Makaleler
5
Yer
Winterfell
Görseldeki soruda enflasyondan bahsediliyor fakat çözümde 100 olan para 130 alınmış, reel değer olarak.

Enflasyonda paranın reel değeri düşmez mi normalde? Ben 70 alıp ilerlemiştim ve rasyonel sayı buldum.

1.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
İlk başta adamın maaşı 100 TL, ekmek 1 TL olsun. Adam 100 ekmek alabiliyor.
Enflasyondan dolayı bir sonraki ay ekmek 1,30 TL oldu. Adamın maaşı ise 156 TL oldu.
156 % 1,30 = 120 yapar. Adam geçen ay 100 ekmek alabiliyorken bu ay 120 ekmek alabiliyor. Reel artış %20.
Enflasyonun artması demek maaşın reel değerini kaybetmesi değil midir? Ben bugün 100tl maaş alıyorsam enflasyonla bu para reel değerini kaybetmez mi?

Enflasyonun artması demek maaşın reel değerini kaybetmesi değil midir? Ben bugün 100tl maaş alıyorsam enflasyonla bu para reel değerini kaybetmez mi?

Reel değer, geçen ay neyi ne kadar alabildiğinle/neye ne kadar ücret ödediğinle bu aydaki değişime bakarak hesaplanır. Enflasyon ürünün fiyatını artırdı evet, ama adam maaşına zam almasa maaşının reel değeri düşerdi. Enflasyonla aynı oranda maaşına zam yapılsa maaşının reel değeri aynı kalırdı. %30 enflasyona karşılık %56 zam alan birinin maaşının reel değeri artar.

Reel artış demek enflasyon oranın üzerindeki artış demektir.

Bu sene 100 tl alıyorsa enflasyon %30 olduğunda seneye aynı alım gücüne sahip maaş alman için 130 tl maaşın olmalı. 130 tl olursa reel artışın %0 olur.

Yapılan zam %56 ise maaşın 156 tl olur.

Senin buradaki maaşının reel artışı demek 130 tl'nin üzerine %kaç zam yapıldı demektir.