Onlarca bilim insanı olacak diyor, sen gidip olmayacak diyen 1 tanesinin peşine takılıp "aynen bilim adamından daha iyi biliyorsun" diyorsun. Celal Şengör'den daha iyi biliyorsun o zaman sen.
Şener Üşümezsoy'u savunmak değil amacım ancak Celal Şengör'ün de saçma sapan bir adam olduğunu düşünüyorum. Sürekli saçmalıyor. Sürekli "Yok finito, yok artık tedbir alınma şansı yok zaten, yok İstanbul'u boşaltın"

Bayburt mu burası yahu? Türkiye'nin en kalabalık ve ekonomik açıdan en büyük şehrini nereye boşaltalım?

Bu garip tipin dediklerine güvenip plan yapmayın. Profesör olmuş, ne bilimsel çalışma ne makale ne bir atıf...
Yeni Türkiye'ye yakışır bir tip gerçi hakkını yemeyelim.
Ahahahahah adama bilimsel çalışması yok diyorsun adam fay hattına inip çalışma yaptığı fotoğrafları var. Konudaki arkadaşlara göre 25 yıldır hah geldi ha gelecek deprem diyen Celal ve Naci haklı ama Şener Üşümezsoy mahallenin delisi. Vay be.

99 depreminden beri Marmara'da deprem bitti diyor kendisi.

Çarpıtmayin. Diğer herkes 1999 sonrasi Marmara patlayacak derken bu adam bunun o zaman mümkün olmadığını savunuyordu. Şimdilerde adama laf atanlar bu adamın deli olduğunu falan savunuyor. Herif 75'li yaşlarında, omrunu fay hatlari ve taşlarla (deformasyon dereceleriyle, turleriyle) geçirmiş. Adam İstanbul Üniversitesi mezunu, sonrasinda yuksek lisans ve doktorasını da yapiyor. Mevzu eğitimsel bu adam boş değil. Marmara'ya ayağını sokmus mu diyenler, bu adamın yapılan her fay çalışmasını adı gibi okuyup ezberledigini de biliyordur herhalde? Kendi çapında calismalar yurutup, haritalamayi genişletip detaylandirip yazdigini da biliyorlar midir? Bu adam kirilmasi olasi fayların simülasyonlarini yapip bunlari halka anlatmistir. Uc bes sene once yeni mezun jeologlarin ortaya cikardigi bazi simülasyonlari bu adam cok uzun surelerdir yapiyordu. Adamın profesyonel oldugu alanların başında yer deformasyonlari geliyor. Sen bugün, Marmara'nın ve Trakya'nın geçmişinde depremlerin nerede kırılıp nerede ne şiddetinde etki yarattigini biliyorsan Üşumezsoy'a da tesekkur borçlusun zira bu adam çevredeki butun taş ve zemin deformasyonlarını incelemiş. Kendi kitaplarında yazıp çizdiği fay haritalarını da Görür'ün kaynakları dışında faylarin yarattigi yüzey ve kıyı deformasyonlarına da bağlıyor. Simdi, bu adamın Adalar fayı ölü demesi yine de segmentin Batı'ya doğru olan kısmında deprem olmayacağı anlamina da gelmiyor. Artcilar Dogu'ya kaydi ne de olsa. Bilimde bile fanatikleşmeyin. Yıllarca risk haritaları üzerinden inşaat sektörü işlendi. Saf olmamak gerek. Kişisel algılama dostum sana demiyorum ama burada daha lise okuyan çocukların böyle hayatını depremlere adamış bilim insanlarına ezikçe laflar etmeleri insanın canını sıkıyor. Ben şahsen her dediğine katılmıyorum zira Batı'da cift kirilma olma durumları vs. var işte buna göre şiddet artacak ve depremin süresi 45 saniye ve üzerine çıkacak vb. Yani zaten kendisi de diyor, şimdiki tatafin hafif sağı ve halihazırda kırılan yerde deprem zaten olabilir ki kendisi de 6.5 civarında bir deprem daha bekliyor.

