Makaleler
31
Yer
Kocaeli
Acaba benim RAM'ler çift kanal mı çalışıyor dostlar? Biraz araştırdığımda CPU-Z programında çift kanal ise 2x64 gözükmesi gerektiğini savunanlar var. Benim sistemde CPU-Z programında 2x32 gözüküyor. Orada biraz kafamı karıştırdı. Bende ASUS CPU-Z ve HWiNFO var, tam anlayamadım bunu. Bir resim paylaşıp, öğreneyim dedim.
2x16 şeklinde, 32 GB RAM'e sahibim.

Ekran görüntüsü 2025-06-07 224619.webp

Ekran görüntüsü 2025-06-07 224719.webp

32 Bit yazan RAM'lerin veriyolu genişliği, önemli olan channel kısmında Dual yazıp yazmadığıdır. Orada 2x32 bit yazıyor yani 2 tane 32 Bit kanalı var, bu da Dual channel anlamına geliyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
32 Bit yazan RAM'lerin veriyolu genişliği, önemli olan channel kısmında Dual yazıp yazmadığıdır. Orada 2x32 bit yazıyor yani 2 tane 32 Bit kanalı var bu da Dual channel anlamına geliyor.

Peki 32 Bit ile 64 Bit yazmasının farkı nedir? Bazılarında neden 64 Bit görünüyor? 32 Bit dezavataj mı?

Açıkçası ilk defa sistem toplamıştım o zamanlar, Recep Baltaş'ın ASUS'lu sistemlerinden öğrenmiştim. Gri slotlara takmıştım RAM'leri ASUS anakart kullanıyorum. :temenni:

Peki 32 Bit ile 64 Bit yazmasının farkı nedir? Bazılarında neden 64 Bit görünüyor? 32 Bit dezavataj mı?

Açıkçası ilk defa sistem toplamıştım o zamanlar, Recep Baltaş'ın ASUS'lu sistemlerinden öğrenmiştim. Gri slotlara takmıştım RAM'leri ASUS anakart kullanıyorum. :temenni:
32 bit veya 64 bit yazısı, RAM modüllerinin veya bellek kanallarının veri yolu genişliğini belirtir. 64 bit tek bir bellek kanalının genişliğidir, 32 bit ise her bir kanalın genişliğidir ve iki kanal birlikte toplamda 64 bit veri yolu oluşturur.

Yani 32 bit yazması dezavantaj değil, dual channel çalıştığını gösterir. Bazı programlar bunu “2x32 bit” şeklinde, bazıları ise toplam genişlik olarak “64 bit” şeklinde raporlar.

Anakartta RAM’leri doğru (ASUS’larda gri slotlu) yuvalara takmanız, dual channel performansını sağlar. Yani siz doğru şekilde kurmuşsunuz ve sisteminizde çift kanal çalışıyor demektir.

Not: Açıklayıcı olmadığımı farkettiğim için yazıyı baştan aşşağıya değiştirdim.

Son düzenleme:
DDR5 bellekler, stabiliteyi arttırmak için kendi içinde 2x32bit şeklinde çalışır. DDR4'de 1x64bit şeklindeydi. O yüzden öyle yazıyor. İki bellek de çift kanal olarak çalışıyor.

DDR5 belleklerin kendi saat hızı kontrolcüsü var o yüzden böyle görünüyor.

Okayım genç işi DDR5 RAM alayım diyorum böyle yanarlı, dönerli RGB olanlardan. İlerleyen dönemlerde tabii. Benimkiler de RGB yok, fazla klasik oldu sistem. Kingston Fury Beast nasıl? Bir de ben RAM'leri kit şeklinde almadım, 6000 MHz çıkartınca RAM'leri sapıtıyor benim sistem. Aynı marka, aynı özellik 2 farklı kutuda idi. Kit şeklinde RAM alayım diyorum, belki bu sefer sapıtmaz sistemim. :rofl:

32 Bit veya 64 Bit yazısı, RAM modüllerinin veya bellek kanallarının veri yolu genişliğini belirtir. 64 Bit tek bir bellek kanalının genişliğidir, 32 Bit ise her bir kanalın genişliğidir ve iki kanal birlikte toplamda 64 Bit veri yolu oluşturur.

Yani 32 Bit yazması dezavantaj değil, Dual channel çalıştığını gösterir. Bazı programlar bunu “2x32 bit” şeklinde, bazıları ise toplam genişlik olarak “64 bit” şeklinde raporlar.

Anakartta RAM'leri doğru (ASUS'larda gri slotlu) yuvalara takmanız, Dual channel performansını sağlar. Yani siz doğru şekilde kurmuşsunuz ve sisteminizde çift kanal çalışıyor demektir.

Not: Açıklayıcı olmadığımı fark ettiğim için yazıyı baştan aşağıya değiştirdim.

Çok teşekkür ediyorum hocam bilgilendirme için. Çok güzel detaylandırmışsınız, öğrenmeyi çok severim. :temenni:

DDR5 bellekler, stabiliteyi arttırmak için kendi içinde 2x32bit şeklinde çalışır. DDR4'te 1x64bit şeklindeydi. O yüzden öyle yazıyor. İki bellekte çift kanal olarak çalışıyor.

Hocam bunu da ilk defa öğrendim, biraz düz mantık gitsem de doğru yapmışım demek. :)

Okayım genç işi DDR5 RAM alayım diyorum böyle yanarlı, dönerli RGB olanlardan. İlerleyen dönemlerde tabii. Benimkiler de RGB yok, fazla klasik oldu sistem. Kingston Fury Beast nasıl? Bir de ben RAM'leri kit şeklinde almadım, 6000 MHz çıkartınca RAM'leri sapıtıyor benim sistem. Aynı marka, aynı özellik 2 farklı kutuda idi. Kit şeklinde RAM alayım diyorum, belki bu sefer sapıtmaz sistemim. :rofl:

Çok teşekkür ediyorum hocam bilgilendirme için. Çok güzel detaylandırmışsınız, öğrenmeyi çok severim. :temenni:

Hocam bunu da ilk defa öğrendim, biraz düz mantık gitsem de doğru yapmışım demek. :)
Abi ben G Skill kullanıyorum tavsiye ederim güzel de duruyorlar.