kuthael

Uzman
Merhaba,

Yeni topladığım sistemde BIOS’u Flashback yöntemiyle güncelledim. Güncelleme başarılı görünüyor ancak bilgisayarı kapalıyken açtığımda doğrudan BIOS’a atıyor.

Ayrıca EXPO profili her BIOS’a atışta otomatik olarak devre dışı kalıyor.

“Windows Boot Manager”
birinci sırada seçili olmasına rağmen sistem Windows’a geçmiyor.

Bu durumda ne yapmam gerekiyor? Yardımcı olabilir misiniz?

Moderasyon ekibinden not: Konu sahibinden sistemini belirtmesini istedik.

Merhaba,

Yeni topladığım sistemde BIOS’u Flashback yöntemiyle güncelledim. Güncelleme başarılı görünüyor ancak bilgisayarı kapalıyken açtığımda doğrudan BIOS’a atıyor.

Ayrıca EXPO profili her BIOS’a atışta otomatik olarak devre dışı kalıyor.

“Windows Boot Manager”
birinci sırada seçili olmasına rağmen sistem Windows’a geçmiyor.

Bu durumda ne yapmam gerekiyor? Yardımcı olabilir misiniz?

Moderasyon ekibinden not: Konu sahibinden sistemini belirtmesini istedik.
EXPO kapalı şekilde sistem açılıyor mu ?

Sistemim imzada yazıyor diye belirtmedim. BIOS’un güncel olduğunu sanmıştım ama güncellenmemiş. Ben de güncellemeyi yaptım; ilk kapatıp açmada herhangi bir sorun çıkarmadı. Anakartım ASUS ROG X870-A.SSD’yi sistem görüyor. Bir sorun olursa tekrar yazarım.

Benzer bir şey benim de başıma geldi. BIOS pilini değiştirsen olur bence. Pil bitik olunca BIOS ayar tutmuyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Pili çıkarıp geri takmak değil hocam, yeni pil ile değiştirip deneseydin. CR2032 baskül pili zaten markette bile var. Anakart üretileli uzun zaman geçtiyse üzerindeki pil bitmiş olabilir. BIOS ayarlarını yaptıktan sonra bilgisayarı kapatınca kasanın elektriğini kesmediğinde ertesi gün açtığında BIOS ayarları tutuyorsa ama kasanın elektriğini kestikten sonra tekrar sistemi açtığında BIOS'a atıyorsa pilden olabilir.

Yeni pil takarkende pilin arkasındaki bandı sökmeyi unutma.

Son düzenleyen: Moderatör:
Pili çıkarıp geri takmak değil hocam, yeni pil ile değiştirip deneseydin. CR2032 baskül pili zaten markette bile var. Anakart üretileli uzun zaman geçtiyse üzerindeki pil bitmiş olabilir. BIOS ayarlarını yaptıktan sonra bilgisayarı kapatınca kasanın elektriğini kesmediğinde ertesi gün açtığında BIOS ayarları tutuyorsa ama kasanın elektriğini kestikten sonra tekrar sistemi açtığında BIOS'a atıyorsa pilden olabilir.

Yeni pil takarken de pilin arkasındaki bandı sökmeyi unutma.
BIOS sıfırlanmıyor. Secure Boot’u kapatmıştım ve hâlâ kapalı duruyor. Sadece EXPO otomatik olarak kapanıyor. Yani BIOS ayarları korunuyor ama EXPO kendiliğinden devre dışı kalıyor. Ne yapmam lazim?

Ekranda yazan yazi: "BIOS ayarlarını kurtarmak için kurulum ekranına girin. SATA Yapılandırmasını RAID moduna ayarlamak için RAID yapılandırması oluşturulduğundan emin olun. Şimdi, BIOS kurulumuna girmek için lütfen F1 tuşuna basın."

RAID moduna geçersem sistemin bozulabileceğini ChatGPT söyledi. Aynı diskte hem Windows hem de Linux kullanıyorum, önce Windows’u kurdum; ancak Linux kurulu değilken, sadece Windows yüklüyken de bu hatayı veriyordu. Yani bu sorun sistemin ilk kurulumundan beri var.

WhatsApp Image 2025-10-15 at 18.00.08.webp

Lutfen yardim edin biktim bu sorundan. CL 30 6000 MHz'de kullaniyorum RAM'leri.

Sorunu çözdüm.
  • Memory Context Restore (MCR): Disabled
  • Power Down Enable: Disabled
  • Gear Down Mode: Enabled

BIOS sıfırlanmıyor. Secure Boot’u kapatmıştım ve hâlâ kapalı duruyor. Sadece EXPO otomatik olarak kapanıyor. Yani BIOS ayarları korunuyor ama EXPO kendiliğinden devre dışı kalıyor. Ne yapmam lazim?

Ekranda yazan yazi: "BIOS ayarlarını kurtarmak için kurulum ekranına girin. SATA Yapılandırmasını RAID moduna ayarlamak için RAID yapılandırması oluşturulduğundan emin olun. Şimdi, BIOS kurulumuna girmek için lütfen F1 tuşuna basın."

RAID moduna geçersem sistemin bozulabileceğini ChatGPT söyledi. Aynı diskte hem Windows hem de Linux kullanıyorum, önce Windows’u kurdum; ancak Linux kurulu değilken, sadece Windows yüklüyken de bu hatayı veriyordu. Yani bu sorun sistemin ilk kurulumundan beri var.

WhatsApp Image 2025-10-15 at 18.00.08.webp

Lutfen yardim edin biktim bu sorundan. CL 30 6000 MHz'de kullaniyorum RAM'leri.

Sorunu çözdüm.
  • Memory Context Restore (MCR): Disabled
  • Power Down Enable: Disabled
  • Gear Down Mode: Enabled
Sorunu çözdüğümü sanmıştım ama bir süre sonra tekrar aynısı oldu. Hâlâ BIOS’a yönlendiriyor. Pil degisince bisey degiscegini zannetmiyorum cunku resetlenmiyor.

Tekrar BIOS’a girdim, üstte yazdığım ayarlar sıfırlanmış. Ancak Secure Boot gibi diğer ayarlar sıfırlanmamış. Bu ne anlama geliyor, anlayamadım.

Son düzenleme: