Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

egemenow

Başarılı
Herkese merhaba. Son 2 haftadır neredeyse her gun saat 14 civari 5-10 dakikalık elektrik kesintileri olmaya başladı. Durumdan hallice bilgisayarı da o saatlerde kullanırsam kapanıyor. Bugünkü ile beraber 4. kapanisi bilgisayarın. Güç kaynağım: NZXT C750 Bronze yarı modüler, priz ise 4 yil once A101'den aldigim ve akim korumalı oldugunu iddia eden Piranha markalı bir şey. Bu kesintiler dolayısıyla bir sorun yasar miyim, yaşarsam ne yapmalıyım?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Akım korumalı prizler içinde bulunan varistör sayesinde yüksek voltaj koruması yapar. Temel mantığı bu. Bazı firmalar ise anahtarlama, sigorta falan da koyuyorlar. Kesintiye karşı hiçbir şey yapamaz. Kesintinin tek çaresi UPS'tir. Kesinti zarar vermez diye de bir şey yok. Sistem çalışıyorsa sağlamdır.
En iyilerden diyebileceğimiz SSD bile keeinti sebebiyle ölmüş. Uzun bir deneme yapılmıştı. Yani elektrik kesintisinden SSD zarar görmez ibaresi de yanlış gözüküyor.
Kaynak:

Evet zaten bu videoyu baz alarak yaptım ben de ama kim bilir kaç kere kesintiye uğradı. En son helvasını yediler zaten 😅

@megaton Genelde SSD'leri bozan ya da veri kaybina yol acan sey yedekleme korumalarinin olmamasi ya da yedekleme islevinin alaninin sismesinden dolayi yenileme yapamamasindan kaynakli oluyor. Dosyalar dogrudan NAND yongalara yazilip/okunmadigi icin on bellekte (varsa) kaliyor bu esnada kesinti olursa ve koruma yoksa kayip kacinilmaz oluyor.

Son düzenleme:
Cevaplarınız için teşekkür ederim. UPS almak istiyorum ancak şu an bütçe ayıramam. AEDAŞ'ın sitesinde herhangi bir kesinti gözükmüyor benim bölgemde, bu sebepsiz kesintiler devam ederse arayıp bi soracağım sebebini. Bilgisayar hala çalışıyor, sorun yok şimdilik :thumbsup:

Bir de mümkünse uzatmalı ve bilgisayarı bir nebze de olsa koruyacak, bütçe dostu bir priz önerebilir misiniz?