grancoupe

Yetkin
Yer
Türkiye, İstanbul
Merhaba,

(Not: Başlık yanlış bilginiz olsun, önce konuyu okuyun, sorum tam olarak bu değil.)

Öncelikle bahsettiğim araç ticari değil; çalışanların ortak kullandığı reklamlı vb. araçlardan da değil. Sadece babamın kullandığı bir araba; yani mesela şirkette başka bir araba arızalandığında işleri halletmek için bu aracı başka bir çalışana verdiği de oluyor ama bu durum çok nadir.

Şehir içinde ve dışında istediğimiz gibi kullanabiliyoruz; yani kendi aracımızdan farksız, şehir içinde yakıtı şirket karşılıyor.

Bu aracı benim sürmemde bir sakınca var mı? Yani çevirmeye falan girersem ceza vb. kesilir mi?

Son düzenleme:
Geçenlerde sosyal medya hesabı ile habercilik yapan birinde yeni/gelecek yasa ile şirket çalışanı olmayanlar şirket aracını süremeyecek diye görmüştüm.

Halihazırda olmaması gereken bir şey zaten. Gider falan diye vatandaşın hakkından yiyorsunuz.

Genelde ceza yemezsiniz ama yasallığından önce etik değil bence. Özellikle şehir içi yakıtını şirketin karşıladığı bir durumda... Acil durumlarda kullanılabilir ama keyfi olarak kullanılmasını doğru bulmuyorum.
Ben kullanırsam yakıtı ödemem gerekebilir. Ödemesem bile şirket zaten kişisel kullanım olan yakıtı karşılıyor, yani araç sadece iş için değil kişisel binek araç olarak verildi. Tabii ki bunu sömürmek etik bir şey olmaz ama normal seviyede herhangi bir yere keyfi olarak gitmemizde bir sakınca yok şirkete göre. Sadece babam yerine ben sürmüş olacağım.

Araç babanıza tahsis edildiyse ve resmi bir belgesi vs. varsa çevirmelerde sorun çıkabilir. Ama pek sanmıyorum, muhtemelen yolunuza devam etmenizi söylerler.
Araç kişisel olarak babama verildi fakat belgeyle, tahsis şeklinde falan değil yani normal şirkete ait bir araç. Galiba çevirmeye girince sigortasız çalışandan dolayı şirkete ceza kesiyorlarmış ama bu dediğim gibi ticari değil ve üstünde reklam olmayan normal bir sedan araba, bunda da bu şekil bir ceza keserler mi?

Halihazırda olmaması gereken bir şey zaten. Gider falan diye vatandaşın hakkından yiyorsunuz.
Ne dediğinizi anlamadım tam olarak, açıklayabilir misiniz?

Ben Vestel'in verdiği araba ile İstanbul'dan Tekirdağ'a tatile gidiyordum. Bir şey demiyorlardı.
Başlığı değiştirdiler aslında, sorum tam olarak o değil. Biz de zaten şehir dışında veya içinde serbestçe kullanabiliyoruz fakat babam yerine ben kullanırsam sorun çıkar mı diye araştırıyorum.

Başlığı değiştirdiler aslında, sorum tam olarak o değil. Biz de zaten şehir dışında veya içinde serbestçe kullanabiliyoruz fakat babam yerine ben kullanırsam sorun çıkar mı diye araştırıyorum.
Kaza gibi durumlarda bence çok baş ağrıtırlar. Haberleri olmaz ise sorun olmaz fakat etik değil tabii ki.

Yıllarca araç zimmetlemiş biri olarak söyleyebilirim ki bu aracı senin kullanman pek doğru değil. Şirket araçlarının borçları ve ödemeleri düzenli yapıldığı için çevirmelerde pek sıkıntı yaşanmaz ancak kaza durumunda işin rengi değişebilir. Ceza durumlarını genelde personele yansıtırız fakat bu durum şirketten şirkete farklılık gösterebilir.

Araç babanıza mı zimmetli yoksa havuz aracı mı diye bakmak gerekir. Aracı teslim alırken imzaladığı evrak mutlaka vardır, o yüzden araç için o belgelere bakmak lazım. Ayrıca araç kiralandıysa sözleşme detaylarını incelemek gerekir çünkü bir şikayet durumunda sıkıntı çıkabilir. Şirketin iç yapısını ve kurallarını biz bilemeyiz.

Babanızın şirket aracını başkasının kullanması gerekiyorsa bu sürece genelde idari işler departmanı bakar, bu yüzden babanızın ilgili birime danışması ve onay alması gerekir. Diğer türlü babanız teknik ve hukuki açıdan risk altında kalır, hatta iş ciddiye binerse süreç iş akdinin feshine kadar gidebilir.

Kısacası teknik ve güvenlik gerekçeleriyle bu aracı kullanmanızı pek tavsiye etmem.

Yıllarca araç zimmetlemiş biri olarak söyleyebilirim ki bu aracı senin kullanman pek doğru değil. Şirket araçlarının borçları ve ödemeleri düzenli yapıldığı için çevirmelerde pek sıkıntı yaşanmaz ancak kaza durumunda işin rengi değişebilir. Ceza durumlarını genelde personele yansıtırız fakat bu durum şirketten şirkete farklılık gösterebilir.

Araç babanıza mı zimmetli yoksa havuz aracı mı diye bakmak gerekir. Aracı teslim alırken imzaladığı evrak mutlaka vardır, o yüzden araç için o belgelere bakmak lazım. Ayrıca araç kiralandıysa sözleşme detaylarını incelemek gerekir çünkü bir şikayet durumunda sıkıntı çıkabilir. Şirketin iç yapısını ve kurallarını biz bilemeyiz.

Babanızın şirket aracını başkasının kullanması gerekiyorsa bu sürece genelde idari işler departmanı bakar, bu yüzden babanızın ilgili birime danışması ve onay alması gerekir. Diğer türlü babanız teknik ve hukuki açıdan risk altında kalır, hatta iş ciddiye binerse süreç iş akdinin feshine kadar gidebilir.

Kısacası teknik ve güvenlik gerekçeleriyle bu aracı kullanmanızı pek tavsiye etmem.
Anladım, teşekkür ederim.