AMD'nin kendi tercihi diyerek ortaya atamazsınız sayıları. Karşılaştırma yapılacaksa rekabet standardında yapılmalı.

Hem işlemci hem de ekran kartı konusunda iki tarafta da iyi gitmesini bekleyemeyiz. Intel'i piyasadan silme noktasına getirdiği ve aynı performans ürünleri daha uygun fiyata sattığı için hakkını yemememiz lazım. Buna ek olarak ekran kartı konusunda evet bence başarısız fakat NVIDIA'nın tekelleşmemesi için kötü de olsa piyasada bir rakip olmalı. NVIDIA yerine AMD önerip de NVIDIA kullanan arkadaşlar için söylemiyorum fakat 8 GB VRAM ekran kartı almak yerine aynı fiyatta 16 GB VRAM ekran kartı almak daha mantıklı. Ha ikisi tarafta da benzer olan özelliklerdeki ekran kartlarında tabii ki NVIDIA daha sorunsuz ve tercih edilesi olması gerek.

NVIDIA pazar payının büyük bir kısmını elinde tutuyor bu su götürmez bir gerçek kimse çıkıp da hayır değil diyemez. Neden diye sormaya gerek yok zaten ortada. AI pazarı zaten adamların arka bahçesi haline geldi pazar bile diyemeyiz, geçmişten gelen AMD'ye karşı güvensizlik var birçok kişi bakmadan direkt NVIDIA alıp geçiyor, mobil kanadını da konuşmaya gerek yok AMD hala daha mobil için GPU çıkartıyor mu ki?

Ortada herhangi bir rekabet zaten yok kalmadı ama öyle de böyle de AMD gömebilmek için yer aranıyor. Yurt dışındaki insanlar gibi 3/4 gün çalışıp aradaki farkı kapatamıyoruz, yoksa neden AMD alalım değil mi? Aldığın üç kuruş maaş, onunda yarısını NVIDIA alabilmek için mi kullanacaz.

Kimse kusura bakmasın ben NVIDIA'yı senelerdir sorunsuz diye tercih ettim ve ettirdim. Yeni kartların zaten performansları yerinde dlss/fg/mfg açma ihtiyacı duymuyorsun. 1.5/2 asgari maaş kadar para bağlıyorsam rakibine göre daha fazla para veriyorsam en azından sorunsuz olsun isterim ama eskisi gibi sorunsuz NVIDIA kartlar da yok o yüzden fazla para vermenin de bir anlamı yok.

NVIDIA tekelin elinde olduğunu bile bile fiyatlarını şişiriyor, aptalca fiyatlandırmalarla bu kartlara sahip oluyoruz ancak hala daha AMD gömmeye devam ediyorsunuz diyecek bir şey bulamıyorum. Velhasıl kelam aldığım üç kuruş paranın yarısını eklemeden RTX 5070 Ti yerine 9070XT tercih ettim herhangi bir sorunda yok çatır çatır oynuyorum. Zaten FSR cart curt kullanmaya pek de ihtiyaç duymadığımdan kafam rahat. Herkeslere de tavsiye ederim.

Şunun da altını çizeyim NVIDIA kullanırken arkadaşıma ilk çıktığiı vakit 6600XT aldırmıştım 6 sene oldu hala daha sorunsuz kullanıyor, sistem güncelliyor onu da 9070XT'ye geçiriyorum. Etrafımda kime AMD 9000 aldırdıysam herhangi bir sorun yaşamadan çatır çatır oyunlarını oynuyorlar.

Konularda en ufak AMD vs NVIDIA tartışmasında konuyu kilitleyenler direkt AMD vs NVIDIA konusu açıp gladyatörler gibi dövüştürüp izliyorlar. :D

Gerçekçi bakıldığında amaca ulaşıldı, fazlasıyla etkileşim alındı.

Son düzenleyen: Moderatör:
Elimde RX 580 var. Performans açısından sorunum yok ama işlemci değişimi veya RAM ekleme sonrası BIOS'ta siyah ekran alıyordum. Ancak RX 580'i çıkarıp asırlık NVIDIA GT 420'yi taktığımda BIOS'a sıkıntısız girebildim. RX 500 serisi için nadir olmayan sorunlardan biriymiş.

Ben o sorunu RX580 kullandığım zaman kartın üstünden BIOS Switch'ini değiştirerek çözmüştüm. Gerçekten inanılmaz saçma sorun. Çözümü bulana kadar kafayı yedirtmişti.

Yani önerme olarak Dahili GPU'su için öneririm yoksa harici ekran kartı olarak AMD'yi tövbe övemem ve önermem. Zamanında Sapphire R5 230 kullanırken ve başkalarının bilgisayarında test ederken (Genelde RX 500 serililerde) bayağı çökme sorunlarıyla karşılaşıyordum. (Dahilide de düşük ayarlara kabul olacaklar için yoksa sürücüleri ara sıra sorun çıkartıyor)

NVIDIA stabilite konusunda çok daha iyi, tartışılmayacak fark ile hem de. Çoğu kişi yeni nesil GPU'ları karşılaştırmış ama eski nesiller için de bu fark var.

Elimde RX 580 var. Performans açısından sorunum yok ama işlemci değişimi veya RAM ekleme sonrası BIOS'ta siyah ekran alıyordum. Ancak RX 580'i çıkarıp asırlık NVIDIA GT 420'yi taktığımda BIOS'a sıkıntısız girebildim. RX 500 serisi için nadir olmayan sorunlardan biriymiş.

Yeni nesil GPU karşılaştıranlarla aramızda yaş olarak uçurum olabilir, bu da direkt bizi daha tecrübeli yapar. GT9800 kullanıyordum mesela Crysis ile canına okuyordum. Nereden bilsinler 15-20 yıllık ekran kartlarını? O zamandan bugüne bile NVIDIA stabilite konusunda AMD'nin önündeydi şimdi de önünde, demek ki AMD kanadında bir şeyler yanlış gidiyor, kabul etmiyorlar.

Bu haber için gerçek değil falan denilmiş, keşke inanmak istedikleri şeyi savunmadan önce haberin kaynağına da baksalar. Koskoca John Peddie Research'den alınan bir haber. NVIDIA, AMD, Intel, Qualcomm, Samsung, Siemens, Autodesk, Dassault Systemes ve Adobe gibi şirketler JPR'den danışmanlık alıyor, öyle onun bunun satın alacağı adamlar değiller yani.

Ayrıca bu haber için küçük bir açıklama yapmak lazım, bu haber üreticiden raflara giden kartların dağılım oranını ifade ediyor; daha açık konuşmak gerekirse JPR satılan/sevk edilen kartı, yani bugün rafa çıkan kartı sayar. Steam anketleri de aktif olarak kullanılan kartı sayar, yani 5 yıl önce alınmış AMD kartları hala Steam istatistiklerinde görünürken, yeni satışlarda AMD'nin çakılması Steam rakamlarına çok daha geç yansır. Aktif kullanım ve kullanıcı dağılımı hakkında bir şey söyleyebilmek için Steam donanım anketlerine bakmalısınız, gerçi orada da durum benzer. Özetle, satılan 100 karttan 94'ü NVIDIA, 5'i AMD ve 1 tanesi de Intel.

Haberin aslı:

Çıkaracağını sanmıyorum. 90 serisinde muhtemelen üstünlük kuramazdı zaten. Belki 80 için.

9080XT gelmez bu saatten sonra, kriz yüzünden fakat gelse bile TDP'si korkunç olurdu tahminimce 400W TDP ile getirirlerdi ve orta segment için kritik bir değer. Ben AMD'nin bu sene boş kaleye vurma şansı varken taça attığını düşünüyorum, Ben yıllarca AMD kullandım ve RX400 serisinde çok iyi pazarlama yapmışlardı ve o zamanki NVIDIA oyun tarafında günümüzden daha iyiydi ona rağmen rekabet etti. 2025-2026 için konuşursak NVIDIA oyun tarafında biraz geri adım attı ve AMD'ye çok iyi bir fırsat geldi fakat bunu değerlendirmedi, hem donanım olarak 9070XT çok iyi bir kart hem de FSR4 ile DLSS'e bir anda kafa tutacak hale geliyorsun ve pazarlama konusunda hiçbir şey yapmıyor. Ben bunu 1 yıldır söylüyorum AMD kartının arkasında durmadı, FSR4.0 şimdiye çoğu oyunda olmalıydı, geçmiş oyunlarda dahil diyorum bak. DLSS ile rekabet oyun sayısı konusunda edemedi çünkü DLSS temeli 2018'de attı.