seeraddar

Yetkin
Sorunun çözümünü YouTube'dan dinledim ancak pek anladığımı söyleyemem. Hem anladım hem de anlamadım. Çok arada kaldı. Detaylı bir Şekilde açıklayabilir misiniz?

1757428813159.webp

Son düzenleme:
En büyük sayı tüm kartların kullanımı x diyelim, ikinci en büyük 1(2^0) eksiği x-1, 3. En büyük 2(2^1) eksiği. Toplamı 3x-3 = 1530 ise x =511 burdanda 1 2 4 8 toplayarak git veya aklını kullanarak sayının 256 ile 512 arası olduğunu hatırla ordanda 2^n = 256 de.

En büyük değerimiz [imath]2^{n+1}-1[/imath] olacaktır. Üssü bir arttırıp sonda bir çıkartmamızın sebebi tüm değerlerimizin topladığımızda [imath]2^0+2^1...+2^{n+1}-1[/imath] sonucunu alacağız. Bu sonucu şuradan buluyoruz. Sonlu elemanlı geometrik seri toplamı normalde şudur: (Görseli Wikipedia'dan aldım.):

Adsız.webp

"a" değerimiz yani aslında [imath]a_1[/imath] değerimiz [imath]2^0[/imath]'dan 1.

[imath]{1*(1-r^n)/(1-r)}[/imath] oldu formül. r değerimiz 2 ve terim sayımız yani n değerimiz 0'dan n'e kadar olduğu için n+1. Hepsini yerine yerleştirirsek

[math]1\frac{1-2^{n+1}}{1-2}[/math]

Aşağısı -1 oldu. Yukarısı [imath]1-2^{n+1}[/imath]. Yani -1'e bölersek [imath]-(1-2^{n+1})[/imath]. Eksiyi dağıtırsak [imath]-1+2^{n+1})[/imath]. Toplama da yer değiştirmek sonucu değiştirmek. Yer değiştirdiğimizde de formülü bulmuş oluyoruz. [imath]2^{n+1}-1[/imath]

En büyük değerimiz [imath]2^{n+1}-1[/imath] olacaktır demiştik. Bir küçüğü [imath]2^{n+1}-2[/imath], bir küçüğü yani 3. sayı [imath]2^{n+1}-3[/imath] olacaktır.

Ara not: İlk en büyük zaten formülü uyguladığımızda gelir. İkinci en büyük için en küçük kartı seçmemesi gerekir. Bu da [imath]2^0[/imath]'ı almaması demek oluyor. Bu değeri de toplam formülünden çıkartırsak [imath]2^{n+1}-1-2^0[/imath] oluyor. Diğer en büyük değer için de aynı mantık. Diğer en küçük değer [imath]2^1[/imath]. [imath]2^{n+1}-1-2^1[/imath].

Bu üçünün toplamı 1530 oluyormuş. Denklem kurarsak aşağıdaki sonucu buluruz.

[math](2^{n+1}-1)+(2^{n+1}-2)+(2^{n+1}-3)=1530[/math]

İfadeyi düzenlediğimizde elimizde 3 adet [imath]2^{n+1} ve -6[/imath] kalmış oldu. Yani:

[math]3.2^{n+1}-6=1530\\ \\ \frac{1536}{3}=2^{n+1}[/math]

Buradan 2 üzeri 9 512 yapar. Yani n değerimiz 8 olur.

Son düzenleme:
En büyük sayı tüm kartların kullanımı x diyelim, ikinci en büyük 1(2^0) eksiği x-1, 3. En büyük 2(2^1) eksiği. Toplamı 3x-3 = 1530 ise x =511 burdanda 1 2 4 8 toplayarak git veya aklını kullanarak sayının 256 ile 512 arası olduğunu hatırla ordanda 2^n = 256 de.
Tüm sayıların ikinin farklı doğal sayı kuvvetlerinin toplamı şeklinde yazıldığını söylemiş. Orada “farklı doğal sayı kuvvetleri” diyor. Şimdi, ikinin herhangi bir doğal sayı kuvveti -1 olamaz. Hadi diyelim doğal sayı olmasın, ikinin herhangi bir negatif kuvveti de -1 olamaz. Peki -1 nereden gelmiş? Soruda -1 yazmıyor. Paragrafta da -1 yok. -1’i nereden bulup da getiriyoruz? Böyle vahiy yoluyla mı iniyor bize? formül falan mı var? Ben orayı anlamadım.

En büyük değerimiz [imath]2^{n+1}-1[/imath] olacaktır. Üssü bir arttırıp sonda bir çıkartmamızın sebebi en baştaki [imath]2^0[/imath]. Eğer direkt [imath]2^{n}[/imath] yazsaydık değerlerimiz [imath]2^0[/imath]'ın değeri 1 çıkacağı için yanlış bulunmuş olurdu. Bu yüzden biz bu değeri eklemediğimiz için bir tane daha 2 ekliyoruz ve 1 çıkarıyoruz.

En büyük değerimiz [imath]2^{n+1}-1[/imath] olacaktır demiştik. Bir küçüğü [imath]2^{n+1}-2[/imath], bir küçüğü yani 3. sayı [imath]2^{n+1}-3[/imath] olacaktır. Bu üçünün toplamı 1530 oluyormuş. Denklem kurarsak aşağıdaki sonucu buluruz.

[math](2^{n+1}-1)+(2^{n+1}-2)+(2^{n+1}-3)=1530[/math]

İfadeyi düzenlediğimizde elimizde 3 adet [imath]2^{n+1} ve -6[/imath] kalmış oldu. Yani:

[math]3.2^{n+1}-6=1530\\ \\ \frac{1536}{3}=2^{n+1}[/math]

Buradan 2 üzeri 9 512 yapar. Yani n değerimiz 8 olur.

Yani, 2'nin sıfırıncı kuvveti 1 olduğundan dolayı devamındaki çift sayılarla 1'i toplarsak sonucumuz tek olacaktı. Ama tek olursa sonucumuz 1530, yani çift bir sayı, olamazdı. O yüzden 1'i yok ettik ki sonucumuz çift sayı olsun ve 1530'u bulabilelim. Fakat 1'i yok ettiğimiz için eşitlik bozulmasın diye 2'nin kuvvetine 1 ekliyoruz. Hocam, ben burayı tam olarak anlamamıştım, hoca da anlatmamıştı. Sayenizde anladım. Çok teşekkürler.

Yani, 2'nin sıfırıncı kuvveti 1 olduğundan dolayı devamındaki çift sayılarla 1'i toplarsak sonucumuz tek olacaktı. Ama tek olursa sonucumuz 1530, yani çift bir sayı, olamazdı. O yüzden 1'i yok ettik ki sonucumuz çift sayı olsun ve 1530'u bulabilelim. Fakat 1'i yok ettiğimiz için eşitlik bozulmasın diye 2'nin kuvvetine 1 ekliyoruz. Hocam, ben burayı tam olarak anlamamıştım, hoca da anlatmamıştı. Sayenizde anladım. Çok teşekkürler.

Aslında öyle değil. Yanlış oldu biraz benim mantığım. 2 üzeri n olunca n'i 1 den başlattığımız için 2 üzeri 1+ 2 üzeri 2+ ..... 2 üzeri n oluyordu. Fakat bizde 2 üzeri 0 da var. Yani biz 2 üzeri n değil n+1 tane terim topluyoruz. Bu yüzden 2 üzeri n +1 oluyor. -1 gelmesinin asıl sebebi de terimlerinin toplamının her zaman 1 eksik gelecek olmasıdır. 2. terim için 2 üzeri 1 çıkartılır -2 bulunur. 3. terim için ise 2 üzeri 1 ve 2 üzeri 0 çıkartılır -3 bulunur.

Gece ana mesajımı düzenlerim. İşlem bakımından doğru zaten, açıklamayı doğru hale getiririm.

Ben yapabildiğimiz en büyük 3 sayıya sırasıyla a-1, a ve a+1 değerlerini verdim toplamları 3a oldu. 3a da 1530 sayısına eşit a değerimiz 510 geldi yani 509 510 ve 511 yapabileceğimiz en büyük sayılar oldu. Burada n=9 olursa 2^9'dan 512 gibi bir sayı elde edebileceğimiz için onu alamayız.

Tüm sayıların ikinin farklı doğal sayı kuvvetlerinin toplamı şeklinde yazıldığını söylemiş. Orada “farklı doğal sayı kuvvetleri” diyor. Şimdi, ikinin herhangi bir doğal sayı kuvveti -1 olamaz. Hadi diyelim doğal sayı olmasın, ikinin herhangi bir negatif kuvveti de -1 olamaz. Peki -1 nereden gelmiş? Soruda -1 yazmıyor. Paragrafta da -1 yok. -1’i nereden bulup da getiriyoruz? Böyle vahiy yoluyla mı iniyor bize? formül falan mı var? Ben orayı anlamadım.
Olabilecği en büyük 2. doğal sayı, en büyüğünün 1 eksiği. Yani iki üzeri sıfır(2^0 = 1) dışındaki tüm kartlar. Tüm kartlar - 2^0.

Tam anlatımla güncelledim hocam. Verebileceğim tüm teorik bilgiyi verdim diye düşünüyorum. Yine de aklınızı karıştıran bir şey olursa lütfen söyleyin. Belki de benim hatam vardır çünkü.