Bu saatten sonra evrim yok diyen biriyle tartışmaya bile girmem.
Detaylar
Kim cevapladı?Mali Demokratoğlu
Yetkin
Neyse... Yazmaya gerek duymadım..Böyle konular yıllarca açıldı düzgün bir tartışma yürütülemeden kapatıldı. Ben artık gereksiz buluyorum bu tür konuları lakin bir ekleme yapayım.
Evrim tek bir çeşit değil bir ton yol var. Semavi dinlere göre evrim var fakat bu evrim, eskilerden çok farklı yapıda olan insanın zamanla daha farklı bir insana olan evrimidir. Misal eskiden çok daha büyük ve uzun yıllar yaşayan insan zamanla kısaldı ömrü de kısaldı. Böyle bakarsan evrimi destekler hatta bu dinlerin kitaplarında bile anlatılır şimdi yazamıcam buraya. Lakin işte yok önce balıktık, balık karaya çıktı süründü, sürüne sürüne maymun oldu, maymun taşı taşa vura vura silah yaptı, kullana kullana akıllandı insan oldu böyle saçmalıklar zaten dinin olgularına da ters. 2024 yılında hala bilimsel yasa olmamış tonla karşı argümanı olan bir teoriye inanmak isteyen insansın ne diyeyim.
Hiç bir gerçek kanıt yok. Bu sadece bir teori. Bilimsel açıdan araştırmalar devam ediyor. Sonuç alınmış değil.Bence çelişiyor, evet. Evrimin bilimsel kanıtları burada yazılamayacak kadar çok ama. Hepsini yazamayız. Ufak bir araştırmayla ulaşabilirsiniz.
- Fosil Kayıtları: Zaman içinde değişen canlıların fosil izleri, evrimin belirgin göstergeleridir.
- Genetik Kanıtlar: DNA analizleri, türler arasındaki genetik benzerlikleri ve ortak ataları ortaya çıkarır.
- Biyocoğrafya: Canlıların yeryüzünde nasıl dağıldığını ve göçlerle nasıl çeşitlendiğini açıklar.
- Karşılaştırmalı Anatomi: Farklı türlerin anatomik yapılarındaki benzerlikler, ortak evrimsel kökenlere işaret eder.
- Evrim teorisi bilim dünyasında geniş çapta kabul görmüş ve pek çok araştırma tarafından desteklenmiş olmasına rağmen, bilimsel teoriler sürekli test edilir ve geliştirilir. Bu nedenle, evrim teorisi kesin olarak "kanıtlandı" demektense, onu destekleyen çok güçlü kanıtlara sahip olduğunu söylemek daha doğrudur.
Son düzenleme:
Teorinin kelime anlamını dahi bilmiyorsunuz. “Yerçekimi Teorisi” o zaman yalan ve kesin değil?Hiç bir kanıt yok. Bu sadece bir teori. Bilimsel açıdan araştırmalar devam ediyor. Sonuç alınmış değil.
Bilimsel olgular veya kanunlar, “Kanunu” ve “Teorisi” diye ayrılır. Yerçekimi Kanunu ve Yerçekimi Teorisi diye.
Aynı şekil Evrim Kanunu ve Evrim Teorisi.
Teorinin kelime anlamını öğrendikten sonra neden böyle ayrıldığını umuyorumki anlayabilirsiniz.
Ayrıca Evrime kanıt yok demek nasıl bir akıl ürünü merak ettim.
"Gerçek" kelimesini yazmayı unutmuşumTeorinin kelime anlamını dahi bilmiyorsunuz. “Yerçekimi Teorisi” o zaman yalan ve kesin değil?
Bilimsel olgular veya kanunlar, “Kanunu” ve “Teorisi” diye ayrılır. Yerçekimi Kanunu ve Yerçekimi Teorisi diye.
Aynı şekil Evrim Kanunu ve Evrim Teorisi.
Teorinin kelime anlamını öğrendikten sonra neden böyle ayrıldığını umuyorumki anlayabilirsiniz.
Ayrıca Evrime kanıt yok demek nasıl bir akıl ürünü merak ettim.
Bir sözcük insanı nerelere götürüyor. "kibir" den "saygı" dan hatta "evrim" den çıkarıyor. İnsan zihninde " Evrimden > Devrime" geçmezse duygularımızın esiri oluyoruz.
Son düzenleme:
Cortex
Başarılı
Hiç bir gerçek kanıt yok. Bu sadece bir teori. Bilimsel açıdan araştırmalar devam ediyor. Sonuç alınmış değil.
- Fosil Kayıtları: Zaman içinde değişen canlıların fosil izleri, evrimin belirgin göstergeleridir.
- Genetik Kanıtlar: DNA analizleri, türler arasındaki genetik benzerlikleri ve ortak ataları ortaya çıkarır.
- Biyocoğrafya: Canlıların yeryüzünde nasıl dağıldığını ve göçlerle nasıl çeşitlendiğini açıklar.
- Karşılaştırmalı Anatomi: Farklı türlerin anatomik yapılarındaki benzerlikler, ortak evrimsel kökenlere işaret eder.
- Evrim teorisi bilim dünyasında geniş çapta kabul görmüş ve pek çok araştırma tarafından desteklenmiş olmasına rağmen, bilimsel teoriler sürekli test edilir ve geliştirilir. Bu nedenle, evrim teorisi kesin olarak "kanıtlandı" demektense, onu destekleyen çok güçlü kanıtlara sahip olduğunu söylemek daha doğrudur.
Evrim ve evrim teorisi birbirinden farklı şeylerdir. Evrim kanunu bir gerçektir, Evrim Teorisi bu gerçeği "kanıtlamaya" değil, "geliştirmeye" dayalıdır. Bilimsel teorinin ne olduğunu bir araştırın derim. Evrim gerçektir.
Araştıracağım. Olumlu yaklaşımınız için teşekkür ederim.Evrim ve evrim teorisi birbirinden farklı şeylerdir. Evrim kanunu bir gerçektir, Evrim Teorisi bu gerçeği "kanıtlamaya" değil, "geliştirmeye" dayalıdır. Bilimsel teorinin ne olduğunu bir araştırın derim. Evrim gerçektir.
Termodinamiğin ikinci yasası:Araştıracağım. Olumlu yaklaşımınız için teşekkür ederim.
Sisteme dışarıdan enerji verilmediği sürece düzenin düzensizliğe, düzensizliğin de kaosa dönüşeceğini anlatır.
Fiziksel olarak zamanla entropinin artması, düzensizliğin ve kaosun artması beklenir.
Öz cümle şu ki, Kapalı sistemin entropisi (En azdır) azalmaz diyebiliriz. Açık sistemde entropi her zaman artar ve sistemlerin düzensizleştiğini açıklar.
Evrim teorisi, organizmaların zaman içinde daha karmaşık ve düzenli hale geldiğini daha iyi uyum sağladıklarını açıklar.
Evrim süreci, açık sistemlerde enerji alışverişiyle işler ve bu da yerel düzen oluşumunu mümkün kılar. Bu durum termodinamiğin ikinci yasası için ters bir durumdur. Termodinamiğin ikinci yasasında ise bu durum kapalı sistemlerde geçerlidir
Eğer entropi her zaman artıyorsa, yani düzen zamanla düzensizliğe dönüşüyorsa, organizmaların daha karmaşık hale gelmesi,
yani düzenin artması mantıksal olarak bir çıkmazdır.
@Cortex,
Fizikte daha doğrusu bilimde Termodinamiğin yasaları ile çelişen teoriler geçersizdir
Bu bir gerçektir. Peki sizce hangisi gerçek ?
Nûr suresi 45. Ayet: "Allah, tüm canlıları sudan yarattı. Onlardan kimileri karnı üzerinde yürür, kimileri iki ayak üstünde yürür, kimileri de dört ayak üstünde... Allah dilediğini yaratıyor, Allah her şeye kadirdir."Bence çelişiyor, evet. Evrimin bilimsel kanıtları burada yazılamayacak kadar çok ama. Hepsini yazamayız. Ufak bir araştırmayla ulaşabilirsiniz.
Sudan Karaya geçiş: Evrimsel biyolojide tamamıyla su yaşamına adapte olmuş sucul canlıların aşamalı olarak kara hayatına uyum sağlamaları, canlılığın karalara çıkarak yeni yaşam alanları keşfetmeleri ve bu kara parçalarında koloniler kurmaya başladıkları süreci tanımlar.
Ben burada bir çelişki göremiyorum. Siz burada nasıl bir çelişki gördünüz, ben anlayamadım. Beni aydınlatır mısınız?
Son düzenleme:
Mali Demokratoğlu
Yetkin
Şunu belirteyim, anladığım kadarıyla entropinin canlıların eylemlerini etkilediğinden bahsediyorsunuz galiba. Eğer yanlış anladıysam düzeltiniz.Termodinamiğin ikinci yasası:
Sisteme dışarıdan enerji verilmediği sürece düzenin düzensizliğe, düzensizliğin de kaosa dönüşeceğini anlatır.
Fiziksel olarak zamanla entropinin artması, düzensizliğin ve kaosun artması beklenir.
Öz cümle şu ki, Kapalı sistemin entropisi (En azdır) azalmaz diyebiliriz. Açık sistemde entropi her zaman artar ve sistemlerin düzensizleştiğini açıklar.
Evrim teorisi, organizmaların zaman içinde daha karmaşık ve düzenli hale geldiğini daha iyi uyum sağladıklarını açıklar.
Evrim süreci, açık sistemlerde enerji alışverişiyle işler ve bu da yerel düzen oluşumunu mümkün kılar. Bu durum termodinamiğin ikinci yasası için ters bir durumdur. Termodinamiğin ikinci yasasında ise bu durum kapalı sistemlerde geçerlidir
Eğer entropi her zaman artıyorsa, yani düzen zamanla düzensizliğe dönüşüyorsa, organizmaların daha karmaşık hale gelmesi,
yani düzenin artması mantıksal olarak bir çıkmazdır.
@Cortex,
Fizikte daha doğrusu bilimde Termodinamiğin yasaları ile çelişen teoriler geçersizdirBöyle bir kanun var, biliyor muydunuz.
Bu bir gerçektir. Peki sizce hangisi gerçek ?
Termodinamik, işin işleyişi ile ilgilidir. Canlıların davranışları ile ilgisi yoktur. Bir canlının çevreye uyum sağlaması, o canlının herhangi bir enerjiye ihtiyacı ile ilgilidir.
Bir canlı yaşlanıp öldüğü, belirli süre enerji almadığında öldüğü sürece entropi geçerlidir. Ki, bilinen evrende entropi sürekliliğini korur.
Buna bir yıldızın sönmesi çok güzel bir örnektir. Bir yıldızın yanında bir canlının değeri hiçbir şeydir.
Canlıların hayatta kalma ve üreme çabaları, enerji verimliliği üzerine kuruludur. Entropi zamanla artacağıiçin, canlılar enerji kaynaklarını verimli kullanmak ve minimum enerji harcayarak maksimum fayda sağlamak için evrimleşmiştir.Şunu belirteyim, anladığım kadarıyla entropinin canlıların eylemlerini etkilediğinden bahsediyorsunuz galiba. Eğer yanlış anladıysam düzeltiniz.
Termodinamik, işin işleyişi ile ilgilidir. Canlıların davranışları ile ilgisi yoktur. Bir canlının çevreye uyum sağlaması, o canlının herhangi bir enerjiye ihtiyacı ile ilgilidir.
