emre44 34

Başarılı
Arkadaşlar, bugün aracım 1. viteste takılı kaldı. Debriyaja sonuna kadar basmama rağmen boşa almadı, biraz zorladım, anca geçti boşa. Normalde böyle 1. vitese veya geri vitese geçmemezlik yapıyordu; 2'ye falan takıyordum, sonra 1'e veya geriye atıyordum ama böyle sıkışma ilk kez yaşandı. Neden olabilir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bismillah diyelim,

Baskı balatası aşınmış olabilir. Bu 1.

Baskı şemsiyelerin kırılması ya da balatanın baskıya yapışması, pedal sonuna kadar basılsa bile şanzıman ile motor arasındaki bağı tamamen koparmıyor.

İki, senkromençler.

Özellikle 1. vites senkromeçinin aşınması vitesin kilitlenmesine sebep.

Üç, debriyaj merkezi.

Hidrolik debriyaj sistemi içeren araçlarda hidrolik yağının azalması, hava yapması veya merkezlerin kaçırması debriyaja bastığınızda baskının tam boşa çıkmasını engeller. Ama bu sadece 1. vites ve geri özelinde olmaz. En çok onlarda hissedilebilir tabi.

Özelinde, sistem sıvısını da kontrol etmekte fayda var.

@pesimist34, 108 kilometrede hocam araba ben hiç diğer viteslerde sorun yaşamadım normal geçiyor. Baskı balata pek aklıma gelmedi hocam baktırmıştık çünkü birde bugün fark ettim araba sanki arada bir debriyajını yumuşatıyor gibiydi. Hidrolik bir sorun olabilir mi?

Araç hareket halinde miydi? Hareket halinde değilse motor çalışıyor muydu?

Çok çeşitli tecrübelerim yok ama motor çalışmıyorken herhangi bir vitesten boşa atmak için debriyaja basmak gerektiğini görmedim. Hatta tersi bile geçerli. Motor çalışmıyorken boştan istediğiniz vitese atabilirsiniz. Senromeç olan viteslerde dişli çakışması çok düşük ihtimal, senkromeç olmayanlarda çakışabiliyor ama çakışmadığı durum o kadar da nadir değil.
Bu yüzden motor çalışmıyor halde idiyse debriyajla alakalı olduğunu sanmıyorum.

Geriye takarken her zaman geçmemesi şaşırtmaz. Dişlilerde pah kalmamıştır, denk geliyordur. Double clutch ile halledilir.
1. vitese geçmeme durumu da double clutch ile çözülüyorsa araç hunharca kullanılmıştır. Senkromeçin işlevi kalmamış.

Aklıma aracı 1. viteste park etmek geldi. Söylenen doğru mu diye bir kere denemiştim. Gerçi ben çok hafif bir rapmada aşağı bakarken geride denemiştim. Alışılageldikten daha sertti ama çok uğraştırmadı.

Bir şekilde çatal eğilmiş olabilir ama araç elinize geçtiğinde öyle bir sorun yoktuysa pek olası değil bence.

@Vavien., Hareket halindeydi hocam trafikte oldu bu olay. Ben arabayı sürekli 1. viteste eğimde park ederim bu arada onunla mı alakalı olabilir?

@pesimist34, 108 kilometrede hocam araba ben hiç diğer viteslerde sorun yaşamadım normal geçiyor. Baskı balata pek aklıma gelmedi hocam baktırmıştık çünkü birde bugün fark ettim araba sanki arada bir debriyajını yumuşatıyor gibiydi. Hidrolik bir sorun olabilir mi?
Olabilir, olmayabilir de.

@Vavien. açık açık belirtmiş doğrusu, tecrübe çok yok demiş ama bayağı doğru dedikleri.

Ekstradan, araç gercekten vitesten çıkmadığı bir durumda aracı her devirde ufak ufak yürütün, bu esnada eliniz viteste aşağı kaydırır pozisyonda olsun. Senkromençler açılır ve aracı boşa atarsınız.

Tabi siz boşa atacaksınız, üst vitese değil. Acil durumlarda baskı kaynaklı bir sorunsa iş görebilir.

Olabilir, olmayabilir de.

@Vavien. açık açık belirtmiş doğrusu, tecrübe çok yok demiş ama bayağı doğru dedikleri.

Ekstradan, araç gercekten vitesten çıkmadığı bir durumda aracı her devirde ufak ufak yürütün, bu esnada eliniz viteste aşağı kaydırır pozisyonda olsun. Senkromençler açılır ve aracı boşa atarsınız.

Tabi siz boşa atacaksınız, üst vitese değil. Acil durumlarda baskı kaynaklı bir sorunsa iş görebilir.
Tamamdır hocam hem size hemde Vavien hocama teşekkürler. Şu anlık param olmadığından ve bu olay başıma bir kez geldiğinden aracı bir süre daha kullanmayı planlıyorum dediğiniz gibi bir kere daha olursa zaten dediğiniz yöntemden sonra direkt sanayi. :D