DarthGorsoy

Bilgin
Makaleler
48
Yer
TR
Aşağı yukarı 1 ay önce ikinci el bir G29 aldım, başlarda simülasyon oyunlarına epey katkı sağlar ve evde geçirdiğim zamanı keyifli yapar diye düşündüm. Yani 1 ay boyunca ETS, BeamNG, Fernbus vs. derken sardı. Tabii sarması da kendi başına değil, modlamalar sayesinde oldu. Grafik modları, harita modları, o modları, bu modları derken oyun oynanabilir oluyor. Özellikle büyük vasıtaları kullandığımız oyunlarda grafikler iyi olsa sesler kötü, sesler iyi olsa grafikler kötü oluyor. Şu ana kadar özellikle şehir içi otobüs taşımacılığı simülasyonlarında OMSI 2 gibi sesleri veren oyunu yakalayamadım. Hiper-realistik bir oyun "genel" açıdan yok. The Bus'ı alsam mı diye düşünüyorum sonra sesleri hoşuma gitmiyor. Voith'in hidrolik retarder sesleri, şanzımanın ses tepkimeleri falan yok oyunda, OMSI 2'deki gibi bir ses simülasyonu kasılmamış. OMSI 2 de başlı başına bela, bir ton mod üstüne bir ton ayar yapmak gerekiyor, modern sistemlerde sorunlar çıkartıyor ayrıca grafikler gerçekten çekilmez.

Genel bir özet geçtim, biraz detaya inmek gerekirse şunları söylemek isterim:

Bu oyunlara o kadar para bayılıyoruz, madem eksik yapacaksınız biraz daha para isteyin bayılalım da adam akıllı oynayalım :D. Örneğin ETS'ye baktığımızda 1.56 itibariyle hala çok eksik olduğunu düşündüğüm bir yapım. Kabin içi karton gibi, tuşlarla fiziksel etkileşime giremiyoruz, kapıları bile açamıyoruz. Sesler "leş" gibi. Motor, devir, şanzıman sesleri falan berbat. Çevre birkaç senedir rework görüyor ama rework benim gözümde %50 katkı sağlıyor çünkü gidip 1/20, 1/25 ölçekli bir haritayı rework etseniz ne olacak ki? 100 kilometrelik bir yolu 5-10 dakikada kat ediyoruz. HVT gibi küçücük bir ekip bile Ankara, Bolu, Gerede, Düzce, Sakarya gibi bir alanı 1/2 ölçekle bir sene içinde yaptı. Snowymoon falan kurarak grafikleri adam ettim ama yine de oyunun kendi motoru gereği farlar akşamüstü vs. düzgün çalışmıyor, geceleri çok karanlık, kokpit ışıklandırması berbat.

1761694251775.webp

UE5 grafiklerini simülasyon dışındaki oyunlarda pek sevemiyorum ama Fernbus ve The Bus'a UE çok yakışıyor. Bu sefer sesler yine kötü. Abi otobüs sürersin de sesler nasıl kötü olabilir ya, otobüsü otobüs yapan o şanzıman ve frenleme sistemlerinin inlemesi, motorun devir yükseltirken çıkarttığı sesler vs. yani abi. Şunu da unutmamak gerek, bu iki oyun oldukça pahalı ve Fernbus altyapısını kullanan The Bus yeni gibi gözükse de, Fernbus yanılmıyorsam 2017 falan çıkışlı. 2017'den neredeyse 2026'ya kadar satılan bu oyunlar yavaş yavaş güncelleme alıyor ve bir sıçrayış yaşatmamak için direniyor :D.

Konuyu daha fazla uzatmak yerine sizin fikirlerinizi de merak ediyor, yorumlarınızı bekliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Aşağı yukarı 1 ay önce ikinci el bir G29 aldım, başlarda simülasyon oyunlarına epey katkı sağlar ve evde geçirdiğim zamanı keyifli yapar diye düşündüm. Yani 1 ay boyunca ETS, BeamNG, fernbus vs. derken sardı. Tabii sarması da kendi başına değil, modlamalar sayesinde oldu. Grafik modları, harita modları, o modları, bu modları derken oyun oynanabilir oluyor. Özellikle büyük vasıtaları kullandığımız oyunlarda grafikler iyi olsa sesler kötü, sesler iyi olsa grafikler kötü oluyor. Şu ana kadar özellikle şehir içi otobüs taşımacılığı simülasyonlarında OMSI 2 gibi sesleri veren oyunu yakalayamadım. Hiper-realistik bir oyun "genel" açıdan yok. The Bus'ı alsam mı diye düşünüyorum sonra sesleri hoşuma gitmiyor. Voith'in hidrolik retarder sesleri, şanzımanın ses tepkimeleri falan yok oyunda, OMSI 2'deki gibi bir ses simülasyonu kasılmamış. OMSI 2 de başlı başına bela, bir ton mod üstüne bir ton ayar yapmak gerekiyor, modern sistemlerde sorunlar çıkartıyor ayrıca grafikler gerçekten çekilmez.

