Selam, Gigabyte B850 Gaming X WI-FI6E model anakarta sahibim ve bununla birlikte sıvı soğutucu kullanıyorum. Sıvı soğutucunun kılavuzunda 3-pin konektörünün AIO/POMPA soketine bağlanmasını, 4-pin Fan PWM konektörünün ise CPU_FAN soketine bağlanmasını söylüyor. Ben bu sistemi İtopya'dan topladım ve halihazırda şu an sistemin mevcut hali şöyle. Radyatörden gelen 4pinlik kablo CPU_OPT'ye bağlı, pompadan gelen 3pinlik kablo ise CPU_FAN kısmına bağlı. Bu ikisinin yerlerinin değişmesi gerekmiyor mu?
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Detaylar
Kim cevapladı?
Çözüm
Gigabyte diyor ki:
Alternatif olarak
- CPU_OPT (CPU Fan/Water Cooling Pump Header)
- CPU_FAN/SYS_FAN1/2/3 (Fan Headers)
CPU_OPT pinine takılacak.Alternatif olarak
FAN4_PUMP da kullanılabilir ama aşağıda kalıyor:- FAN4_PUMP (System Fan/Water Cooling Pump Header)
Evet, değişmesi gerekiyor.
Pompanın tam devirde dönmesi önerilir. Bu sebeple varsayılan olarak tam devire ayarlı olan PUMP FAN veya AIO PUMP gibi fanlara takılması önerilir. CPU FAN girişinde ise ayar olarak tam devire alınması tavsiye edilir. Radyatör fanları ise CPU FAN veya CPU FAN Opt yerine takılabilir. CPU FAN girişi boş kalması hatalara sebep olabilir. Bazı anakartlarda ise BIOS üzerinden bunu ayarlamak mümkün. Kılavuzda denildiği gibi yapabilirsiniz.
Gigabyte diyor ki:
Alternatif olarak
CPU_OPT pinine takılacak.Alternatif olarak
FAN4_PUMP da kullanılabilir ama aşağıda kalıyor:- FAN4_PUMP (System Fan/Water Cooling Pump Header)
CPU_FAN kısmı zaten boş bir şekilde durmuyor. Pompadan gelen kablo CPU_FAN kısmına bağlı, CPU_OPT'ya ise radyatörden gelen kablo takılı. Kılavuz ise tam tersini yapmamı söylüyor.Pompanın tam devirde dönmesi önerilir. Bu sebeple varsayılan olarak tam devire ayarlı olan PUMP FAN veya AIO PUMP gibi fanlara takılması önerilir. CPU FAN girişinde ise ayar olarak tam devire alınması tavsiye edilir. Radyatör fanları ise CPU FAN veya CPU FAN Opt yerine takılabilir. CPU FAN girişi boş kalması hatalara sebep olabilir. Bazı anakartlarda ise BIOS üzerinden bunu ayarlamak mümkün. Kılavuzda denildiği gibi yapabilirsiniz.
Cevap için müteşekkirim, tek endişem bu iki kablonun yerini değiştirmem kabloların yanmamasına sebebiyet vermez değil mi? Kafamdaki soru işareti "İtopya neden bu şekilde kabloladı"Gigabyte diyor ki:
Yani pompa,
CPU_OPTpinine takılacak.
Alternatif olarakFAN4_PUMPda kullanılabilir ama aşağıda kalıyor:
- FAN4_PUMP (System Fan/Water Cooling Pump Header)
Recep abi, bu pinleri çıkaracak olursam nasıl çıkarıcam, çıkarmayı denedim fakat pek zorlamadım. Bunlar klipsli şeyler mi? Tutup çekmekten ziyade bir şeye bastırıp mı çekmem lazım?Gigabyte diyor ki:
Yani pompa,
CPU_OPTpinine takılacak.
Alternatif olarakFAN4_PUMPda kullanılabilir ama aşağıda kalıyor:
- FAN4_PUMP (System Fan/Water Cooling Pump Header)
Bunlarda klipsli model görmedim. Tutup çıkarabilirsiniz.
Yeni konular
-
-
-
-
-
30.000 TL bütçe ile ders ve günlük kullanım için tablet önerisi
- White Dragon
-
-
-
-