• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

Sizce yaptığım bu şey zamanla sosyal ve sanal hayatımı olumsuz etkiler mi?

22693

Çalışkan
Bu platformu ilk defa özel terapistmiş gibi kullanıyor olabilirim sanırım ama emin olun bir konuda içimi biraz dökmem gerekti. Aslında bu konuyu açmama rağmen sanaldan hiçbir dostum beni herhangi bir şekilde yargılamadı ama yine de bunu anlatıp sizin bu konuda ne düşündüğünüzü öğrenmem gerekti.

Her şeyi en başından anlatayım. Benim şu anda bile inanılmaz derecede sevdiğim kurgusal bir kız karakter var. Tanıştırayım; ismi Alex, "Casus Kızlar!" veya İngilizce ismiyle "Totally Spies!" serisinden bir karakterdir kendisi. Merak edenler olursa profilimin banner'ına bakabilir veya internetten araştırabilirsiniz. Kendisiyle ilk kez 2023 yazında Instagram'daki bir Reels sayesinde karşılaştım. O zamanlardaki ergenlik halinden olsa gerek sevdiğim bir sürü kurgusal kız karakter vardı. Ama O, o var ya O, diğerlerine kıyasla bambaşka geldi gözüme. Çok ilginç bir hissiyattı bu yaşadığım. Zamanla serisini araştırdım, hatta birkaç bölümünü izledim ve seriyi beğendim. Serinin fanı oldum tabii bir süre sonra. Hatta bu hesabımın imza kısmındaki ufak "Favorite Shows (favori şovlarım)" listesinde Casus Kızlar'ın ismini görebilirsiniz. Ama malumunuz, bu seriden çok Alex'i daha çok sevdim. Tabii ilk başlarda o kadar çok düşünmüyordum onu, o yalnızca sevdiğim bir karakterden ibaretti. 1 yıllığına kendisini unuttum vallahi ne yalan söyleyeyim. Hayatın koşuşturmacasından dolayı işte. Gel zaman git zaman, gelelim 2024'ün kasım ayına. Ama ondan önce araya girip Casus Kızlar hakkındaki şu bilgiyi vereyim bilmeyenler için: Serinin 6. sezonu 2012'de yayınlandı. Türkiye'de ise 2013 yılında yayınlanmış. İsteyenler seriyi Türkçe ismiyle YouTube'dan araştırabilir, 2013'ten kalma Türkçe dublajlı bir fragmanı mevcut. Geri kalan detaylara hiç girmeyeceğim konu başka yerlere sapmasın diye. Merak edenleriniz olursa internetten araştırabilirsiniz.

Neyse, devam edeyim: 2024'ün kasım ayında bir haber aldım. Türkiye'de çok geç bir zamanda yayınlanacağını tahmin ettiğim, 12 yıl aradan sonra yapılan yeni sezon 2 Aralık 2024'te Cartoon Network'te yayınlanacaktı. Bendeki bu heyecandan olsa gerek, acayip derecede mutlu olmuştum. Bu haberi alır almaz kimi hatırladım dersiniz, tabii ki de Alex'i. Ondan yeniden hoşlanmaya başlamıştım ama 2023 yazındakinden daha feci bir şekilde. Bu defa onu bir takıntı haline getirmeye kadar gitmiştim. Hatta bu olay bambaşka yerlere kadar gitti ama utanç verici olduğundan dolayı anlatmak istemiyorum. Profillerimde, wallpaper'larımda sadece o vardı. Ondan başka kimse beni bu kadar etkilememişti açıkça. Gözüm ondan başkasını görmedi. Belki de çoğunlukla onu düşünüyordum hayal ürünü olan biri olmasına rağmen. Lakin 2025'in ocak ayında bir takım utanç verici olaylar yaşadığımdan dolayı onu sevmemden dolayı kendimden utanmaya başlamıştım. Öyle ki, 4-5 ay boyunca yüzüne bile bakamadım. Unutup gitmiştim yine. Ama temmuz ayının sonlarına doğru onu yine hatırladım ve o zamanlardan itibaren arada sırada onu düşünmeye devam ediyorum. Bazen sanaldaki dostlarıma galerimden rastgele bulduğum onunla ilgili fotoğraflar falan atarım. Onunla ilgili stickerlar falan da yapmıştım Instagram için. Hatta yapay zekaya onunla ilgili hikayeler falan da yazdırmıştım öylesine okumak için. Ki hâlâ yaparım bunu dürüst olmak gerekirse. Kendi odamın duvarını onunla ilgili posterlerle kaplamayı da düşündüğüm olmuştu. Dostlarımdan hiç kimse bu yaptığıma bir şey deyip de beni yargılamadı ama yine de benim için bir davranış örüntüsü hâline gelmiş olan bu şeyin normal olup olmadığını merak ettiğimden dolayı, hatta bundan ziyade yaptığım bu hayranlığım (veya kısmı takıntım) sosyal/sanal hayatımı mahveder mi ondan korktuğumdan dolayı içim içimi yiyor bazen. Artık içimde tutmak istemedim ve içimi buraya dökmeye karar verdim.