Son düzenleme:
Çarpıtmayin. Diğer herkes 1999 sonrasi Marmara patlayacak derken bu adam bunun o zaman mümkün olmadığını savunuyordu. Şimdilerde adama laf atanlar bu adamın deli olduğunu falan savunuyor. Herif 75'li yaşlarında, omrunu fay hatlari ve taşlarla (deformasyon dereceleriyle, turleriyle) geçirmiş. Adam İstanbul Üniversitesi mezunu, sonrasinda yuksek lisans ve doktorasını da yapiyor. Mevzu eğitimsel bu adam boş değil. Marmara'ya ayağını sokmus mu diyenler, bu adamın yapılan her fay çalışmasını adı gibi okuyup ezberledigini de biliyordur herhalde? Kendi çapında calismalar yurutup, haritalamayi genişletip detaylandirip yazdigini da biliyorlar midir? Bu adam kirilmasi olasi fayların simülasyonlarini yapip bunlari halka anlatmistir. UC bes sene once yeni mezun jeologlarin ortaya cikardigi bazi simülasyonlari bu adam cok uzun surelerdir yapiyordu. Adamın profesyonel oldugu alanların başında yer deformasyonlari geliyor. Sen bugün, Marmara'nın ve Trakya'nın geçmişinde depremlerin nerede kırılıp nerede ne şiddetinde etki yarattigini biliyorsan üşumezsoy'a da teşekkür borçlusun zira bu adam çevredeki butun taş ve zemin deformasyonlarını incelemiş. Kendi kitaplarında yazıp çizdiği fay haritalarını da görür'ün kaynakları dışında faylarin yarattigi yüzey ve kıyı deformasyonlarına da bağlıyor. Simdi, bu adamın adalar fayı ölü demesi yine de segmentin batı'ya doğru olan kısmında deprem olmayacağı anlamina da gelmiyor. Artcilar Dogu'ya kaydi ne de olsa. Bilimde bile fanatikleşmeyin. Yıllarca risk haritaları üzerinden inşaat sektörü işlendi. Saf olmamak gerek. Kişisel algılama dostum sana demiyorum ama burada daha lise okuyan çocukların böyle hayatını depremlere adamış bilim insanlarına ezikçe laflar etmeleri insanın canını sıkıyor. Ben şahsen her dediğine katılmıyorum zira batı'da cift kirilma olma durumları vs. var işte buna göre şiddet artacak ve depremin süresi 45 saniye ve üzerine çıkacak vb. yani zaten kendisi de diyor, şimdiki tatafin hafif sağı ve halihazırda kırılan yerde deprem zaten olabilir ki kendisi de 6.5 civarında bir deprem daha bekliyor.
Kimsenin umursamadigi bir delinin pesine takilanlar dogal secilimin ibretlik bir orneginden baska bir şey olmayacaklar.
Adamin sikintili oldugu zaten tipinden belli, hadi onu boş verelim dis gorunuse gore insan degerlendirmeyelim. Konusmalari daha beter. Uzun uzun konusmaya degmez. Vucut calisacagina alaniyla ilgili isler yapsaydi, soytari gibi muamele gormezdi. Yok fay kirdim bilmem ne saçma sapan konusuyor bir de.

Peki size bir şey soracağım. Bu adam depremler bitti diye uyduruyorsa neden herkesin aksine bunu böyle dile getiriyor? Çıkarı ne olur televizyonlara çıkmaktan başka?
Narsist oldugu icin, maddi getirileri de vardir. Kitap yazip satiyor onların da reklamini yapiyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çarpıtmayin. Diğer herkes 1999 sonrasi Marmara patlayacak derken bu adam bunun o zaman mümkün olmadığını savunuyordu. Şimdilerde adama laf atanlar bu adamın deli olduğunu falan savunuyor. Herif 75'li yaşlarında, omrunu fay hatlari ve taşlarla (deformasyon dereceleriyle, turleriyle) geçirmiş. Adam İstanbul Üniversitesi mezunu, sonrasinda yuksek lisans ve doktorasını da yapiyor. Mevzu eğitimsel bu adam boş değil. Marmara'ya ayağını sokmus mu diyenler, bu adamın yapılan her fay çalışmasını adı gibi okuyup ezberledigini de biliyordur herhalde? Kendi çapında calismalar yurutup, haritalamayi genişletip detaylandirip yazdigini da biliyorlar midir? Bu adam kirilmasi olasi fayların simülasyonlarini yapip bunlari halka anlatmistir. Uc bes sene once yeni mezun jeologlarin ortaya cikardigi bazi simülasyonlari bu adam cok uzun surelerdir yapiyordu. Adamın profesyonel oldugu alanların başında yer deformasyonlari geliyor. Sen bugün, Marmara'nın ve Trakya'nın geçmişinde depremlerin nerede kırılıp nerede ne şiddetinde etki yarattigini biliyorsan Üşumezsoy'a da tesekkur borçlusun zira bu adam çevredeki butun taş ve zemin deformasyonlarını incelemiş. Kendi kitaplarında yazıp çizdiği fay haritalarını da Görür'ün kaynakları dışında faylarin yarattigi yüzey ve kıyı deformasyonlarına da bağlıyor. Simdi, bu adamın Adalar fayı ölü demesi yine de segmentin Batı'ya doğru olan kısmında deprem olmayacağı anlamina da gelmiyor. Artcilar Dogu'ya kaydi ne de olsa. Bilimde bile fanatikleşmeyin. Yıllarca risk haritaları üzerinden inşaat sektörü işlendi. Saf olmamak gerek. Kişisel algılama dostum sana demiyorum ama burada daha lise okuyan çocukların böyle hayatını depremlere adamış bilim insanlarına ezikçe laflar etmeleri insanın canını sıkıyor. Ben şahsen her dediğine katılmıyorum zira Batı'da cift kirilma olma durumları vs. var işte buna göre şiddet artacak ve depremin süresi 45 saniye ve üzerine çıkacak vb. Yani zaten kendisi de diyor, şimdiki tatafin hafif sağı ve halihazırda kırılan yerde deprem zaten olabilir ki kendisi de 6.5 civarında bir deprem daha bekliyor.

Bilimde fanatiklesmeyin diyip bilimle alakasi olmayan birisinin kendisine gore uydurdugu seyleri dogru kabul etmeniz de garip olmus. Vaktiniz varsa izleyin uzun uzun yazacak vaktim yok.

Bilimde fanatiklesmeyin diyip bilimle alakasi olmayan birisinin kendisine gore uydurdugu seyleri dogru kabul etmeniz de garip olmus. Vaktiniz varsa izleyin uzun uzun yazacak vaktim yok.

Bir Celal Sengor var ya arkadaş zaten. Bizim millet, ekran önünde kim varsa onu bilimsel ilah ilan ediyor. Arkadaşım anlama eksikligin mi var, ben adam her seyi doğru söylüyor demiyorum ki? Celal'in de doğru söyledigi ve soylemedigi şeyler var yahu bu adam bile kac defa eleştirildi bu yüzden. Jeologlar, yer bilimciler kendi aralarında görüş ayrılığı yasayabilir bırakın yaşasınlar bilim böyle ilerliyor zaten sizin bilim insanlarına çocukça deli muamelesi yapmaniz ve fanatiklik yapmanızla degil.

Kimsenin umursamadigi bir delinin pesine takilanlar dogal secilimin ibretlik bir orneginden baska bir şey olmayacaklar.
Adamin sikintili oldugu zaten tipinden belli, hadi onu boş verelim dis gorunuse gore insan degerlendirmeyelim. Konusmalari daha beter. Uzun uzun konusmaya degmez. Vucut calisacagina alaniyla ilgili isler yapsaydi, soytari gibi muamele gormezdi. Yok fay kirdim bilmem ne saçma sapan konusuyor bir de.

Zaten adam her dediğinde hakli degil ona laf eden yok ama sen de kendini nasil bir moda soktuysan artik, yok doğal seçiliim falan. Arkadaşım, varsa cebince 10 milyon git depreme dayanıklı bir konut al yoksa neyin doğal seciliminden bahsediyorsun, malum şehirde yaşayan insanlarin cogu maddi imkanlar yüzünden ancak deprem çantası yapip beklemeyi yapabiliyor ötesi yok. Sanki uyarılara kulak asip bunlari yapınca ölmüyor millet. Burada Üşumezsoy, Görür ve Şengör de üstüne basa basa söylüyor: depreme dayanıklı inşaatlar, depreme dayanıklı şehirleşme, depreme dayanıklı kentleşme. Hem de çok kolay bir süreç. Millete risk haritaları üzerinden ev satanları eleştirip bunlara kulak asmak gerek. Tutturmuşsunuz adamın giyim tarzı şöyle böyle. İşinize gelen ne varsa orayı alıyorsunuz, sonra millete doğal secilim diye laf giydirmeye çalışıyorsunuz. Adam kac senedir depreme dayanıklı binalar yapmazsaniz bu sorun çözülmez diyor. Herkes biliyor ki bu deprem yarın olmazsa 3 ay sonra olmazsa illa olacak zira belli periyotlarla olan bir sey. Ayrıca zemin kalitesini gidip incelemiş nadir insanlardan. Özellikle Avrupa yakası korkunç bir zemine sahip yani ayık olup deprem beklemekle olacak iş değil bu. Sengor terk edin diyor, benlik sıkıntı yok. Ben zaten İstanbul'da degil Ege'de yaşıyorum. Ne kolaymış millet hemen taşınsın (!). Korkuyorsan, apartman sakinlerini ikna edip gider karot ve diğer testleri yaptırır bir sonuç beklersin. Sonuç güvenli diyorsa orası senin bileceğin iş. Sonuç güvenli değilse o da senin bileceğin iş. Millet binası muhurlenmesin diye test yaptırmaya korkuyor, bu halki uyarilarla güvende tutamazsın. Burada insanlarin da haklılık payı var elbette ama çanta yapmak yerine ışık hızında yeniden kentleşme olmazsa 3 sene içinde deprem olmasa kime ne? İstersen 5 sene geceleri nöbet tut kime ne?

