Sistem DDR5 anakartı DDR4 olarak algılıyor

qoLLardo

Üyecik
DDR5 sisteme sahibim ve başlıktaki sorunu şöyle fark ettim. Format sonrası anakartı güncellemek için anakartın sitesinden son sürüm BIOS versiyonunu indirip flash belleğe gerekli dosyayı attım. Ama BIOS ekranında flash belleğimi seçtikten sonra içindeki BIOS dosyasını bir türlü göremediğini fark ettim. Biraz araştırma yaptıktan sonra hiçbir çözüm bulamadım. Akabinde anakart versiyonunu hem msinfo32'de hem de BIOS ekranında kontrol ettim ve DDR4 yazdığını fark ettim ama DDR5 olduğundan adım kadar eminim. Anakartın DDR4 versiyonu olan sitedeki BIOS'u indirdiğimde ise dosyayı gördüğünü fark ettim ama elbette güncellemeyi yapmadım çünkü biliyorum ki sistemim DDR5 ve bu anakarta zarar verebilirdi.

Kullandığım DDR5 anakart: https://tr.msi.com/Motherboard/PRO-H610M-E/support
DDR4 olan: https://www.msi.com/Motherboard/PRO-H610M-E-DDR4/support

Kullandığım RAM dahi DDR5, modeli ise: G.Skill Ripjaws S5 16 GB 5600 MHz CL36 F5-5600J3636C16GX1-RS5K DDR5
Böyle garip bir sorunla karşılaşmamıştım, bu yüzden BIOS'u güncelleyemiyorum. Bu duruma @Recep Baltaş 'ın çözüm getirebileceğine inanıyorum.

.

Servis formunda chipset değiştiği yazıyor. Sorunun bunla alakalı olduğunu düşünerekten kendileriyle iletişime geçeceğim, gelişmeler oldukça konuyu güncelleyeceğim.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2026-06-27 222832.webp
    18,1 KB · Görüntüleme: 11
  • Ekran görüntüsü 2026-06-27 222839.webp
    16,3 KB · Görüntüleme: 12
  • 767d570d-802c-4b64-9c50-82432d5db616.webp
    330,1 KB · Görüntüleme: 3
Son düzenleme:
Eğer ciddi sorun yaşamıyorsanız kullanamya devam etmenizi öneririm. Olan tahminimce şöyle, buna belli ki yaşadığı bir arıza kaynaklı özel bir bios atılmış, o da ddr4 gibi algılıyor. Fiziksel flash yapmak sorununuzu çözebilir ama bunun yapılmasının bir sebebi de olabilir yani chipsetdeki chip artık native olmayabilir özel bir chip olabilir.

Ne yapabilirsin? ch341a programmer ile dışarıdan kendin özel bir bios atabilirsin ama bu chip değiştiyse anakartı kullanılmaz hale getirebilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…