Ben pek cok kaniti bulundugunu biliyorum ve inaniyorum zaten. Siz bence ulkenin halinden habersizsiniz. Cidden ogretmenler bile inanmiyor evrime. Bence hala tartismamiz lazim. Tartismamak bir seyi degistirmez.
Ülkenin halindan haberdarım, evrime insanların bir masalmış gibi yaklaştığını da çok iyi biliyorum. Fakat evrimin bilimsel kanıtları var mı demek saçma, evrime inanmak diye bir şey de olmamalı. Evrim bir gerçek, doğa yasası bu. Tartışmalık pek bir şeyi yok, ama insanlar öğrensin diye yapılabilir tabii.

Ülkenin halindan haberdarım, evrime insanların bir masalmış gibi yaklaştığını da çok iyi biliyorum. Fakat evrimin bilimsel kanıtları var mı demek saçma, evrime inanmak diye bir şey de olmamalı. Evrim bir gerçek, doğa yasası bu. Tartışmalık pek bir şeyi yok, ama insanlar öğrensin diye yapılabilir tabii.

Iste bundan bahsediyorum. Tartismaliyiz ki insanlar ogrenmeli. Keske tartismasak ama durum boyle.

Iste bundan bahsediyorum. Tartismaliyiz ki insanlar ogrenmeli. Keske tartismasak ama durum boyle.
O açıdan yapılmalı tabii, Kur'an üstünden evrimin çelişip çelişmediği derin bir konu bu arada. Her Arapça bilenin ayeti kendi açısından yorumlaması var, büyük tefsirciler var, onların üstüne yapılan diğer yorumlar var. Dini modernize etmek için uğraşıyorlar bayağı da, modernleşebilecek temeli olan bir din olmadığı unutuluyor birazcık.

Neden? Mevcut durumdan kastiniz nedir? Evrimi mi savunuyorsunuz dinleri mi?

Evrim bir doğa yasasıdır semavi dinler ise inançdır, doğası gereği kanıta dayalı değildirler senden sadece inanmanı isterler. Ancak evrim ise tamamen kanıtlara dayalı olduğundan kabul etmemek saçma oluyor bu sebeple evrimi savunuyorum.

Ben pek cok kaniti bulundugunu biliyorum ve inaniyorum zaten. Siz bence ulkenin halinden habersizsiniz. Cidden ogretmenler bile inanmiyor evrime. Bence hala tartismamiz lazim. Tartismamak bir seyi degistirmez.
Evrim inanilacak bir sey degil. Evrime inaniyorum, inanmiyorlar sozleri "ben yercekimine inaniyorum ama inanmayanlar var, tartismamiz lazim" cumlesiyle ayni. Canlilarin zamanla degistigini goruyoruz. Eski fosillerin su anda yasayan canlilara benzemedigini, su an yasayan canlilarin fosillerinin olmadigini goruyoruz.

Evrim Teorisi tartisiliyor, evrim degil. Evrim dedigin seyi zaten goruyoruz. COVID'de bile gorduk. Zart varyanti zurt varyanti cikti ya hani? Evrim Teorisi bu gerceklesen evrimin neden ve nasil gerceklestigini acikliyor ve bu yuzden tartisiliyor. Birisi zart hayvani zurt hayvanindan zort bolgesinde su, bu sebeplerden zirt seklinde evrimlesmistir diyor, digeri baska bir sey diyor. Evrim tartisilmiyor, nasil oldugu tartisiliyor.

Yani sizce celismezler ve bunun bir kaniti da Nuh Tufani midir?

Evet, evrim yaratıcının yasalarından biridir ve sadece Kuran ile çelişir. Arap Allah'ın zaten yazım stili de farklı mesela "biz yalnızca tek bir kişiyiz tek ilah biziz, bizden başka tapılacak tek başına güçlü bir ilah yoktur" falan diyor. Tevrat'ta ise direkt "ben seni kendime benzer şekilde yarattım, üreme organındaki kemiği de söktüm ondan da kadını yarattım, tek ilah benim." diyor ve bakıyorsun harbiden bu üreme organı kemiği köpekte rakunda falan tüm memelilerin erkeğinde varken bi tek insanda yok. Sanki bu Tevrat'taki yaratıcı doğru söylüyor ve bilimsel verilerle çok uzun zaman boyunca çelişmiyor fakat 2600 yıl sonra "inen" Kuran daha kendi günündeki bilgilerle bile çelişiyor. Benim görüşüm bu şekilde.

Doğru değil bence. İnsanların bir şeyi öğrenmesi tartışarak değil, eğitimle olur. Evrimin müfredattan kaldırılması bilim adına bir ayıptır, bunun gibi uygulamalarla da olmaz zaten.