Ethem Efe 69

Üstün
Yer
KKTC | Gazimağusa
Selam. 17 yaşındayım. Uzun süredir kendimi geliştirebileceğim bir hobi arıyorum. Bu alana kendimi bildim bileli ilgim var ve içimde hep bir gün öğrenme isteği vardı. İnternette denk geldiğim çizim ve müzik videolarına ilgi duyuyorum. Kendim de bu tarz videolar üretmek ve belki ileride bir kitleye ulaşmak istiyorum fakat şu an bu konularda hiçbir bilgim yok.

Durumumu özetlemek gerekirse, çizim bilgim tam anlamıyla sıfır. Çubuk adamı bile düzgün çizemiyorum. İşin içine girmeye çalışınca çizim ve animasyon aşamalarının ayrı dünyalar olduğunu fark ettim. En başta dijital yerine kağıt üzerinde düz çizimle başlamaya da açığım, yeter ki doğru bir başlangıç yapabileyim. Bu alanların büyük olması gözümü korkutuyor ve nereden başlayacağımı bilemiyorum.

Bu işlerle uğraşan kişilere birkaç sorum var:

• Ekipman ve yöntem: İlk etapta kağıt üzerinde düz çizimle mi başlamalıyım yoksa direkt bilgisayarda fareyle veya telefon/tablet üzerinden parmakla dijital bir şeyler denenebilir mi? Giriş seviyesi bir grafik tablet almak ilk aşamada şart mı? Başlangıç için hangi ücretsiz programları önerirsiniz?
  • Süreç yönetimi: Sizce önce sadece temel çizim öğrenmeye mi odaklanmalıyım, yoksa animasyonla birlikte mi götürmeliyim? Çizim yeteneği henüz gelişmemişken animasyon mantığı öğrenilebilir mi?
  • Yol haritası: Sıfırdan başlayan birinin gözünü korkutmayacak, adım adım ilerleyen bir başlangıç rehberi veya önerebileceğiniz YouTube kanalları var mı?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim, hepsini dikkatle okuyacağım.

@afacanc38

@Ratchet

Kagit uzerinde cubuk adam cizemiyorum diye hic korkma, dijital cizim cok daha esnek cunku geri alma tusu var. Ilk etapta hemen grafik tablet almana gerek yok. Telefon veya tabletin varsa basit bir stylus kalem alip Krita, MediBang Paint veya Ibis Paint X gibi ucretsiz programlarla mantigi cozebilirsin. Fareyle cizim yapmak cok zorlar, o yuzden en kotu ihtimalle kagida cizip telefonla yuksek isikta fotografini cekerek dijitale aktarabilirsin.

Surec yonetimi icin kesinlikle once temel cizim kurallarini ogrenmelisin. Perspektif, anatomi ve isik-golge ogrenmeden direkt animasyona gecersen hareketler cok siritir. Ikisini ayni anda goturmek yerine ilk birkac ay sadece temel cizim egzersizleri yapip formu oturtmaya bak. YouTube uzerinde Proko ve Drawabox gibi kanallar sifirdan baslayanlar icin inanilmaz faydali kaynaklar iceriyor. Turkce icerik istersen de cizim dersleri diye aratarak temel oynatma listelerine bakabilirsin.

Kagit uzerinde cubuk adam cizemiyorum diye hic korkma, dijital cizim cok daha esnek cunku geri alma tusu var. Ilk etapta hemen grafik tablet almana gerek yok. Telefon veya tabletin varsa basit bir stylus kalem alip Krita, MediBang Paint veya Ibis Paint X gibi ucretsiz programlarla mantigi cozebilirsin. Fareyle cizim yapmak cok zorlar, o yuzden en kotu ihtimalle kagida cizip telefonla yuksek isikta fotografini cekerek dijitale aktarabilirsin.

Surec yonetimi icin kesinlikle once temel cizim kurallarini ogrenmelisin. Perspektif, anatomi ve isik-golge ogrenmeden direkt animasyona gecersen hareketler cok siritir. Ikisini ayni anda goturmek yerine ilk birkac ay sadece temel cizim egzersizleri yapip formu oturtmaya bak. YouTube uzerinde Proko ve Drawabox gibi kanallar sifirdan baslayanlar icin inanilmaz faydali kaynaklar iceriyor. Turkce icerik istersen de cizim dersleri diye aratarak temel oynatma listelerine bakabilirsin.
Cevap ve bilgileriniz için teşekkür ederim, oldukça yardımı dokundu. Grafik tablet ve ekipman konusu kafamı karıştırıyordu ama ilk aşamada masrafa girmeyip kağıt kalemle başlamak şu an için daha mantıklı geldi.

Proko kanalına biraz baktım, cidden kaliteli duruyor fakat içeride çok fazla video var. Sıfır bilgiyle başlayan biri olarak kanaldaki hangi oynatma listelerinden veya videolardan başlamam daha doğru olur? Bir de perspektif, anatomi ve ışık-gölge gibi konuları sıfırdan, gözüm korkmadan öğrenmenin belli bir sırası var mıdır? Hepsine aynı anda çalışmak yorucu olabilir diye düşünüyorum.

Şu an için direkt karmaşık karakter çizimlerine atlamak yerine elime normal bir kağıt kalem alıp rastgele şekiller, çizgiler ve daireler çizmek en doğrusu gibime geliyor. En azından teorik konulara veya dijitale geçmeden önce elimi alıştırmış olurum. Yine de tam emin olamadım, bu başlangıç aşaması için başka önerileriniz varsa duymak isterim.