Detaylar
Kim cevapladı?ALCYONEUS
Uzman
Geldik en kritik soruya.sizce hangisi en iyi işletim sistemi?
Kullanmasını bilirsen en iyisi Linux Windows kadar ağır değil macOS kadar kısıtlı değil her ikisinin de kısmı iyi özelliklerini içerisinde barındırıyor amaca uygun distrolar var daha ne isteyelim.
yusufklncc
Üstün
- Makaleler
- 9
Genel bir değerlendirme yapacak olursam macOS kesinlikle kullanıcıya sunduğu kullanım deneyimi ile ilk sırada yerini alır benim gözümde. Ondan sonra aşırı kaynak kullanımı ve telemetri bağımlılığını görmezden gelirsem yıllardır piyasayı domine eden ve geliştirilmiş yazılımların en çok uyumluluğa sahip olduğu Windows ikinci sıraya yerleşir. Burada Linux'u 3. sıraya koymamın sebebi aslında bir işletim sistemi olmayışı. Bugün Linux dediğimizde 'Dağıtımlar' alt başlığında bir sürü işletim sistemi ve community olduğunu görüyoruz. Hepsinin bir işletim sistemine bakış açısı ve beklentisi farklı olduğundan farklı şekilde dağılımlar gerçekleşmiş. Hepsinin kullanıcıya sunduğu deneyimler başka. O yüzden aslında direkt olarak Linux ismi altında sıralamada yer ettirmekte doğru değil. Bu değerlendirmelerimin tamamen OOBE için geçerli olduğunu da belirteyim.
Gel gelelim OOBE dışındaki deneyime. Burası benim kişisel bilgi birikimim ve deneyimlerimden direkt olarak etkileniyor. Bu sıralamada 1. sıraya tabiki de Linux tabanlı işletim sistemlerini koyacağım. Biraz daha daraltmam gerekirse de Arch tabanlı dağıtımları ayrı bir seviyorum. Sistem genelinde neredeyse her şeyi özelleştirme imkanını kullanıcıya sunduğu ve işletim sistemi ile kendi kullanım senaryonu yaratabileceğin için diğer işletim sistemlerinin yanında kesinlikle farkla öne koyarım. Daha sonrasında 2. sıraya debloat edilmiş Windows'u koyarım. Telemetrileri kapatılmış ve kaynak kullanımı makul seviyelere getirilmiş Windows'da güzeldir. Geriye de macOS kalıyor. Bunun sebebi de işletim sisteminin kendisi direkt OOBE. Yani sistemi açtıktan sonra sistem ile yapabileceğiniz şey sayısı inanılmaz derecede az. Bunu kullanıcı tabanı belli başlı uygulamalar çıkararak gidermeye çalışmış ancak bunlar için de para ödemeniz ve ekstra çabalar sarfetmeniz gerekiyor.
Linux'un geleceğini parlak görüyorum ve umuyorum ki yakın gelecekte göz ardı edilemeyecek kullanıcı sayısından ötürü belli başlı yazılım firmaları kendi yazılımlarının Linux portunu çıkaracaklar ve bu da bir kar topu etkisi ile katlanarak Linux kullanıcı sayısında ciddi artışlara sebep olacak.
Gel gelelim OOBE dışındaki deneyime. Burası benim kişisel bilgi birikimim ve deneyimlerimden direkt olarak etkileniyor. Bu sıralamada 1. sıraya tabiki de Linux tabanlı işletim sistemlerini koyacağım. Biraz daha daraltmam gerekirse de Arch tabanlı dağıtımları ayrı bir seviyorum. Sistem genelinde neredeyse her şeyi özelleştirme imkanını kullanıcıya sunduğu ve işletim sistemi ile kendi kullanım senaryonu yaratabileceğin için diğer işletim sistemlerinin yanında kesinlikle farkla öne koyarım. Daha sonrasında 2. sıraya debloat edilmiş Windows'u koyarım. Telemetrileri kapatılmış ve kaynak kullanımı makul seviyelere getirilmiş Windows'da güzeldir. Geriye de macOS kalıyor. Bunun sebebi de işletim sisteminin kendisi direkt OOBE. Yani sistemi açtıktan sonra sistem ile yapabileceğiniz şey sayısı inanılmaz derecede az. Bunu kullanıcı tabanı belli başlı uygulamalar çıkararak gidermeye çalışmış ancak bunlar için de para ödemeniz ve ekstra çabalar sarfetmeniz gerekiyor.
Linux'un geleceğini parlak görüyorum ve umuyorum ki yakın gelecekte göz ardı edilemeyecek kullanıcı sayısından ötürü belli başlı yazılım firmaları kendi yazılımlarının Linux portunu çıkaracaklar ve bu da bir kar topu etkisi ile katlanarak Linux kullanıcı sayısında ciddi artışlara sebep olacak.
Kullanım basitliği yönünden Windows 11. Pek çok şey hazır gelir. Ortalama bir kullanıcı deneyimi için ayarlanmıştır.
Kullanıcıya sunulan yönetim kolaylığı yönünden GNU Linux. Linux'ta pek çok sistem bileşenine müdahale edebilirsiniz.
Hem Windows hem de Linux Mint kullanmış biri olarak fikrim bu şekilde.
Kullanıcıya sunulan yönetim kolaylığı yönünden GNU Linux. Linux'ta pek çok sistem bileşenine müdahale edebilirsiniz.
Hem Windows hem de Linux Mint kullanmış biri olarak fikrim bu şekilde.
Yeni konular
-
-
-
-
-
-
-
-
30.000 TL'ye kadar kahve makinesi önerisi
- derindevlethikmet
→ BSD