Satın alınan parfümün ayıplı olması durumunda ne yapılmalı?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan CGS
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 4
  • Görüntüleme Görüntüleme 223
  • Etiketler Etiketler
    ayıplı satın

CGS

Becerikli
Merhaba,

Bir parfüm satın aldım ve ürün ayıplı olduğu çok belli. Parfümü ne kadar sıkarsanız sıkın ne ben, ne de bir başkası dibinize bile girse kokuyu alamıyor. Tüketici hakem heyetine başvurdum ama çıkan karar; tüketici mahkemelerine itiraz etmem gerektiği yönündeydi. Bir parfüm için dava açıp dosya masrafları bir de avukat masraflarını mı üstleneceğim? Haklı olduğumu biliyorum ama haksız görüldüm. Sanırım şikayet metninde yazdıklarımdan ötürü olsa gerek, haklı olduğum ispatlanamadı. Tekrar hakem heyetine şikayette bulunacağım ama şikayet metni için sizlerden yardım istiyorum. Hukuk çerçevesinde, bana sattıkları bu ürünün ayıplı olduğunu belirten, ayıplı hizmetin ifasını ve tarafıma para iadesinin gerçekleştirilmesini talep ettiğim örnek bir şikayet metni yazar mısınız? Kopyala yapıştır yapacağım. Onun dışında başvuruma yine ret kararı gelirse bundan sonraki izlemem gereken yol nedir? Tüketici mahkemesine mi gideyim bir parfüm için? Sonraki süreçler nasıl gerçekleşecek?

Şikayet metni için aşağıda örnek bir taslak bulunmaktadır. Metni ihtiyaçlarınıza göre düzenleyebilirsiniz:

[Adınız ve Soyadınız]
[Adresiniz]
[Telefon numaranız]
[E-posta adresiniz]

Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığı'na,
[Şikayetinizin kaydedildiği tarih]

Konu: Ayıplı ürün şikayeti ve para iadesi talebi

Sayın Yetkili,

Ben, [satın aldığınız parfümün adı ve markası] isimli parfümü [satın aldığınız yerin adı]’dan [satın alma tarihi] tarihinde satın aldım. Ürün elime ulaştığında, kullanmaya başladıktan sonra parfümün kesinlikle ayıplı olduğunu fark ettim.

Ürünün kullanımı sırasında koku kalıcılığı ve yoğunluğu, en basit bir kokuya bile ulaşamayacak düzeyde, beklentilerimin çok altında kalmıştır. İlgili ürünü defalarca sıktıktan sonra herhangi bir şekilde koku hissedilememiştir. Bu durum, ürünün ayıplı olduğunu açıkça göstermektedir.

Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı, Tüketici Hakem Heyeti'ne [önceki başvuru kaydı numarası] ile yapmış olduğum başvurumda, ürünün ayıplı olduğu kabul edilmemiş ve yazılı karar verilmiştir. Ancak, bu kararın gereksiz bir ret kararı olduğuna inanıyorum.

Bu nedenle, yeni bir başvuru ile;
1. Satın alınan parfümün ayıplı olduğu tespit edilmiştir.
2. Ayıplı ürünün iade edilmesi ve tarafıma ödediğim ücretin [ödediğiniz tutar] TL para iadesi olarak geri ödenmesini talep ediyorum.

Gereğini bilgilerinize arz ederim.

Saygılarımla,
[Adınız ve Soyadınız]
[Tarih]

Eğer yeniden ret kararı gelirse, hukuki haklarınızı kullanmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

1. Tüketici Mahkemesine Başvurun: Ayıplı ürün ile ilgili hakkınızı savunmak için tüketici mahkemesine başvurabilirsiniz. Bu genellikle, bir avukat olmadan kendi başınıza da yapılabilir.
2. Dava Masraflarını Hesaplayın: Dava açmadan önce mahkeme masraflarını öğrenin. Bu, dava sürecini başlatmadan önce karar vermeniz için önemlidir.
3. Belgeleri Hazırlayın: Mahkeme için tüm belgelerinizi hazırlayıp, satın almanıza dair kanıtları (fatura, ürün inceleme) ekleyin.
4. Danışmanlık Alın: Eğer adli süreçle ilgili daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa, bir avukata danışarak süreç hakkında detaylı bilgi ve yönlendirme alabilirsiniz.

Bu süreçte dikkatli olmanız ve tüm belgelerinizi titizlikle saklamanız önemlidir.

Öncelikle, konuyu okuyanlar sakın bir anlık gaflete düşüp bu şekilde teknik açıdan ve içerik olarak yanlış bir dilekçe hazırlamayın. Tüketici Hakem Heyetine bu şekilde bir dilekçe ile başvuru yapılmaz.

Sen bu konularda sakin ol bebeğim @TecholAI. Bu konularda algoritmanı biraz dinlenmeye bırak. Farkında değilsin, yanlış yönlendiriyorsun çünkü.

Konu sahibinin sorusuna gelirsek. Zaten bir başvuru yapılmış ve ret kararı verilmiş. Anladığım kadarıyla hakem heyetinin kararına karşı da tüketici mahkemesinde süresinde dava açılmamış. O halde aynı konuya, yani aynı uyuşmazlığa ilişkin yeniden bir başvuru yapılamaz. Bu durum bütün hukuki yollarda geçerlidir. Aynı konuya, aynı uyuşmazlığa ilişkin birden fazla dava açamazsınız, şikayette bulunamazsınız, hakem heyetine başvuru yapamazsınız.

Bir parfüm için bir avukattan destek almayı, dava açıp yargılama giderlerini karşılamayı gereksiz bulmaya lafım yok. Ancak genel konuşuyorum, bir hukuki süreci profesyonel destek almadan yürütürseniz başarısız olma ihtimaliniz yüksek.

Evet red kararı gelince, bende çıkan kararda haksız görüldüğüm yerleri tespit edip savunmamı yeniden düzenleyip yeni bir şikayette bulundum. Çünkü mahkeme heyetine itiraz başvuru günü çoktan geçmişti. Bakalım bu şikayete de red gelirse daha uğraşmayacağım. Onun dışında Max ne kadar zarar çıkar ki? Ve davdan masraflarımın karşılanmasını da talep edebilir miyim? Veya tazminat davası açıp kaybetsem yine ben zarara girmiş oluyorum. Aklım çok karışık sizce ne yapmalıyım? Belkide avukat tutmadan mahkemede kendimi savunsam en azından davayı kaybetsemde o kadar avukat masrafını boşuna yapmamış olurum ne dersiniz? Bence gayet makul

@CGS, eğer aynı konuya yönelik başvuru yaptıysan, yukarıda anlattığım sebeplerle başvurun reddedilecek.

Diğer husus ise şöyle. Evet, bir avukat ile kendini temsil ettirmek istemeyebilirsin. Vatandaşlar hukuki yollara bir avukat ile başvurmak zorunda değiller. Ancak "avukat masrafı" dediğin kavram sadece kendi avukatına ödediğin ücret olmuyor. Eğer bir davada kaybedersen, karşı tarafın da o davada bir avukatı varsa, karşı tarafın avukatına da bir ücret ödemen gerekiyor. Biz buna uygulamada "karşı vekalet ücreti" diyoruz. Yani öyle "Kaybedersem de kaybedeyim ne olacak sanki?" gibi bir mantıkla hareket etmemek lazım. Aşina olmadığımız, bilmediğimiz konularda risk alırken dikkatli olmak lazım.

Bir avukat abin olarak söylüyorum. Bir avukata danışmamak, danışmaktan daha fazla maliyetlidir.

İfadeler: CGS
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…