Genel bir özet geçtim, biraz detaya inmek gerekirse şunları söylemek isterim:

Bu oyunlara o kadar para bayılıyoruz, madem eksik yapacaksınız biraz daha para isteyin bayılalım da adamakıllı oynayalım :D. Örneğin ETS'ye baktığımızda 1.56 itibarıyla hala çok eksik olduğunu düşündüğüm bir yapım. Kabin içi karton gibi, tuşlarla fiziksel etkileşime giremiyoruz, kapıları bile açamıyoruz. Sesler "leş" gibi. Motor, devir, şanzıman sesleri falan berbat. Çevre birkaç senedir rework görüyor ama rework benim gözümde %50 katkı sağlıyor çünkü gidip 1/20, 1/25 ölçekli bir haritayı rework etseniz ne olacak ki? 100 kilometrelik bir yolu 5-10 dakikada kat ediyoruz. Hvt gibi küçücük bir ekip bile Ankara, Bolu, gerede, Düzce, Sakarya gibi bir alanı 1/2 ölçekle bir sene içinde yaptı. Snowymoon falan kurarak grafikleri adam ettim ama yine de oyunun kendi motoru gereği farlar akşamüstü vs. düzgün çalışmıyor, geceleri çok karanlık, kokpit ışıklandırması berbat.

Eki Görüntüle 196909

UE5 grafiklerini simülasyon dışındaki oyunlarda pek sevemiyorum ama fernbus ve The Bus'a UE çok yakışıyor. Bu sefer sesler yine kötü. Abi otobüs sürersin de sesler nasıl kötü olabilir ya, otobüsü otobüs yapan o şanzıman ve frenleme sistemlerinin inlemesi, motorun devir yükseltirken çıkarttığı sesler vs. yani abi. Şunu da unutmamak gerek, bu iki oyun oldukça pahalı ve fernbus altyapısını kullanan The Bus yeni gibi gözükse de, fernbus yanılmıyorsam 2017 falan çıkışlı. 2017'den neredeyse 2026'ya kadar satılan bu oyunlar yavaş yavaş güncelleme alıyor ve bir sıçrayış yaşatmamak için direniyor :D.

Konuyu daha fazla uzatmak yerine sizin fikirlerinizi de merak ediyor, yorumlarınızı bekliyorum.

Ben en son Euro Truck SIM2'de Online'da admin tarafından sabote edilince silmiştim. Fakat simülasyon oyunlarının kalitesi evet gün geçtikçe düşüyor. Bir ara tactical assault VR'a katliam mapi modu eklemişlerdi. Evet bildiğiniz gerçek hayatta kaydı olan bir cami baskınını aynı şekilde silahlarla gerçekleştirebiliyorsunuz. İşin kötüsü camiyi herif birebir yapmış ve içeride siviller var, ateş eden bile yok yani. Hostage koymuş.

Vallah çok terim kullanmışsın o kadarını bilemem :D Ama cidden bir şeyler eksik. Lakin şunu söylemekte fayda var oyunlarda çok gereksizce eksiklik sayısı fazlaysa, birde mod desteği konulduysa, bence topluluk oluşturmak için yapılıyor. Yani elbette geliştiriciler üşenip çoğu işini modculara bırakmakta istiyor olabilir lakin böyle iyimser bir seçenekte var.

Eksikliklere tam anlam veremiyorum aslında yine. Tamam eksiklikler çok varda yine belli bir yere kadar yıllardır gelmişler ve nedense -senin yazdığın gibi- cidden çekici ile etkileşime girebilme ya çok az ya da hiç yok. Hani ortalıkta "gizli bir anlaşmalar mı dönüyor, yoksa oyunun kendi tarzı deyip bazı yönlerden detaya inmiyorlar mı?" anlamış değilim.

Birde daha birkaç gün önce Snowymoon'a 200TL küsür verdim 6 aylık abone oldum. Patreon'dan 1 aylık alamadım hesaplar sürekli banlanıyor kart bilgilerini hemen girdikten sonra. Sonra bir baktım ki ufak tefek grafik paketindeki oynamalarla oyun çok daha iyi oldu.

Birde şu oyun hakkında görüşünüz var mıdır?

Oyun daha demo da ama aşağı yukarı tarzı belli olmuştur.

Son düzenleme:
Eh adamlar ne çıkartırsa anında alacak kitle olduğu müddetçe ETS 2 gelişmemeye, aynı kalmaya devam edecek. En başından beri bu oyunun bir simülatör olmadığını savunuyorum.
En azından diğerlerinden iyi ama. Bu durumda pekte yapacak bir şey yok. Belki bir gün imza kampanyası gibi tepki verir insanlar anca o zaman bir şeyleri değiştirmeye yönelir SCS.

En azından diğerlerinden iyi ama. Bu durumda pekte yapacak bir şey yok. Belki bir gün imza kampanyası gibi tepki verir insanlar anca o zaman bir şeyleri değiştirmeye yönelir SCS.
Oynadığım araç simülatörlerinin yanında SCS'nin yaptıkları oldukça ortalamanın altında. Harita simülatörüne çevirdiler oyunu.

Oynadığım araç simülatörlerinin yanında SCS'nin yaptıkları oldukça ortalamanın altında. Harita simülatörüne çevirdiler oyunu.
Sizin öneriniz ne peki hocam? Yazdığınız doğru bu arada ama hepsinde büyük eksiklik veya eksiklikler söz konusu. Öneriniz varsa açığım. Bende şu sıralar taşıt simülasyon oyunu arıyorum da.