Hasan Merkit

Moderasyon Üyesi
Moderatör
Makaleler
14
Elimizde bir koli dolusu SAS disk var. Elimizdeki tarih öncesi SAS portlara sahip server tipi kasanın BIOS'una ilgili modları da koymadıkları için sanal disk oluşturmadan işletim sistemi diskleri kullanamıyor. Hâliyle ben bu SAS diskleri bir türlü uzun testlerime sokamıyorum. İşletim sistemi disklere fiziksel olarak erişemiyor. Bizim elimizdeki cihazda durum bu maalesef.

İnternetten dönüştürücü araştırınca aşırı kötü yorumlara sahip çeviriciler görüyorum. SATA portlu anakartta SAS disk kullanmak istiyorum. Ancak sağlıklı bir ürün bulabilmiş değilim.

Önerileriniz neler? @Netvay sizin önerebileceğiniz bir çözüm var mı? Kabin tipi sunucularda kullanılan 2.5 ve 3.5 inc SAS diskler var ve bunların sağlık durumunu test edebilecek bir imkana sahip olmak istiyorum.

Elimizde bir koli dolusu sas disk var. Elimizdeki tarih öncesi sas portlara sahip server tipi kasanın BIOS'una ilgili modları da koymadıkları için sanal disk oluşturmadan işletim sistemi diskleri kullanamıyor. Hâliyle ben bu sas diskleri bir türlü uzun testlerime sokamıyorum. İşletim sistemi disklere fiziksel olarak erişemiyor. Bizim elimizdeki cihazda durum bu maalesef.

İnternetten dönüştürücü araştırınca aşırı kötü yorumlara sahip çeviriciler görüyorum. SATA portlu anakartta sas disk kullanmak istiyorum. Ancak sağlıklı bir ürün bulabilmiş değilim.

Önerileriniz neler? @Netvay sizin önerebileceğiniz bir çözüm var mı? Kabin tipi sunucularda kullanılan 2.5 ve 3.5 inc sas diskler var ve bunların sağlık durumunu test edebilecek bir imkana sahip olmak istiyorum.

Trendyol Amazon Hepsiburada gibi sas diskleri SATA 3'e dönüştüren adaptörler var ama yorumlarda satın alan diğer insanlar pek memnun değil bunun dışında AliExpress benzeri yurt dışı sitelerede bakabilirsiniz.

Ürün linki:https://ty.gl/hem3ljvooml3l

İşte bu yüzden belki deneyimli biri vardır diye konu açtım. :/

İstanbul gibi bir yerde yaşıyorsanız örnek olarak yazıcıoğlu pasajı benzeri pasajlarda bulunan elektronik dükanlarından bulabilirsiniz dükandan alırsanız deneme şansınızda var ayrıca Trendyol ve Hepsiburada gibi siteler dışında pek bir yerde satılmiyor galiba.

Merhaba,

SAS diskler, normal bilgisayarlarda dönüştürücülerle kullanıldığında yüksek ısı derecelerine ulaşabiliyor. Bu nedenle, SAS disklerin standart OEM kasalarda kullanılması önerilmez. Elinizde bu türde diskler varsa, dönüştürücü ile kullanmak mümkün; büyük bir probleme yol açmayabilir. Ancak disk modeli oldukça önemlidir. Eğer elinizdeki SAS disk kaliteli değilse, yüksek hız beklentiniz olmamalıdır.

SAS diskler genellikle rack tipi sunucularda, RAID kartları aracılığıyla RAID yapılarak kullanılır. Bu şekilde hem veri güvenliği sağlanır hem de disk performansı artırılır.

SAS disklerin sağlık ve performans durumunu görmek için doğrudan bir Windows kurulumu yaparak CrystalDiskMark ve CrystalDiskInfo uygulamaları ile kontrol edebilirsiniz. Ancak bu uygulamalar SAS disklerle tam uyumlu olmadığından, her zaman doğru sonuçlar vermeyebilir. Bu nedenle, smartmontools ve HD Sentinel gibi alternatif yazılımları da incelemenizi öneririz.

SAS disklerin ömrü genellikle %100 olarak görünür. Eğer bu değer %98’in altına düşmüşse, diskin güvenilirliği sorgulanmalıdır. NVMe ve SSD disklerde bu değer %60 seviyelerine kadar inse de kullanıcılar tarafından kullanılmaya devam edilebiliyor. Ancak SAS diskler daha eski bir teknolojiye sahip olduğundan, ömrü bu kadar düşmemelidir. Bu yüzden %98’in altındaki SAS disklerin kullanımını pek önermiyoruz.

Diski normal bir OEM kasada kullanacağınızı varsayıyoruz. Aksi hâlde, RAID ve Hot Spare yapılandırmaları ile veri güvenliği sağlanabiliyor, fakat bu yapılandırmalar normal bilgisayarlar için uygun değildir. Bu nedenle, kişisel kullanım amaçlı bilgisayarlarda SAS disk tercih edilmemelidir.

Dönüştürücü için öneride bulunmayacağım çünkü bu zaten önerilen bir kullanım biçimi değil. Tavsiyemiz, SAS diskleri kullanmamanız yönünde olacaktır. SAS diskler, esasen sunucularda RAID yapısıyla kullanılması öneriliyor.