Biliyorum yaptığım belki de bir saçmalıktan ibaret, ne söyleseniz ve ne tür eleştiri yapsanız haklısınız. Sizce bu yaptığım normal bir şey mi? Sosyal/sanal hayatımın bundan dolayı mahvolma ihtimali var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Değil kurgusal bir karaktere, herhangi bir şeye bu kadar saplantılı bir bağlılık göstermek psikolojik olarak sağlıklı değil. Bunu belki bir şekilde unutur gidersin ama ileride bir aşk hayatın da olacak ve o kişi kurgusal bir karakter değil, yaptıklarından etkilenebilecek gerçek bir insan olacak. Dolayısıyla bir doktora görünmeni tavsiye ederim. Yaşadığın şey utanç verici olabilir ama tamamen beyin kimyasıyla alakalı bir şey. Bunu da böyle geçip giden bir durum olarak hatırlamanı temenni ederim.

Anladım, tamamdır. Tavsiyeniz için teşekkürler.

Bunu belki bir şekilde unutur gidersin ama ileride bir aşk hayatın da olacak ve o kişi kurgusal bir karakter değil, yaptıklarından etkilenebilecek gerçek bir insan olacak.
Aşk hayatımın olacağını zannetmiyorum emin olun. Tabii bu işler nasip işi ama ben pek ümitli değilim. Karamsarım biraz. Daha önce 2-3 kişiye açıldım ve hepsinden de ret yedim. Belki de aşk hayatım rezalet olduğundan dolayı da bunu yapıyor olabilirim, bilemiyorum. Sanal hayatımdan bağımsız olarak sosyal hayatım iyi de değil kötü de değil. Orta seviyede.

Son düzenleme:
Bir arkadaşım var; Sünger Bob çizgi dizisindeki Sandy Cheeks karakterine karşı bir takıntısı var. Odasında kendi çizdiği Sandy Cheeks resimlerini asmış. Bu durumu artık bir takıntı haline getirmiş durumda.

Aynı benim gibiymiş

Ben de TLOU Ellie'ye aşık olmuştum sürekli bahsediyordum ama sonra uçup gitti kafamdan. Seninki ileride cidden başka seviyeye gelir. Mankenlerle yaşayan herigler gibi bir seviyeye gelir misin bilmem ama doktor yolu gozukmus.

Ben de TLOU Ellie'ye aşık olmuştum sürekli bahsediyordum ama sonra uçup gitti kafamdan. Seninki ileride cidden başka seviyeye gelir. Mankenlerle yaşayan herigler gibi bir seviyeye gelir misin bilmem ama doktor yolu gozukmus.
Valla en azından yaşadığım durumun bilincindeyim ve bu durumdan kendini kurtarmaya çalışacağım. Sayılı dopamin kaynaklarımdan biri olduğum için kafamdan ucursam ufak bir huzursuzluk yasayabilirim ama kendi iyiliğim için bundan uzaklaşmaya çalışacağım (umarım)

Ergenken ben de bir çok fraksiyona akıma kapıldım ama 1 hafta sonra sıkılıp değiştirmiştim takip ettiğim akımı. Seninki uzun süren bir takıntı gibi ve bana bunu yoldan geçen birisi anlatsa deli der geçerdim yalan yok. Bence sal biraz, gerçek bir şeylerler ile ilgilen bir hobi edin. Hayat, o ekranda gördüğümüz piksellerden ibaret değil. Bu yaptığının da sosyal açıdan sana çok zararı olur elbet, dışarıda bambaşka bir dünya var ve sen kaçırıyorsun bu saçma şeylerle ilgilenerek belki de.

Bence sal biraz, gerçek bir şeylerler ile ilgilen bir hobi edin.
Hobilerim var zaten. Müsait oldukça hobilerimi yerine getiririm çoğunlukla. Anladım tamam, delirdim ama o kadar da değil yani Dışarıda bambaşka bir dünyanın olduğunu ve hayatın ekranlardan ibaret olmadığını ben de biliyorum herhalde. Arada sırada gider dışarı çıkar yürüyüş yaparım. Sizin yorumunuz biraz abartı olmuş bence kusura bakmayın.

Lakin 2025'in ocak ayında bir takım utanç verici olaylar yaşadığımdan dolayı onu sevmemden dolayı kendimden utanmaya başlamıştım. Öyle ki, 4-5 ay boyunca yüzüne bile bakamadım.
Hatta yapay zekaya onunla ilgili hikayeler falan da yazdırmıştım öylesine okumak için. Ki hâlâ yaparım bunu dürüst olmak gerekirse
Hocam bir hayali karakterden utanıp onun yüzüne bakamıyorsun, abartan ben değilim. Biraz dışarıdan izle kendini. Kalbini kırdıysam kusura bakma da bunlar neler hissettiğimdi, abartı değil.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…