Son düzenleme:
Bir Celal Sengor var ya arkadaş zaten. Bizim millet, ekran önünde kim varsa onu bilimsel ilah ilan ediyor. Arkadaşım anlama eksikligin mi var, ben adam her seyi doğru söylüyor demiyorum ki? Celal'in de doğru söyledigi ve soylemedigi şeyler var yahu bu adam bile kac defa eleştirildi bu yüzden. Jeologlar, yer bilimciler kendi aralarında görüş ayrılığı yasayabilir bırakın yaşasınlar bilim böyle ilerliyor zaten sizin bilim insanlarına çocukça deli muamelesi yapmaniz ve fanatiklik yapmanızla degil.

Yahu deprem konusu oyle bir sey degil. Eldeki verilere bakarak konusabilirsin. Su an ulkede yaptigi calismalarla, akademik yayinlariyla, aldigi - verdigi egitimle bu alanda Sengor'den egitimlisi yok. Bir Einstein var ya arkadas demek gibi bir sey bu. Turkiye uzerinde net veri toplayan 2 kurum var birisi ITU digeri de Kandilli. Bu adam eldeki verileri toplamayi gectim HHO tsunami tehlikesiyle karsi karsiya kaldigi icin Marmara'ya dalip fayi fiziksel olarak incelemis bir adam. Adamin dedigi seylerle Usumezsoy'un dedikleri arasinda alaka yok. Turkiye'de Usumezsoy gibi adamlari sevecek cok fazla kitle var onlar uzerinden prim kasiyorlar iste. Bilim ayagina da yutturuyorlar. Her seyi bilim bilim diye yutturmaya calisiyorsunuz asilar kalp krizi yapiyor demekte bilim o zaman. Temeli olmayan seyler sallayip bunu bilim tartismasi diye yutturamazsin.

Yahu deprem konusu oyle bir sey degil. Eldeki verilere bakarak konusabilirsin. Su an ulkede yaptigi calismalarla, akademik yayinlariyla, aldigi - verdigi egitimle bu alanda Sengor'den egitimlisi yok. Bir Einstein var ya arkadas demek gibi bir sey bu. Turkiye uzerinde net veri toplayan 2 kurum var birisi ITU digeri de Kandilli. Bu adam eldeki verileri toplamayi gectim HHO tsunami tehlikesiyle karsi karsiya kaldigi icin Marmara'ya dalip fayi fiziksel olarak incelemis bir adam. Adamin dedigi seylerle Usumezsoy'un dedikleri arasinda alaka yok. Turkiye'de Usumezsoy gibi adamlari sevecek cok fazla kitle var onlar uzerinden prim kasiyorlar iste. Bilim ayagina da yutturuyorlar. Her seyi bilim bilim diye yutturmaya calisiyorsunuz asilar kalp krizi yapiyor demekte bilim o zaman. Temeli olmayan seyler sallayip bunu bilim tartismasi diye yutturamazsin.

Araştırmaları ve yayınları hakkında hiçbir lafım yok ama ben bilim insanlarını ayrıştırmak yerine keyifle okumayı ve dinlemeyi tercih ediyorum. Kanal İstanbul mevzusu, rantsal inşaat mevzulari var bu arada tabii. Eleştirilerinizi anlıyorum ama Profesör unvanını bu alanda almış bir adama Ervim Ağacı ve 2-3 tane eleştiri kanalı izleyip yorum yapanlar da akıl karı konuşmuyor.

Deprem üllesiyiz, bu depremler asla bitmeyecek. İsterse başka şeyler söylesin ama bu gerçek böyledir. Umarım, bir gün çok daha iyi sonuçlar alabiliriz deprem konusunda bir şeyler öğreniriz ama bu birazcık acı bir yol olacak öğrenmesi.