Sayı problemi sorusundaki yaklaşım hatalı mı?

Şimdi, birisinin diğerine oranı 3/4, yani birisi 3'ün katı iken, birisi 4'ün katı. Ve bunlar, tamamen arada hiç boşluk kalmayacak, hiç artmayacak ya da hiç eksik kalmayacak şekilde orayı kapatıyor. O zaman oraya sığacak, oraya sağacak tuğla sayısı hem 3'ün hem 4'ün katı olmalı. Ben de şıklara baktım. Sadece E şıkkı 3'ün ve 4'ün katıydı. Yapıştırdım ve doğru. Yaklaşımım hatalı mı?

Yani biraz tutarsız.

Soruda verilen önemli bir kısım var: "fayanslar özdeş"

Genel büyük dikdörtgene bakarsan uzun kenarda 4 tane sarı kenar, 6 tane kısa mavi kenar var. Oran 2/3.

E bu fayanslar özdeş, alanları da eş. Kenarların oran da belli. 3/4 oranını da biliyorsun. (kaç sıra sarı kaç sıra mavi olduğunu bulmanda yarayacak) Bir satırdaki sarı fayans alanı ve mavi fayans alanını kullanarak kaç sıra sarı, kaç sıra mavi çekildiği bulursun. Sana direkt toplamı verir.

Bu işlemi yapman da vaktini almaz, TYT sınavı bu. Uzun işlem zinciri gerektiren sorular "pek" yok. En azından ben buna güvenmezdim gerçek sınavda. Süre sıkıntın varsa belki.

Bana pek doğru gibi gelmedi. 1 tane dikdörtgen alanına 1 dedim. Sarılar 4 maviler 6 alan kaplamış oldu. Bu şekilde bir mavi bir sarı giderse kapladıkları alan oranı hep 2/3 olur. 3/4 olabilmesi için alanları oranı en son sarı dikdörtgenlerin yerleştirilmesi lazım. Dolayısıyla sarı dikdörtgenler X kere yerleştirilirse maviler X-1 kere yerleştirilecek. 4x/6x-6 = 3/4 olmalı. Buradan X = 9 oluyor. Yani sarı dikdörtgenler 9 kere maviler 8 kere yerleştirilmiş. (9x4)+(8x6)= 84 oldu. 3 ve 4'ün ortak katı olmalı demek için düşündüm de bulamadım sebep.

İfadeler: dex
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…