Great Eagle

Yetkin
Arkadaşlar daha önce iki oyunu da oynamadım fakat birinden başlamak istiyorum, sizce hangi oyunu ilk önce oynamam daha mantıklı olur keyif ve hikaye açısından?

Düz bir hikaye oyunu beklemeyin. ES oyunları açık dünya olarak sizi şaşırtır. Görevlerin gizem unsurları iyidir, ama bayağı bayağı amele gibi bir yerden bir yere gidersiniz. Tek oyunculu iyi bir MMORPG dersem herhalde hatalı olmaz. Dövüş tarafı keyifli değildir. Öyle insanların bahsettiği vuruş hissi gibi şeylerden değil. Atıyorum kılıç ile oynuyorsunuz, basit bir kurtu 2-3 vuruşta, ama zor bir yaratığı bayağı uğraşarak kesmeniz gerekiyor. Çok gömüyor gibi oldum ama görev kovalama, eğer odaklanırsanız ve ameliklerine katlanırsanız, her bir görevi takip etmek çoğu açık dünya oyunundan daha eğlenmenizi sağlar.

En sevdiğim yanı NPC'lerin ne yapacağı belli değildir. Biri size mektup mu getirecek, şakasız A şehrinde B şehirine kadar yürür. Yükleme ekranlarının sebebi de bundandır. Yükleme ekranı olmasa ve şehir, bina içlerindeki NPC'ler dış dünya ile karışsa büyük ihtimalel bu sistem çalışmaz.

Bir de Remastered da olsa Bethesda oyunları modsuz oynanmaz. Yani mod deyince insanlara görsellik veya oyunu değiştiren şeyler geliyor. En basit örnek Oblivion, Skyrim hata düzeltme için 2-3 tane ortalama 5-6 GB aşan modları var. Bunlar sadece görev hataları, görsel hatalar vb. düzeltiyor. Bunları da modcular yapıyor, Bethesda beyimiz kıçını kaldırıp bunları oyuna ekleyip, modcuları iş vermiyor.

Yani şu anlık oynanabilirlik açısından Remastered iyi olsa da, görev ve oynanış sistemi Skyrim'e göre eski. Remastered sadece görsel değişim var, temel oynanış yine eski motorla korunmuş. Ben bu arada ES oyunlarına bayılıyorum. Ama konsol oyuncusu (God of War, Last of Us vb.) veya RDR2, Witcher 3 oynayıp geçen basit oyuncu (aşağılamak için söylemiyorum) için karmaşık oyun bunlar. Batılı RPG oynadın mı önceden bilmiyorum. Mesela Gothic gibi oyunlara benzer.

Bu oyunlarda görevi alırsın, sonra görev yerine gider NPC bulursun. Sana şundan şunu çal der, kendin birileri ile konuşup, yakalanmadan o yere gidersin. Yani oyun sana kusursuz bir yol çizmez, hata yaparsan hapse atılabilirsin, görevle ilgili önemli bir eşyayı kaybedebilirsin veya oyunun bir bugu vardır ve görev ilerlemez.

Bu arada tekrardan Oblivion eski sürümünü modladım oynuyorum. Bana halen keyif veriyor. Ama bir görevde ölen kişiden almam gereken anahtarı, diğer adamı öldürmeden aldığımdan, o adamı öldürünce görevin diğer aşaması başlamadı. Bu yüzden wiki vb. bakıp konsola komut girerek yeni aşamayı başlattım. Yani böyle sorunları da var. Açıkcası ben bunları Remastered'da çözdüklerine hiç ihtimal vermiyorum.

Mesela bu oyunların görselliğini ayarlardan en sona köklesen de net gözükmez. Bunun için Bethini diye bir mod yükledim. Türkçe yamaları yaptım. Hata düzeltme modlarını attım. Biraz görsel mod denedim ama sorun yaşadım. Skyrim'de görsel modlar bu kadar sorun yaşatmıyordu.

2025-05-07_20-34.webp

2025-05-07_20-34_1.webp

2025-05-07_20-34_2.webp

Yani gözünü biraz korkuttum, ama modlama ile uğraşırım diyorsan ben yerinde olsam Remastered para vermem indirim beklerim. Eski oyunlar indirimdeyse veya Skyrim alır geçerim. Skyrim biraz daha Oblivion üzerine koyduğundan, görsellik dışında her türlü daha modern bir oyundur.

Mesela Nexus Mod oyunlar kısmında en üst sıraların neredeyse hepsi Bethesda oyunları ile doludur.

Kısaca modlamadan anlamam diyorsan Oblivion Remastered. Sonra uğraşırım dersen Morrowind, Skyrim falan da oynayabilirsin.

