Herkese merhaba arkadaşlar. Kardeşime Pulse 9070 XT aldım ancak fark ettim ki kart 58-60 derece iken bellek sıcaklığı 88-94 derece civarlarında çalışıyor. Başka kartlara baktım, 80'lerde çalışanı da var, aynı bunun gibi hatta 96'larda çalışanlar da var. Bu durum karta uzun kullanımlarda bir zarar verir mi?
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Detaylar
Kim cevapladı?
Çözüm
Hayır zarar vermez, bellek sıcaklığın normal.Bu durum karta uzun kullanımlarda bir zarar verir mi?
9070'deki VRAM'ler genelde sıcak çalışıyorlar. Uzun vade de sorun yaratabilir de yaratmayabilir de şans işi ama kanaatimce 100 derecelere gelmediği sürece sorun olacağını sanmıyorum.
lazye
Üstün
- Makaleler
- 1
Üretici datasheetlerini kontrol edersen ideal çalışma koşullarının 85 dereceye kadar sorunsuz olduğunu görebilirsin. Herkes 100 dereceye kadar sorun olmaz diyor fakat maksimum 90 derece ve üstünde uzun süreli kullanımı doğru olmadığını düşünüyorum. Bazı insanlar günde aralıksız 8 saat oyun oynuyor eğer öyle bir kullanıcıysan risk taşıyacağını düşünüyorum.
En iyi modelin XFX RX 9070 XT Mercury OC olduğunu düşünüyorum.
sawyerford
Üstün
Mercury 36db ile 82 derece çalışmış Sapphire ise 25db ile 88 derece. Desibel biriminde her 10db ses 10 birim değil 10 kat daha yüksek sesle çalışıyor demektir yani her db kat olarak büyüklüğü ifade eder. Bu listede en kötü model Mercury OC. Sapphire'ın fanını 36db çıkaracak seviyeye getirirsen Mercury'den daha serin çalışacak. Buradaki tek sorun Sapphire'ın fabrika çıkışı fan ayarı çok düşük olması.Üretici datasheetlerini kontrol edersen ideal çalışma koşullarının 85 dereceye kadar sorunsuz olduğunu görebilirsin. Herkes 100 dereceye kadar sorun olmaz diyor fakat maksimum 90 derece ve üstünde uzun süreli kullanımı doğru olmadığını düşünüyorum. Bazı insanlar günde aralıksız 8 saat oyun oynuyor eğer öyle bir kullanıcıysan risk taşıyacağını düşünüyorum.
Eki Görüntüle 153899
8 saat aralıksız değil de maksimum 3 4 saat oynar onda da ara ara masaüstüne çıktığından düşüyor ayrıca şöyle bir şey var kart kasaya neredeyse sıfıra sıfır oldu daha geniş bir kasa alsak sıcaklıklarda değişim olur mu sizce Birde havalar çok sıcak olmaya başladı oda sıcaklığı normalin üzerinde buda etkiliyor @lazye @Falconpolat
lazye
Üstün
- Makaleler
- 1
Mercury 36dB ile 82 derece çalışmış Sapphire ise 25dB ile 88 derece. Desibel biriminde her 10dB ses 10 birim değil 10 kat daha yüksek sesle çalışıyor demektir. Bu listede en kötü model Mercury OC. Sapphire'ın fanını 36dB çıkaracak seviyeye getirirsen Mercury'den daha serin çalışacak. Buradaki tek sorun Sapphire'ın fabrika çıkışı fan ayarı çok düşük olması.
Konumuz ses değil sıcaklık. Eğer ses ile ilgili bir durum var ise orada zaten tüm değerler paylaşılmış. En sessiz ve en soğuk çalışan modeli seçmiyoruz. Direkt en soğuk modeli seçiyoruz. Ayrıca 10 dB 10 kat daha yüksek ses çıkarıyor kısmına da katılmıyorum. İnsan kulağı için ses yüksekliği algısı farklıdır. İnsan kulağı yaklaşık 10 dB artışı iki kat daha yüksek ses olarak algılar.
