31592

Becerikli
Bence Windows işletim sistemi oyun oynatma konusunda çok başarılıdır. Finder'a göre de explorer.exe bence daha iyi duruyor. Çünkü Finder, dosya yönetmek konusunda işleri zorlaştırıyor.

Size göre hangi işletim sistemi daha iyi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Oyun oynayacaksan zaten Windows dışında bir seçeneğin yok gibi bir şey. Steam kütüphanesi orada, Game Pass orada, bütün anti-cheat sistemleri tıkır tıkır Windows'ta çalışıyor. macOS'ta anca emülatörle, yamalı bohçayla uğraşırsın o da keyif vermez.

Dosya yönetimi meselesine gelince, yerden göğe kadar haklısın. Finder dediğin şey insanı bazen hayattan soğutuyor. Windows Gezgini (explorer.exe) o karmaşık klasör yapılarında, disk yönetiminde falan çok daha özgür ve net bir alan tanıyor. Finder'ın ben senin yerine hallederim, sen kurcalama kafası, işi gerçekten dosya yönetmek olan adamı yoruyor.

İş dünyasına bakıyorsun, bütün kurumsal yazılımlar, özel Excel makroları, mühendislik araçları hep Windows için doğmuş. Okulda bir sunum hazırlasan, bir ödev göndersen uyumluluk sorunu yaşamıyorsun. Yani "İşse Windows, okulsa Windows, oyunsa yine Windows" mottosu aslında bir fanboyluk değil, tamamen hayatın gerçekleri.

Sadece işletim sistemi odaklı bakmamak lazım, İS kadar donanım, cihaz da önemli.
Windows evet oyun konusunda macOS'den biraz daha iyi ama bunun nedeni macOS'in kötü olması falan değil, tamamen oyun geliştiricilerinin uğraşmak istememesinden kaynaklı. Arada mimari farkı var, Windows tarafında yazılan oyunların çok büyük kısmı x86_x64 mimarisine göre yazılıyor. Mac tarafında ise ARM tabanı kullanılıyor. Windows tarafında DirectX var iken macOS tarafında Metal var, geliştiriciler oyunlarını Metal'e port etmek istemiyor, bunun en büyük nedeni de üşengeçlik ve para. Mac tarafına özel optimizasyon demek fazladan para demek, ancak Mac tarafındaki oyuncu sayısı, Windows tarafındaki oyuncu sayısına kıyasla azınlık, şirketler de fazladan uğraşıp eline az müşteri almak istemiyor.
Apple son birkaç nesildir hem donanımını hem yazılımını oyun için geliştirmeye başladı. Hem A hem M serisi çiplerine donanımsal ışın izleme çekirdekleri koydu. Metal API'ı büyük ölçüde geliştirdi, MetalFX'i çıkarttı ve geliştirdi. Geliştiriciler için çok fazla kaynak ve destek veriyor. Pek çok geliştiriciyi oyunlarını macOS'e geliştirmeleri için teşvik ediyor. İşe yaradı mı yaradı, Cyberpunk 2077, Assassin's Creed'in son oyunları, Resident Evil vs. derken hepsi olmasa da pek çok popüler yapım macOS'e de yerel olarak geldi. Tabii bu oyunları oynamak için biraz daha M3, M4 gibi güçlü platformlar kullanmak gerekse de artık oyun oynanabiliyor mu oynanabiliyor.

