Çoğu parçanın altyapısı ve sözleri kötü ama nadiren güzel parçalar çıkıyor, bazı müzikleri de arabada dinlemesi sarıyor. 🙃
Sanat yapıyorlar mı diye sorarsanız, çoğu parçanın unutulacağı kanaatindeyim.

Çoğu parçanın altyapısı ve sözleri kötü ama nadiren güzel parçalar çıkıyor, bazı müzikleri de arabada dinlemesi sarıyor. 🙃
Sanat yapıyorlar mı diye sorarsanız, çoğu parçanın unutulacağı kanaatindeyim.

Çok iyimser konuşmuşsun bence hepsi çöp.

Hele ki yeni nesil şarkıları saymıyorum bile.

Bizim rap kültürümüz EU da bile popüler değil dünyada hiç kimse bizim rap/trap şarkılarımızı neredeyse bilmiyor leş çünkü.

Çoğu kişi "New School" Rapçileri kötülüyoruz ama yurtdışına bakarsak; Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika gibi yerlerde de yapılan rap parçaları lirikal anlamda berbat denecek seviyede. Dinlediğimiz yabancı Rap şarkılarının "çoğu" dostluğu, iyiliği, barışı anlatıyor mu sanıyorsunuz? Onlar da uyuşturucudan, paradan, kızdan, sokaktan bahsediyorlar. Vurdum, kestim, biçtim olayları onlarda da var lakin şarkıyı anlayacak seviyede yabancı dil bilmememizden kaynaklı ne anlattığını anlamıyoruz ve kulağa hoş gelmesi, ritmin uyumu kendisinden etkilenmemizi sağlıyor. Yoksa onlar da bizimkilerden farksız.

@ŞenolGüneş, nihayet sundan bahseden birisi. Turkiye'de eski nesil tayfa senelerdir lirikal devam edince insanlar rap'i oyle saniyor. Oysa ne Amerikan piyasasi ne de Avrupa piyasasi lirisistlerin cevresinde donmuyor. Genelde vibe'a dayali bir muzik turu oldu. Insanlar lirikler degisince rap bozdu saniyorlar ama asli buydu zaten :hehehe:

Tabii, Turkiye diger etkenlerde hala sinifta kaliyor sahsen. Cogu beat bana cok zayif geliyor mesela.

Bizim rap kültürümüz EU da bile popüler değil dünyada hiç kimse bizim rap/trap şarkılarımızı neredeyse bilmiyor leş çünkü.
Bizim anlayabileceğimiz bir kültürü barındıran dilde sunulan eser, neden Avrupa'da dinlensin?
Saçma bir eleştiri olmuş. Avrupalının müziği dinlemesi eseri kaliteli yapmayacak.

Dünyada yapılan rapler de rezalet, ingilizce dilinde yapılan müziğin geniş kitlelere hitap etmesi müziğin kaliteli olduğu anlamına gelmiyor. :) Yine karı-kız, alkol, cinsellik muhabbeti dönüyor çoğu parçada.

@ZCPS21, bunlardan bahsetmesi muzigi rezalet kilmiyor ki. Muzik dedigimiz seyin amaci eglendirmek, mutlu etmek olmali. Hepimiz muzigi dopaminlerimize oynarak tuketiyoruz aslinda. Adamin neyden bahsettiginden cok nasil bir hava yakaladigini hissetmek buna uyuyor bence. Isteyen lirikal dinleyebilir, bununla hicbir derdim yok. Ama farkli seylerden bahsediliyor diye rezalet bulmak mantikli gelmiyor sahsen. Muzikten bekledigim beni mutlu etmesidir, iyi hissettirmesidir. Amacim oradan bir mesaj almak olsa acar kitap falan okurum. Dunyada mesaj veya olay aktariminin tek yolu rap degil ya.

Ornegin, 808 baslar falan vardir. Bunlar bildiginiz uyarici gibi calisir vucutta. Bir bass drop girmesiyle beyin bekledigini alir ve tatmin olur. Bunun uzerine okunan vokal de benzer bir inis-cikis yakalarsa daha da tatmin edici olur. Burada vokal kullanimi ve flow yani akis hissettiren olur. Yani aslinda belli bir ritim uzerinde bazen produksiyonun bazen de sanatcinin inisleri ve cikislari bizi tatmin eden oluyor genelde. Bu konuda Amerikan piyasasi ozellikle cok guclu mesela. Muthis beat'ler var, ulkede esi benzeri olmayan. Ve sanatcilar surekli farkli sound'lar deniyor. Surekli vokallerini degistiriyorlar. Yani aslinda surekli farkli vibe'lara erisiliyor. Bunu derken utaniyorum ama eski bir Turkce rap dinleyicisi olarak soyluyorum bu arada. Yabanci piyasaya acildigimda nefes aldigimi hissetmistim. Ozellikle eski nesil tayfanin dar gorusunden cikip gecmise baktigimda kendimden nefret etmistim. Muzigi bu kadar dar bir seye sikistirmamaliydim diye.

Yani ozetle muzik hemen her turde vibe uzerine kurulu zaten.