10710

Uzman
Yer
富士山(Mount Fuji)
Merhaba,

Bu konuyu Ankara oluşan su kesintisinden sonra düşünmeye başladım. Yıl 2025 ve suya erişim konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Bunu sadece Türkiye için bahsetmiyorum. Dünya genelinde savaşlar var, insanlar arası bir nefret var, zenginler çok zengin fakirler ise ezilen bir kişi. Beni de üzen bu sisteme kimsenin karşı gelememesi. Doğal olarak bakarsak bir süredir bazı şehirlere kar tanesi dahi düşmüyor, küresel ısınma dünyanın sonunu getirecek. Bu olayların hepsi şu an gerçekleşen olaylar. Peki asıl konuya gelirsek, bundan 50 yıl sonra evimizi barkımızı kurup sevdiğimiz işte çalışabilir miyiz? Yoksa Dünya daha kötü hale gelip hayallerimiz sadece birer hayal olarak kalacak mı?

Mülteciler ve bilinçsiz çiftciler yüzünden sularımız bitiyor ve ülkemizin maden şirketlerine pazarlanması yüzünden.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ankara'daki su kesintisinin temel sebebi, onceki yonetimin plansizca ve tamamen birilerine yaranmak icin yaptirdigi projeler. Plansiz goc de cabasi. Dusunun, 2050'nin altyapi planlari dahilinde su anki nufusuna ulasmasi beklenen bir sehirmis Ankara.

Onun disinda, su konusunda cogu ulke artik tuzlu su aritma sistemlerine gecis yapti ve diger ulkelerden daha avantajli olarak bizim Karadeniz gibi az tuzlu bir denizimiz var. Ayrica, korfez ulkelerinde yagmur yagdirmak icin bulut tohumlamanin asiri kullanilmasinin da su dongusune aykiri bir sey oldugunu dusunuyorum. Bu tarz seyler de konusulmali o cok sevdigimiz siyasetciler tarafindan.

Ha asil soruyu cevaplamayi unuttum, o yuzden hizli bir edit. Dunya tarihi boyunca savaslarin, katliamlarin olmadigi toplam 300 senelik boluk porcuk bir donem olmus sadece. Onun disinda herhangi bir yerde hep savas durumu olmus. Savas yeni bir sey degil.

Asil insanligin korkmasi gereken, yapay zeka distopyasi. Olasilik temelli modellere bu kadar guvenilip, icgudunun de karismasiyla dogru kararlarin alindigi (hukuk gibi) yerlerde yapay zekanin kullanilmasi vs. gelecekte nasil sekillenecek kismi bir belirsizlik oldugu icin urkunc.

"Güzel şeyler sonsuza kadar sürmeyecek, aynı şekilde kötü şeyler de." diye bir söz vardı. Elbet bu zor günler bitecek, sonsuza kadar sürmeyecek. Biraz inançlı olmamız gerek bu noktada.

bundan 50 yıl sonra evimizi barkımızı kurup sevdiğimiz işte çalışabilir miyiz? Yoksa Dünya daha kötü hale gelip hayallerimiz sadece birer hayal olarak kalacak mı?
Çalışırsın ve yaşarsın. Dünyanın daha kötüye gittiği yok. Su sıkıntılarının neredeyse tamamı plansız yerleşim ve altyapı sorunlarından kaynaklı yoksa su sıkıntısı günümüzde öyle gözle görülür şekilde yok. Aksine bundan 20-30 yıl öncesinin dünyasına göre gayette iyiyiz. Hem sağlık reformları, insan hakları, refah, teknolojiye ve bilgiye erişim gibi daha sayamayacağım onlarca konudaki kaliten ciddi oranda arttı. Ayrıca teknoloji geliştikçe gelişim hızı ciddi oranda artıyor. Yani bi' 50 yıl sonra büyük ihtimalle çoğu sorunu konuşmayacağız bile. Bundan 10 yıl, hatta ne 10 yılı 5 yıl önce yapay zekanın bu denli gelişeceğini tahmin edebilirmiydik? Hayır. Bundan 50 yılı geçtim 5 yıl sonrasını tahmin etmek bile zor. Teknoloji geliştikçe insanların refah seviyesi artıyor, imkanları artıyor. Açıkçası dünyanın geleceği açısından bir endişem hiç yok.