@Guilty Conscience

Sizin dediğiniz "iş dünyası" sadece Türkiye'deki iş dünyasından ve sadece masa başı işlerden ibaret sanırsam. Yurtdışında okullarda bile cayır cayır iPad, Mac vs. kullanılıyor. Pek çok mühendislik yazılımı Windows'a kıyasla Mac'te daha iyi çalışıyor. Yazılımcı isen bile, macOS kullanman zorunlu gibi bir şey. Android Studio bile macOS'te daha stabil, uygulamanı iPhone'da vs. yayınlamak istiyorsan Xcode zorunlu, Xcode için de Mac zorunlu. Pek çok yazılım geliştirme aracı macOS'de daha iyi çalışıyor. Bu sebeple yazılımcıların büyük kısmı Mac kullanıyor, bu sadece bi' tercih değil, bir süre sonra zorunluluk haline geliyor. Photoshop, Lightroom, Premiere, Davinci gibi pek çok profesyonel yazılım Mac tarafında daha iyi, bunun en büyük nedeni sadece macOS değil, genel Mac donanımı. Aynı programları Windows tarafında stabil kullanmak için binlerce dolarlık sistemler dizmen gerekirken, Mac tarafında sadece 1 parmak kalınlığında sistemler bile o dizeceğin sistemlerden daha iyi performans veriyor. Kısaca, macOS pek çok profesyonel alanda Windows'a kıyasla daha başarılı.

Oyun oynayacaksan zaten Windows dışında bir seçeneğin yok gibi bir şey. Steam kütüphanesi orada, Game Pass orada, bütün anti-cheat sistemleri tıkır tıkır Windows'ta çalışıyor. macOS'ta anca emülatörle, yamalı bohçayla uğraşırsın o da keyif vermez.

Dosya yönetimi meselesine gelince, yerden göğe kadar haklısın. Finder dediğin şey insanı bazen hayattan soğutuyor. Windows Gezgini (explorer.exe) o karmaşık klasör yapılarında, disk yönetiminde falan çok daha özgür ve net bir alan tanıyor. Finder'ın ben senin yerine hallederim, sen kurcalama kafası, işi gerçekten dosya yönetmek olan adamı yoruyor.

İş dünyasına bakıyorsun, bütün kurumsal yazılımlar, özel Excel makroları, mühendislik araçları hep Windows için doğmuş. Okulda bir sunum hazırlasan, bir ödev göndersen uyumluluk sorunu yaşamıyorsun. Yani "İşse Windows, okulsa Windows, oyunsa yine Windows" mottosu aslında bir fanboyluk değil, tamamen hayatın gerçekleri.

%1 milyon katılıyorum, açıkçası Windows işletim sistemi sevilmese de durum böyle. Ben de Linux sevmiyorum mesela. Herkesin görüşü farklı, sonuç olarak birisi farklı bir şey seviyor diye onun sevdiği şeyi kullanmak zorunda olmadığımı düşünüyorum. Kesinlikle bu durum fanboyluk değil, olamaz zaten küçüklüğümüzden beridir Windows ile büyüdük. Windows'ta her türlü yapacağın şey konusunda özgürsün.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ne kadar başka bir sizin de dahil olduğunuz konu da MacBook Neo'yu övsem de sırf işletim sistemi olarak bakarsak ben Windows'u tercih ederim ama 30 küsur bütçem olsa ve Ultrabook alacak olsam Windows sevmeme rağmen M2 Air veya Neo alırım. Yukarıdaki arkadaşın dediğine katılıyorum. Donanım ve bileşen kalitesi de çok önemli.

Sizin dediğiniz "iş dünyası" sadece Türkiye'deki iş dünyasından ve sadece masa başı işlerden ibaret sanırsam. Yurtdışında okullarda bile cayır cayır iPad, Mac vs. kullanılıyor. Pek çok mühendislik yazılımı Windows'a kıyasla Mac'te daha iyi çalışıyor. Yazılımcı isen bile, macOS kullanman zorunlu gibi bir şey. Android Studio bile macOS'te daha stabil, uygulamanı iPhone'da vs. yayınlamak istiyorsan Xcode zorunlu, Xcode için de Mac zorunlu. Pek çok yazılım geliştirme aracı macOS'de daha iyi çalışıyor. Bu sebeple yazılımcıların büyük kısmı Mac kullanıyor, bu sadece bi' tercih değil, bir süre sonra zorunluluk haline geliyor. Photoshop, Lightroom, Premiere, Davinci gibi pek çok profesyonel yazılım Mac tarafında daha iyi, bunun en büyük nedeni sadece macOS değil, genel Mac donanımı. Aynı programları Windows tarafında stabil kullanmak için binlerce dolarlık sistemler dizmen gerekirken, Mac tarafında sadece 1 parmak kalınlığında sistemler bile o dizeceğin sistemlerden daha iyi performans veriyor. Kısaca, macOS pek çok profesyonel alanda Windows'a kıyasla daha başarılı.
orada bu cihazlar ulaşılmaz bir lüks değil, okulun altyapısına uygun standart birer kırtasiye malzemesi kıvamında. Yazılım kısmında ise Xcode zorunluluğu tamamen Apple’ın kendi platformuna koyduğu bir kapı teknik bir üstünlük değil. Ben yeri geldi Mac'te saatlerce DaVinci Resolve'da renk kastım, After Effects'te ağır efektler çalıştım, kurgu yaptım yani sistemin sınırlarını bizzat zorladım. Evet, Apple Silicon video işleme ve verimlilikte çok keyifli ama işin rengi 3D render ve ağır prodüksiyona gelince değişiyor.

