mercha

Yetkin
Makaleler
3
Yer
Manisa, Türkiye
Teknik meslek lisesinde endüstriyel otomasyon okudum ve mezuna kaldım. İkinci senemde de üniversite sınavına pek çalışmadım. TYT denemelerinde 50 net civarı yapabiliyorum.

Hedefim siber güvenlik alanında bir kariyer yapmak. Ege Üniversitesi siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü bölümüne girip oradan dikey geçiş ile yazılım veya bilgisayar mühendisliğine geçmeyi mi denemeliyim? Yoksa 3. yıla bırakıp İTÜ siber güvenlik mühendisliğini kazanmaya mı çalışmalıyım?

Sektörde çalışan veya konu hakkında bilgisi olanların fikirlerini almak isterim. Bu iki yol arasında iş bulma ve kariyer açısından büyük bir fark olur mu? Siber güvenlikte üniversite mi yoksa bireysel gelişim ve sertifikalar mı daha çok etkili olur?

Teknik meslek lisesinde endüstriyel otomasyon okudum ve mezuna kaldım. İkinci senemde de üniversite sınavına pek çalışmadım. TYT denemelerinde 50 net civarı yapabiliyorum.

Hedefim siber güvenlik alanında bir kariyer yapmak. Ege Üniversitesi siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü bölümüne girip oradan dikey geçiş ile yazılım veya bilgisayar mühendisliğine geçmeyi mi denemeliyim? Yoksa 3. yıla bırakıp İTÜ siber güvenlik mühendisliğini kazanmaya mı çalışmalıyım?

Sektörde çalışan veya konu hakkında bilgisi olanların fikirlerini almak isterim. Bu iki yol arasında iş bulma ve kariyer açısından büyük bir fark olur mu? Siber güvenlikte üniversite mi yoksa bireysel gelişim ve sertifikalar mı daha çok etkili olur?

Ben İstanbul'da bir üniversitede 2 yıllık bilişim güvenliği okuyorum sektör çok aç bu konuda gerçekten çok fazla imkan var fakat kendini aktif olarak geliştirip eğitimler alman gerekiyor eğer diyorsan kariyer yapacağım daha fazla teknik şeyler öğrenmek istiyorum diyorsan bir mühendisliğe girmen çok daha mantıklı.

Yoksa 3. yıla bırakıp İTÜ siber güvenlik mühendisliğini kazanmaya mı çalışmalıyım?

Neden İTÜ, sadece orada mı bu bölüm var? Hangi üniversitede okuduğunun bence akademik açıdan önemi yok çünkü hepsi aynı Nuh'un gemi yaparken hesaplamalarda kullandığı işlemleri öğreten günümüze göre işlevsiz müfredatı kullanıyor. 1000. olup girsen de MIT'nin 1960'taki müfredatından kopyala yapıştır dersler var, 200000. olup girsen de. Önemli olan kendini geliştirmek, eğer gittiğin üniversitede ilgilendiğin alanda elle tutulur çalışmalar yapan bir öğretim üyesi/doçent/profesör varsa ve yanına gidip faydalanabileceksen uğraş orayı kazan fakat böyle bir durum yoksa hayatta üniversite adı için uğraşma.

Neden İTÜ, sadece orada mı bu bölüm var? Hangi üniversitede okuduğunun bence akademik açıdan önemi yok çünkü hepsi aynı Nuh'un gemi yaparken hesaplamalarda kullandığı işlemleri öğreten günümüze göre işlevsiz müfredatı kullanıyor. 1000. olup girsen de MIT'nin 1960'taki müfredatından kopyala yapıştır dersler var, 200000. olup girsen de. Önemli olan kendini geliştirmek, eğer gittiğin üniversitede ilgilendiğin alanda elle tutulur çalışmalar yapan bir öğretim üyesi/doçent/profesör varsa ve yanına gidip faydalanabileceksen uğraş orayı kazan fakat böyle bir durum yoksa hayatta üniversite adı için uğraşma.
Evet sadece orada var. 🤗

Geçen sene 5.100 sıralama ile kapatmış ve şu anki netlerime bakınca bir senede bunu yapmanın beni oldukça zorlayacağını düşünüyorum. Bu yüzden daha ulaşılabilir bir yol olarak Ege Üniversitesi'ne girip dikey geçiş ile yazılım veya bilgisayar mühendisliğine yönelmeyi düşünüyorum. Ana fikrim bu olsa bile arada düşündüğümden fazla fark varsa zorlamam gerekiyor. Fark var mıdır sizce onu soruyorum?

Ders programına baktım bilgisayar mühendisliğinden pek farkı yok. Daha kapsamlı bir bölümden mezun olup alt dalında yüksek lisans yapmak neredeyse her zaman daha iyidir. O alanda uzman olduğun, bile isteye seçtiğin ve kendini geliştirdiğin izlenimi verir firmalara. Çok az göz attım fakat siber güvenlik alanında müthiş işler yapan bir öğretim görevlisi gözüme çarpmadı, sen ilgilendiğin için daha hakimsindir, bakınca vay be keşke bu adamın yanında olsam bana öğretse diyeceğin biri görürsen onun olduğu üniversiteye gitmeni şiddetle tavsiye ederim. Sırf adı var ve puanı yüksek diye gitmeyi düşündüğün üniversite olursa uzak dur, hepsinde aynı müfredat var. ODTÜ'ye de gitsen Atatürk Üniversitesi'ne de gitsen fizik 1 aynı fizik 1 ve aynı Serway fizik kitabından fırlama sorularla yapılmış ara sınav/dönem sonu sınavı var. Hoca gelecek bakın şurayı sormayı seviyoruz bunu yıldızladım deyip gidecek, demeyecek ki bakın yarın iş hayatınızda bu size çok lazım o yüzden bunu öğrenin, not önemli değil zaten kolay soruyoruz önemli olan olayı öğrenmeniz. Bunun bilincinde tercihler yap.

Ana fikrim bu olsa bile arada düşündüğümden fazla fark varsa zorlamam gerekiyor. Fark var mıdır sizce onu soruyorum?

Ben de tam olarak bu düşünceni gördüğüm için uyarıda bulunuyorum, müfredat aynı müfredat, fizik laboratuvarı dersinde geçen hafta dirençlerin renk kodlarını gördük ve bu bilgi 1970 model devreler dışında hiçbir şeyde işine yaramayacak. Günümüzde cımbızla zor tutacağın boyutta dirençler var ve değerleri üzerinde yazıyor, renk kodu eşleştirmesi gerekmiyor. Modern dünyaya ters, Nuh'un gemi yaparken kullandığı yöntemleri yarım yamalak anlatan bir müfredat var tüm Türkiye'de. Bu yüzden dünya çapında çok gerideyiz eğitimde. Nuh'un gemi yapım tekniklerini İTÜ'de burnu havada hocadan öğreneceğim diye daha çok çalışmak bana göre enayiliktir.