Bir canlı yaşlanıp öldüğü, belirli süre enerji almadığında öldüğü sürece entropi geçerlidir. Ki, bilinen evrende entropi sürekliliğini korur.
Buna bir yıldızın sönmesi çok güzel bir örnektir. Bir yıldızın yanında bir canlının değeri hiçbir şeydir.
Hayvanlar avlanırken veya yiyecek ararken enerji tasarrufu sağlayacak stratejiler geliştirirler. "Örneğin, ineklerin geviş getirmesi"
İç dengeyi korumak için dış ortamın değişkenliğine karşı direnç göstermelerini ve hayatta kalmalarını sağlar. Bunu adaptasyon ile açıklayabiliriz.
Canlılar, çevre koşullarına uygun davranışlar geliştirerek enerji dengelerini korurlar. Bu şekilde, enerji kaybını minimize ederler.
Bu çok önemli konudur. "Çevrenin canlılar üzerindeki etkileri üzerine yaptığım bir araştırmamda, Samsunda yaşayan (AMAZON halkının) tutumu, günümüzde o bölgede yaşayan insanları aynı şekilde etkilemekte."
Bu konular, biyoloji, ekoloji ve termodinamik arasındaki kesişimlerini inceleyerek, canlıların davranışlarını anlamamıza yardımcı olur.
Mali Demokratoğlu
Yetkin
Ya ben sizi yanlış anladım ya da siz beni..Canlıların hayatta kalma ve üreme çabaları, enerji verimliliği üzerine kuruludur. Entropi zamanla artacağıiçin, canlılar enerji kaynaklarını verimli kullanmak ve minimum enerji harcayarak maksimum fayda sağlamak için evrimleşmiştir.
Hayvanlar avlanırken veya yiyecek ararken enerji tasarrufu sağlayacak stratejiler geliştirirler. "Örneğin, ineklerin geviş getirmesi"
İç dengeyi korumak için dış ortamın değişkenliğine karşı direnç göstermelerini ve hayatta kalmalarını sağlar. Bunu adaptasyon ile açıklayabiliriz.
Canlılar, çevre koşullarına uygun davranışlar geliştirerek enerji dengelerini korurlar. Bu şekilde, enerji kaybını minimize ederler.
Bu çok önemli konudur. "Çevrenin canlılar üzerindeki etkileri üzerine yaptığım bir araştırmamda, Samsunda yaşayan (AMAZON halkının) tutumu, günümüzde o bölgede yaşayan insanları aynı şekilde etkilemekte."
Bu konular, biyoloji, ekoloji ve termodinamik arasındaki kesişimlerini inceleyerek, canlıların davranışlarını anlamamıza yardımcı olur.
Siz, entropinin evrimi yanlışladığını belirtmeniz üzerine bunu söyledim. Yoksa bu yazdıklarınızın altına imzamı atarım. Benim bununla ilgili sorunum yok.
Demek istediğim, evrimin kendi içinde bir düzenle işleyen bir sistem oluşturmasının termodinamiğin 2. kanunuyla zorunlu olarak canlıların oluşturduğu düzendir. İşleyen bu sistemin, kanunla alakası yoktur.
Şöyle söyleyeyim, evet, bir çita yiyecek için minimum enerjiyi harcar. Bu termodinamiğin 2. kanunuyla ilgidir; ama bu entropinin getirdiği düzensizlikle ilgilidir. Yukarıda da belirttiğim gibi,
Eğer bir sistemde bir canlı, enerji almadan hayatta kalabiliyorsa düzenden bahsedebiliriz. O zaman enerji kaybolmuyor, bozulmuyor anlamına gelir.
Yeni konular
-
-
-
-
-
-
30.000 TL'ye kadar kahve makinesi önerisi
- derindevlethikmet
-
Red ve linear Black Switch'lerden daha sessiz Switch'ler hangileridir?
- Koneko Toujou
-