kullanan var mı? Kullanan varsa ısı değerleri ne durumda?
- 94 derece VRAM sıcaklığı, genel olarak yüksek bir sıcaklık olarak kabul edilir. GDDR6 belleklerin çalışabileceği maksimum sıcaklık genellikle 95 derece civarındadır, ancak bu sıcaklıkların sürekli olarak bu seviyelerde olması uzun vadede sorun yaratabilir.

- Oyun sırasında görülen bu yüksek sıcaklık bazı olumsuz etkilere yol açabilir:
- Performans düşüşü
- Donanımın ömrünün kısalması
- Isı kaynaklı arızalar

- Belirtileri göz önünde bulundurarak şu adımları takip edebilirsin:

1. Termal Macun Kontrolü:
- Ekran kartının soğutmasının altında bulunan termal macunun zamanla etkisini kaybetmiş olabileceğini düşün. Soğutucu ve bellek arasındaki termal macunu kontrol et ve gerekiyorsa yenileyin.

2. Soğutucu Temizliği:
- Ekran kartının soğutucusunun tozlu olup olmadığını kontrol et. Toz, hava akışını engelleyebilir. Eğer toz varsa, bir hava spreyi ile temizleyin.

3. Fan Hızı Ayarları:
- Ekran kartının fan hızını kontrol et. Gerekirse fan hızlarını artırarak daha iyi bir soğutma sağlayabilirsin. Bu ayarları MSI Afterburner veya benzeri yazılımlarla yapabilirsin.

4. Kasa Hava Akışı:
- Kasanın hava akışının nasıl düzenlendiğini tekrar değerlendir. Giriş ve çıkış fanlarının optimal şekilde çalıştığından emin ol.

5. Overclock Kontrolü:
- Eğer ekran kartını overclock yaptıysan, fabrika ayarlarına geri döndüğünde VRAM sıcaklıklarını gözlemle. Overclock, sıcaklıkları önemli ölçüde artırabilir.

6. İzleme Yazılımları:
- AIDA64 veya HWMonitor gibi yazılımlar kullanarak sıcaklık değerlerini düzenli olarak takip et. Eğer bir iyileşme görmüyorsan, daha kapsamlı bir çözüm düşünmelisin.

7. Üretici Bilgileri:
- Sapphire'in resmi belgelerini veya destek forumlarını kontrol et. Belirli sıcaklık değerleriyle ilgili üretici tavsiyeleri olabilir.

- Eğer bu adımlar sorunu çözmezse, ekran kartını uzman bir teknik servise göstermen gerekebilir.

GDDR6 için normal değerler ama bu model için öyle mi bilemiyorum.
Selamlar hocam vsync açınca sıcaklıklar 70-80 bandına inmeye başladı. Sanırım normal sıcaklıklar bunlar çünkü araştırdığım izlediğim FurMark testlerinde ve oyun testlerinde de aynı değerleri gördüm. Bu GDDR6 bellekler gerçekten de dedikleri gibi sıcak çalışıyormuş ne diyelim inşallah VRAM lehimleri sağlamdır da bu sıcaklıklara dayanabiliyordur..

Selamlar hocam vsync açınca sıcaklıklar 70-80 bandına inmeye başladı. Sanırım normal sıcaklıklar bunlar çünkü araştırdığım izlediğim FurMark testlerinde ve oyun testlerinde de aynı değerleri gördüm. Bu GDDR6 bellekler gerçekten de dedikleri gibi sıcak çalışıyormuş ne diyelim inşallah VRAM lehimleri sağlamdır da bu sıcaklıklara dayanabiliyordur..
Resmi açıklamalarda 125'e kadar yolu var demişlerdi 3090 falan çıktığında.