telsizdev73

Çalışkan
Bir süredir Software Defined Radio (SDR) konusuna merak saldım ama derya deniz bir konu olduğu için nereden tutacağımı kestiremiyorum. Bu konuda bilgisi olanlar bana rehberlik yapabilir mi çaydanlığa anlatır gibi anlatırsanız harika olur.

Eskiden uçakları, telsizleri vs. dinlemek için ayrı ayrı gayet de büyük cihazlar lazımdı aslında. Günümüzde ise bu SDR'ların ucunda anten ve USB girişi var. Bunu bilgisayarınıza taktığınız zaman havadaki tüm sinyalleri yakalayıp sizin bilgisayarınıza yolluyor. Bu işin bir hamallık noktası var o da havadan aldığınız o ham sinyalleri sese veyahut görüntüye çevirme işi. Ama artık bu işi de bilgisayardaki yazılım hallediyor. Yeni başlayacağınızı belirtmişsiniz. Başlangıç aşaması için öyle büyük paralar dökmenize gerek yok.

Bulabilirseniz RTL-SDR V3 ya da yanlış hatırlamıyorsam yeni çıkan V4 kitleri var. Kiti aldığınız zaman yanında genelde şöyle ufak bir teleskopik antenle geliyor. Başlangıç olarak işinizi fazlasıyla görür. Cevabımda belirttiğim gibi donanımı hallettikten sonra bir de yazılım kısmı var. Sanırım macOS kullanıyorsunuz. Program olarak GQRX SDR ve SDR++ öneririm. Cihazı bilgisayarınıza takıp, programı açtığınız zaman frekansları göreceksiniz zaten.

Derseniz ki tamam ben bunları aldım, her şeyi hallettim ama bununla ne yapacağım diye onu da cevaplayayım: Cihazın antenini odanızın camından ya da balkondan dışarıya sarkıtıp bulunduğunuz bölgeye yakın uçakların kuleyle olan şifresiz iletişimlerini dinleyebilirsin. Ha eğer ki bu sizi kesmezse, biraz uğraşıp telsizcilerin sohbetlerine bile denk gelebilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin diliyorum hocam, iyi sosyaller :)