Evet fan ayarlarıyla biraz oynadıgımda ısılar düşüyor ama ses artıyor ve stabil bir ayar bulamadım uğraşmadım daha doğrusu cam açık olunca 88 lerde takılıyor sıcaklık kapatınca rdr2 de 94 93 ü buluyor ve kasanında etkisi var gibiMercury 36db ile 82 derece çalışmış Sapphire ise 25db ile 88 derece. Desibel biriminde her 10db ses 10 birim değil 10 kat daha yüksek sesle çalışıyor demektir yani her db kat olarak büyüklüğü ifade eder. Bu listede en kötü model Mercury OC. Sapphire'ın fanını 36db çıkaracak seviyeye getirirsen Mercury'den daha serin çalışacak. Buradaki tek sorun Sapphire'ın fabrika çıkışı fan ayarı çok düşük olması.
sawyerford
Üstün
Bu katılıp katılmayacağın bir konu değil şu an 100 cm 1 metre olduğuna katılmıyorum demek ile aynı şey bu evrensel değer. Ayrıca konu soğutucu kalitesi, bu yüzden db normalized diye test sonucu olur yani soğutucunun asıl performansının ortaya çıkacağı, tüm kartların aynı ses seviyesine eşitlendiği test. Db normalized testlere bakarak hangisinin soğutucusunun daha iyi olduğunu anlayabilirsin. Techpowerup da bunu incelemiş zaten ve dediğin gibi en iyis değil.Konumuz ses değil sıcaklık. Eğer ses ile ilgili bir durum var ise orada zaten tüm değerler paylaşılmış. En sessiz ve en soğuk çalışan modeli seçmiyoruz. Direkt en soğuk modeli seçiyoruz. Ayrıca 10 dB 10 kat daha yüksek ses çıkarıyor kısmına da katılmıyorum.
lazye
Üstün
- Makaleler
- 1
10dB ses seviyesi artışı = 10 kat daha fazla ses enerjisi çıkarır fakat insan kulağı için 10 dB artış = yaklaşık 2 kat daha yüksek ses olarak algılanır.
Fanlar birebir aynı değil. XFX kullandığı fanlar 1500 RPM'de 35dB çıkarıyorsa ASUS'un kullandığı fanlar 1500 RPM de 25dB ses çıkarabilir. Bunları bu şekilde değerlendiremezsin.
Ek bir şey yazmayacağım gerekli tüm açıklamaları yaptığımı düşünüyorum.
Fanlar birebir aynı değil. XFX kullandığı fanlar 1500 RPM'de 35dB çıkarıyorsa ASUS'un kullandığı fanlar 1500 RPM de 25dB ses çıkarabilir. Bunları bu şekilde değerlendiremezsin.
Ek bir şey yazmayacağım gerekli tüm açıklamaları yaptığımı düşünüyorum.
Bu çok tezat bir bakış açısı bea, zaten eş sıcaklıkta en sessiz çalışan kart aynı zamanda en iyi soğutması olan kart oluyor.En sessiz ve en soğuk çalışan modeli seçmiyoruz. Direkt en soğuk modeli seçiyoruz.
Soğutma performansı ile ses seviyesi ters orantılıdır.
Evet kanat yapısı ve sayısı doğrudan bunu etkiliyor, fark ettiysen şartları eşitleyebileceğimiz tek ortak nokta dB.XFX kullandığı fanlar 1500 RPM'de 35dB çıkarıyorsa ASUS'un kullandığı fanlar 1500 RPM de 25dB ses çıkarabilir.
Farklı olmasının bir anlamı yok ki, ben eşit ses seviyesine aldığımda diğer markaların fanlarına göre daha az hava basıyorsa o da tasarlayan mühendisin problemi.
Yukardaki arkadaş gayet güzel yazmış, aynı ses seviyesinde en serin çalışan kart en iyisidir. O da Taichi.