Blender, Cinema 4D veya Unreal Engine gibi devlerle çalışıyorsan Apple’ın Metal mimarisi NVIDIA’nın CUDA ve OptiX teknolojisinin hala çok gerisinde. Bir RTX 4090’ın renderda attığı farkı hiçbir parmak kadar Mac kapatamaz. Ayrıca Unreal Engine 5'in o Nanite ve Lumen teknolojileri Windows'ta tıkır tıkır çalışırken Mac tarafı hala Metal uyumluluğu peşinde koşuyor. Kısacası Mac şık ve stabil bir mobil ofis ama brüt güç ve ağır iş yükü istiyorsan, o devasa soğutmalı Windows sistemlerin yanına bile yaklaşamaz. Verimlilik başka bir şey, ham performans başka bir şey

@Guilty Conscience herhalde video renderda iyi ama diğer konularda Windows kadar iç açıçı değil. Sadece video render ile tamam profesyonel alanda görülebilir ama diğer profesyonel alanlarda Windows daha başarılı bir işletim sistemi bence.

XCode olayı da dediğiniz gibi bir kapı. Yani bu insanları zorlama oluyor bir nevi de.

@Guilty Conscience herhalde video renderda iyi ama diğer konularda Windows kadar iç açıçı değil. Sadece video render ile tamam profesyonel alanda görülebilir ama diğer profesyonel alanlarda Windows daha başarılı bir işletim sistemi bence.

Xcode olayı da dediğiniz gibi bir kapı. Yani bu insanları zorlama oluyor bir nevi de.

Aynen. Mac üzerinde DaVinci Resolve'da ham renk çalışırken, o çok övülen sistemin bir noktadan sonra nasıl nefesinin kesildiğini gördüm. Sen orada 4K HDR bir görüntüye birkaç ağır Node ekleyip gürültü giderme açtığında, o çipler bir yerden sonra kasmaya başlıyor. Çünkü video encode/decode başka bir şey, o görüntüyü piksel piksel işleyecek brüt GPU gücü başka bir şey.

Aynı durum After Effects için de geçerli. After'da ağır bir kompozisyonun içine girip, üst üste efektleri, 3D katmanları ve partikülleri dizdiğinde, o stabilite efsanesi bir anda dağılıyor. RAM ön izlemesi alırken beklediğin o süreler, Windows tarafındaki RAM ve CUDA çekirdekleri karşısında maalesef sınıfta kalıyor.

Şunu da unutmamak lazım Mac Studio gibi özel iş istasyonlarını bir kenara koyarsak, Mac ekosistemi aslında tamamen mobilite ve enerji verimliliği odaklı bir dünya. Prizsiz çalışırken aynı performansı vermesi, hafifliği ve pil ömrü muazzam bir konfor; ama bu bir mutlak güç göstergesi değil, bir taşınabilirlik başarısıdır. Masa başında, prize takılı gerçek bir brüt kuvvet arıyorsan, ucu bucağı olmayan Windows sistemlerin sunduğu o ham performansın bittiği yerde iş teslim edemezsin kanka.