anilx

Yetkin
Arkadaşlar, bir konuda fikrinizi almak istiyorum.

Anakartımda sadece bir adet M.2 slotu var ve maalesef ekstra bir M.2 yuvası bulunmuyor. Bu yüzden iki seçeneğim kaldı:
  1. SATA SSD almak
  2. Veya bir PCI-e adaptörüyle NVMe SSD'yi PCI-e slotuna bağlamak
Araştırmalarım sonucunda şu iki ürünü buldum:

🛒 Amazon PCIe NVMe Adaptör (x1 slot)

🛒 Akakçe - Dark NGFF/NVMe M.2 SSD PCIe x1 Kartı

Sizce bu çözüm mantıklı mı?
Performans açısından büyük bir kayıp yaşar mıyım, yoksa bu adaptörler günlük kullanım için yeterli olur mu?

Tecrübesi olan varsa çok memnun olurum. 🙏

Son düzenleyen: Moderatör:
Benim diğer sistemde tercihim SATA SSD oldu. Fiyat olarak ise SATA SSD ile NVMe arasında fark kalmadı gibi bir şey. Adaptör ile net bir hız söylemek zor. Ömürleri hakkında da aynı şekilde. Yine de hız olarak SATA SSD'yi geçer gözüküyor.

Benim diğer sistemde tercihim SATA SSD oldu. Fiyat olarak ise SATA SSD ile NVMe arasında fark kalmadı gibi bir şey. Adaptör ile net bir hız söylemek zor. Ömürleri hakkında da aynı şekilde. Yine de hız olarak SATA SSD'yi geçer gözüküyor.

PCI girişine taktıktan sonra herhangi bir zarar veya uyumsuzluk gibi sistemsel hatalara sebep olur mu yoksa herhangi bir M.2 slotu gibi çalıştırır mı? Parası dert değil fakat SATA SSD'ler hemen bozuluyorlar. M.2'ler daha uzun ömürlü Kioxia hem SATA hem de M.2 ikisini aldım 3 bilgisayarıma da SATA'ların hızları SD karta kadar düştüler neredeyse.

Son düzenleyen: Moderatör:
arkadaşlar, bir konuda fikrinizi almak istiyorum.

Anakartımda sadece bir adet M.2 slotu var ve maalesef ekstra bir M.2 yuvası bulunmuyor. Bu yüzden iki seçeneğim kaldı:
  1. SATA SSD almak
  2. Veya bir PCI-e adaptörüyle NVMe SSD'yi PCI-e slotuna bağlamak
Araştırmalarım sonucunda şu iki ürünü buldum:

🛒 Amazon PCIe NVMe Adaptör (x1 slot)

🛒 Akakçe - Dark NGFF/NVMe M.2 SSD PCIe x1 Kartı

Sizce bu çözüm mantıklı mı?
Performans açısından büyük bir kayıp yaşar mıyım, yoksa bu adaptörler günlük kullanım için yeterli olur mu?

Tecrübesi olan varsa çok memnun olurum. 🙏

SATA bağlantısı ile 600 MB üstüne çıkılamıyor, anakartınızın X1 slotu gen 3 destekliyorsa M.2 adaptör ile 1000 MB'a yakın bir hız alırsınız.

Sadece X1 slotundaki M.2'ye işletim sistemi kurarsanız boot etmeyebilir, onun dışında normal bir disk gibi kullanırsınız.

SATA bağlantısı ile 600 MB üstüne çıkılamıyor, anakartınızın X1 slotu gen 3 destekliyorsa M.2 adaptör ile 1000 MB'a yakın bir hız alırsınız.

Sadece X1 slotundaki M.2'ye işletim sistemi kurarsanız boot etmeyebilir, onun dışında normal bir disk gibi kullanırsınız.
Gen 4 destekliyor, neden boot etmezki?
Genelde çalışıyorlar. Kioxia kullanmadım ama eski PC'deki Samsung 840 Evo hala ölmedi. M.2 slotu kadar X1 ile hız alanı görmedim. Denildiği gibi Boot sıkıntısı yaşayanlar da olabiliyor.
Cs2 falan kurucam

Bence X1 slotu gen 4 desteklemiyordur anakart modelini söylerseniz bakayım, orada takılı diski boot aşamasında görmeyebiliyor.

@anilx,

Son düzenleme:
Bağlantıdaki üründen iki tane aldım diyelim. Anakartımda PCIe x1 3.0 slotundan iki adet var. Ayrıca ekran kartının takılı olduğu PCIe x16 4.0 var. Yani bu iki slota SSD için bu karttan taksam sorun yaşar mıyım?

Ayrıca SSD hızları ortalama ne kadar olur? Gerçi bunu yukarıda cevaplamışlar.

Yakın gelecekte ek depolama almayı düşünüyorum. SATA yerine bunu almak daha mantıklı olabilir mi?