DarthGorsoy
Bilgin
Fark ettim ki insanlar hala kamera çözünürlükleri hakkında biraz temel bilgide kalmis. "Çözünürlük yuksek = çekim kabiliyeti yuksek" gibi bir algı var. Aslında, hiçbiriz 50/64/200 megapiksel fotoğraf çekip paylaşamıyoruz. Sosyal medya platformlari karton gibi sıkıştırma yapıyor. Ben bile buraya 26 MP görüntüyü 2-3 MP olarak yüklüyorum ve hiçbiriniz o kadar kayip olmasına rağmen pek bir sey demiyor. Kaldı ki, o kadar büyük görüntünün sıkıştırılmış format olan JPEG hali bile cok büyük boyutlu çıkıyor. Eger baskı stüdyonuz yoksa ya da mesleğiniz HD baskı yapan cihazlarda baskı almak değilse bence bos is. Yani diyorum ki, megalikseli bırakın da sensorun kalitesine ve piksel boyutuna önem verin. Sensor ne kadar büyükse ve çözünürlük de abartili büyük değilse kameraniz gece cekim canavarı olur. Ha bir de, yüksek MP crop yapıyorsanız ise yarar. Eger fotoğraf cekip cok kesiyorsaniz bir artisi da o.
Sahsi görüşüm, telefonlar 12 MP olmalı, cunku bu çözünürlük en iyi piksel boyutunu veriyor. Eger lazımsa binningle tam çözünürlük verilebilir. APS-C kameralar 24-26 arasi olmalı, yeni nesil 40MP sensörlerin piksel boyutunu az buluyorum. Full-frame makineler 24-33 civarı olabilir ama bence 61 falan abartı. FF'de maks 40 falan olmalı. Medium format 50 ve üzeri olabilir zaten telefon kadar, piksel boyutu sorun olmaz.
Apple bu zamana kadar neden 12MP geldi diyorlar, bence cok da iyi yaptı. Diğer marklar yuksek çözünürlükte de piksel birleştirme teknolojisine geçince Apple da yeni yeni 48'e geçti.
Telefon sensorlerinde hala 200 gibi abartili degerleri cok gereksiz buluyorum. Pazarlama icin ortaya atılmış degerler, güneşin altında çekilmedigi sürece bence hic iyi sonuç da vermiyor. Bir de ultra geniş aci ve zoom sensore geçişte kapanıyor, ne de olsa o sensorler çoğunlukla fixed çözünürlük geliyor.
Xiaomi Sevdalısı yorumu:
Sahsi görüşüm, telefonlar 12 MP olmalı, cunku bu çözünürlük en iyi piksel boyutunu veriyor. Eger lazımsa binningle tam çözünürlük verilebilir. APS-C kameralar 24-26 arasi olmalı, yeni nesil 40MP sensörlerin piksel boyutunu az buluyorum. Full-frame makineler 24-33 civarı olabilir ama bence 61 falan abartı. FF'de maks 40 falan olmalı. Medium format 50 ve üzeri olabilir zaten telefon kadar, piksel boyutu sorun olmaz.
Apple bu zamana kadar neden 12MP geldi diyorlar, bence cok da iyi yaptı. Diğer marklar yuksek çözünürlükte de piksel birleştirme teknolojisine geçince Apple da yeni yeni 48'e geçti.
Telefon sensorlerinde hala 200 gibi abartili degerleri cok gereksiz buluyorum. Pazarlama icin ortaya atılmış degerler, güneşin altında çekilmedigi sürece bence hic iyi sonuç da vermiyor. Bir de ultra geniş aci ve zoom sensore geçişte kapanıyor, ne de olsa o sensorler çoğunlukla fixed çözünürlük geliyor.
Xiaomi Sevdalısı yorumu:
Son düzenleme: