eymensari

Başarılı
Merhaba, sıfırdan bir bilgisayar setup'ı kuracağım. Kurmadan önce verebileceğiniz tavsiyeler, tüyolar, püf noktalar olabileceğini düşündüm. Örneğin kablolamayla ilgili:
önce şunun kablosunu tak, şunu en sona bırak veya şu parçayı şöyle koyma gibi işime yarayabilecek önerileriniz var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, sıfırdan bir bilgisayar Setup'ı kuracağım. Kurmadan önce verebileceğiniz tavsiyeler, tüyolar, püf noktalar olabileceğini düşündüm. Örneğin kablolamayla ilgili:
Önce şunun kablosunu tak, şunu en sona bırak veya şu parçayı şöyle koyma gibi işime yarayabilecek önerileriniz var mı?

İlk olarak anakartı kutusundan çıkarıp altına sünger benzeri bir yumuşak malzeme koy önce işlemci, RAM sonra varsa M.2 SSD'yi tak. Soğutucu stok soğutucu veya kule tipi ise yine aynı şekil dışarıda montajla sonra kasaya takıp kabloları kafana göre yerleştirebilirsin ama 24, GPU ve işlemci pinlerini otururken zorlanırsın iyice oturduğundan emin ol.

Tornavidalı işlemlerde acemiysen kaydırıp anakarta çarptırırsan kanallara zarar verebilirsin ona dikkat et. Uzun kollu elbiseyle montajı yapma daha doğrusu ipek, kumaş, plastik v.s kıyafetleri mümkün olduğunca montaj sırasında uzak tut kısa kollu pamuklu t-shirt olur mesela.

Merhaba, sıfırdan bir bilgisayar Setup'ı kuracağım. Kurmadan önce verebileceğiniz tavsiyeler, tüyolar, püf noktalar olabileceğini düşündüm. Örneğin kablolamayla ilgili:
Önce şunun kablosunu tak, şunu en sona bırak veya şu parçayı şöyle koyma gibi işime yarayabilecek önerileriniz var mı?

Ekran kartını en son tak. Fercklenn hocamın da dediği gibi sıralamayı yap. Kasaya montajlayinca ilk başta kasa düğme ve fan bağlantılarını yap. Sonra Power montajı ve güç kabloları. Kolay gelsin.

Merhaba, sıfırdan bir bilgisayar setup'ı kuracağım. Kurmadan önce verebileceğiniz tavsiyeler, tüyolar, püf noktalar olabileceğini düşündüm. Örneğin kablolamayla ilgili:
önce şunun kablosunu tak, şunu en sona bırak veya şu parçayı şöyle koyma gibi işime yarayabilecek önerileriniz var mı?
Sana detaylıca anlatayım.

1- İlk önce anakartı kutudan dikkatlice çıkar. Altına statik poşetini koy.

2- İşlemciyi çıkar. Ama dikkatli ol yine. Sonra soket kapağını aç. Anakartın üstündeki üçgen ile işlemcideki üçgeni denk getirecek şekilde aşırı dikkatli tak. Yamuk takma yoksa geçmiş olsun.

3- RAM'leri kutudan çıkar. Anakarttaki RAM çentiklerini aç. Oraya uyacak şekilde yerleştir ve hafifçe bastır.

4- M.2 SSD'yi kutudan çıkar. Anakartın üzerideki M.2 slotuna yerleştir. 45° lik açıyla koy. Ardından vidasıyls hafifçe sık. Sert sıkarsan PCB kırılır çünkü M.2 nin PCB'si ince.

5- Kasayı al. Anakartın form faktörüne göre yükseltme vidalarını monte et. Sonra anakartın arka aynasını kasaya tak. Ardından anakartı dikkatlice kasaya indir ve vidala.

6- PSU'yu kutudan çıkar ve kasanın altına montajla. Kabloları şu an elleme.

7- PCI genişletme yuvalarından PCI-E x16 yuvasına denk gelen kısmından 2 tanesini çıkar. Oraya GPU takacağız.

8- Ekran kartını al. Anakarttaki PCI-E x16 yuvasındaki çentiğe bir kere bas ve eğimli bir biçimde anakartın slotuna denk getir ve üstüne hafifçe bastır.

9- Ekran kartını kasaya vidala.

10- PSU kablolarını takacağız. Anakart için 24 pini kasanın arkasından getirerek anakartın olduğu boşluktan çıkar ve montajla.

11- İşlemci 8-pin kablosunu al ve kasanın sol en üst kısmından getir ve oraya tak.

12- Ekran kartını anakart kasa boşluğunun bir altından getir ve çok gözükmeyecek şekilde ekran kartının PSU girişine denk getir. Orda ekran kartının PSU kablosunu tak.

13- Kasa kablolarını tak. Ön jak portlarını anakartın sol en aşağısına HD_AUDIO kısmına tak. Asus anakartlarda ismi AAFP gibi bir şeydi.

14- Ön USB 2.0 ve 3.0 portlarını tak. Anakartın aşağısında oluyor.

15- Kasa düğmesi, HDD ışığı için anakartın sağ en aşağısındaki front panel kısmına bağla.

16- Gerekli kabloları PC'ye tak.

17- PC'yi aç.

15- anakart kullanım kılavuzunda neyi nereye takacagın ayrıntılı, sema seklinde belirtir.
Reset, Power, HDD LED vs.
2- kule tip sogutucu kullanacaksan; anakartı kasaya vidalamadan monte et.
Kasa uzeri montaj çok çok zor.

Son düzenleme:
15- anakart kullanım kılavuzunda neyi nereye takacagın ayrıntılı, sema seklinde belirtir.
Reset, Power, HDD LED vs.
Orası biraz karmaşık çünkü her anakart markasındaki şeması farklı. Ben Asus anakartı anlatırım ama adam MSI anakart alırsa yanlış takmış olur.

Herkes çoğu şeyi yazmış anakart kılavuzunu okuyup ve Recep Baltaş videolarını izlersen yeterli olur. Ek olarak ürünlerin kutusunu açarken video alırsan iyi olur.(satın aldığın yere göre gerekebilir.) Çoğunda var ancak kablo için plastik kelepçe alsan iyi olur. Fanların yönlerini ve hava akımına dikkat et. İnternetten harcayacağın güç yani watt hesapla buna göre ürünlerini seç. Diğer şeyler için arkadaşlara katılıyorum.
Son olarak toplarken kullanım kalitesine özen göster insanlar da performans saplantısı var 5, 10 FPS ya da şık görünüm için kullanışlılığına zarar verme çünkü emin ol 3 veya 4 sene sonra seninkinden iyi veya optimum olan ürünler yine piyasada olacak ve bunun sonu yok.

Orası biraz karmaşık çünkü her anakart markasındaki şeması farklı. Ben ASUS anakartı anlatırım ama adam MSI anakart alırsa yanlış takmış olur.

Kendi kullanım kılavuzunda yazar sena seklinde hocam.
ASUS daha once kılavuz soket verirdi lkasa soketleri takıp anakarta kılavuzu takardık, yeni sistemlerde veriyor mu bilmiyorum.
Anakartım ASUS Rampage IV Extreme 2011 soket. Benim boyleydi.

Heycanlanma toplarken. Anakarti kasaya monte etmeden once. Anakarta uygun vidalari kasaya montajla sonrasinda anakarti yerlestir ve vidalari tak. Gerisi kolay zaten. Islemci guc kablosu vs. dogru yerlere takgigindan emin ol. Geriye bir sey kalmiyor cok basit.