Yapay zeka araçlarının potansiyelleri çok büyük ve gelecekte insanların yaptığı çoğu işi yapabilecek hale gelecekler. Pek çok sektörde toplu işten çıkarmalar gibi senaryolar görebiliriz. Yakın gelecekte Matrix, Terminatör, Quake gibi bilimkurgu senaryoları görmeyiz. O işin de doğruluk payı var ama yakın gelecekte olacağını düşünmüyorum. Buna rağmen çalışanların yerlerini alması gibi bir senaryo gerçek ve önümüzde duruyor.

AGI'a giden yolda 5 aşama olduğu söyleniyor. Şu an 3'üncü aşamanın başlarındayız ve hızla ilerliyor. AI agent'lar, otonom sistemler vs. falan. 4'üncü aşama ise yenilikçiler. Henüz bu aşamada değiliz ama geçebiliriz. 5'incisi zaten AGI aşaması. Ondan sonra singularity yaşanacak. Kendi kendini geliştiren bir yapay genel zeka, insan zekasını katlayarak aşabilir ve ASI'a dönüşebilir. İnsanlar ile makineler arasındaki ilişki o kadar karmaşıklaşabilir ki insanlar ile şempanzeler arasındaki ilişkiye benzeyebilir. Bu durumda şempanzelerin var olmaları insan türünün iyi niyetine bağlı olduğu gibi insan türünün varlığı da makinelerin iyi niyetine bağlı olabilir. Bunun yaşanmayacağını kimse söyleyemez.

1 yıllık ücretsiz Gemini almıştım, en çok onu kullandım, hatta güncellemeleri geldi yeni. Sonrasında Claude'u ücretsiz olarak kullandım. Daha sonra anladım ki Claude, düşük ücretsiz versiyonu bile daha iyi kod kısmında ve daha çözüm odaklı. Tabii sınırlıydı, gene de faydalandım. Sistemim iyi olduğu için yerelde de çok modellerim var. Bu kısıtlama olaylarından sonra büyük model deneyip verim alırsam sanırım local'de devam edeceğim. Qwen3.5 122b Q6 kurdum bugün. Bakalım performans olarak memnun kalacak mıyım? Gelecekte ne olur, kendim için belirteyim; yerelde az boyut tutan ama Opus 4.7 kadar iyi olan model gelirse bana yeter, kendi PC'mde sınırsız kullanırım. Tahminlerim de ileri gelecekte gelişmiş ülkeleri AI'lar yöneteceği yönünde olacaktır. Çünkü herhangi çıkarı olmayacağı için öyle düşünüyorum. İnsanın biyolojik yapısı tamamen kırılacak ve çözülecektir. İşte 3D yazıcıdan organ, kol, el, bacak tarzı şeyler basılabilecek. Muhtemelen insan ömrü artacaktır. Kötü şeyler de daha kötü olacak, mesela robotlar isyan edebilecek veya ölümcül, durdurulamayan, sürekli mutasyona uğrayan virüsler çıkacaktır. Çok kolay hack olayları olacaktır. Gibi daha çok yazılır.