Oblivion 29.04.2025 08_55_00.webp

Düz bir hikaye oyunu beklemeyin. Es oyunları açık dünya olarak sizi şaşırtır. Görevlerin gizem unsurları iyidir ama bayağı bayağı amele gibi bir yerden bir yere gidersiniz. Tek oyunculu iyi bir MMORPG dersem herhalde hatalı olmaz. Dövüş tarafı keyifli değildir. Öyle insanların bahsettiği vuruş hissi gibi şeylerden değil. Atıyorum kılıç ile oynuyorsunuz, basit bir kurtu 2-3 vuruşta ama zor bir yaratığı bayağı uğraşarak kesmeniz gerekiyor. Çok gömüyor gibi oldum ama görev kovalama, eğer odaklanırsanız ve ameliklerine katlanırsanız, her bir görevi takip etmek çoğu açık dünya oyunundan daha eğlenmenizi sağlar.

En sevdiğim yanı NPC'lerin ne yapacağı belli değildir. Biri size mektup mu getirecek, şakasız a şehrinde b şehirine kadar yürür. Yükleme ekranlarının sebebi de bundandır. Yükleme ekranı olmasa ve şehir, bina içlerindeki NPC'ler dış dünya ile karışsa büyük ihtimalel bu sistem çalışmaz.

Bir de Remastered da olsa Bethesda oyunları modsuz oynanmaz. Yani mod deyince insanlara görsellik veya oyunu değiştiren şeyler geliyor. En basit örnek oblivion, Skyrim hata düzeltme için 2-3 tane ortalama 5-6 GB aşan modları var. Bunlar sadece görev hataları, görsel hatalar vb. düzeltiyor. Bunları da modcular yapıyor, Bethesda beyimiz kıçını kaldırıp bunları oyuna ekleyip, modcuları iş vermiyor.

Yani şu anlık oynanabilirlik açısından Remastered iyi olsa da, görev ve oynanış sistemi Skyrim'e göre eski. Remastered sadece görsel değişim var, temel oynanış yine eski motorla korunmuş. Ben bu arada es oyunlarına bayılıyorum. Ama konsol oyuncusu (God of War, Last of Us vb.) Veya RDR2, Witcher 3 oynayıp geçen basit oyuncu (aşağılamak için söylemiyorum) için karmaşık oyun bunlar. Batılı RPG oynadın mı önceden bilmiyorum. Mesela gothic gibi oyunlara benzer.

Bu oyunlarda görevi alırsın, sonra görev yerine gider NPC bulursun. Sana şundan şunu çal der, kendin birileri ile konuşup, yakalanmadan o yere gidersin. Yani oyun sana kusursuz bir yol çizmez, hata yaparsan hapse atılabilirsin, görevle ilgili önemli bir eşyayı kaybedebilirsin veya oyunun bir bugu vardır ve görev ilerlemez.

Bu arada tekrardan oblivion eski sürümünü modladım oynuyorum. Bana halen keyif veriyor. Ama bir görevde ölen kişiden almam gereken anahtarı, diğer adamı öldürmeden aldığımdan, o adamı öldürünce görevin diğer aşaması başlamadı. Bu yüzden wiki vb. bakıp konsola komut girerek yeni aşamayı başlattım. Yani böyle sorunları da var. Açıkçası ben bunları Remastered'da çözdüklerine hiç ihtimal vermiyorum.

Mesela bu oyunların görselliğini ayarlardan en sona köklesen de net gözükmez. Bunun için bethini diye bir mod yükledim. Türkçe yamaları yaptım. Hata düzeltme modlarını attım. Biraz görsel mod denedim ama sorun yaşadım. Skyrim'de görsel modlar bu kadar sorun yaşatmıyordu.

Eki Görüntüle 146520

Eki Görüntüle 146521

Eki Görüntüle 146522

Yani gözünü biraz korkuttum ama modlama ile uğraşırım diyorsan ben yerinde olsam Remastered para vermem indirim beklerim. Eski oyunlar indirimdeyse veya Skyrim alır geçerim. Skyrim biraz daha oblivion üzerine koyduğundan, görsellik dışında her türlü daha modern bir oyundur.

Mesela nexus mod oyunlar kısmında en üst sıraların neredeyse hepsi Bethesda oyunları ile doludur.

Kısaca modlamadan anlamam diyorsan oblivion Remastered. Sonra uğraşırım dersen morrowind, Skyrim falan da oynayabilirsin.

Eki Görüntüle 146519
İki oyuna da sahibim hocam, oblivionu Game Pass'den oynayacaktım oyun modlamasını ve oyunların dünyasını araştırmayı seven biriyim fakat, yeni çıktığı için remastered sürümü hatalar yaşayacağımın da farkındayım. Biraz da o yüzden sormuştum hangisinden başlamam daha mantıklı olur diye. Siz skyrim'ı mı önerirsiniz ilk başta?

Yeni çıktığından değil de, anladığım kadarıyla temel oynanışı yine eski motordan alıyor. Sadece görsellikte UE kullanıyor. Yani eski oyunun sorunlarını da beraberinde getiriyor. Evet, uğraşırsanız Skyrim öneririm. Skyrim biraz daha modern bir oyun olduğundan, bazı saçma oyun dizaynları yok. Başlangıç açısından daha ideal bence.

En kötü hata düzelten modları yükleyin. Güncel versiyonu yenilenmiş olsa da, Bethesda oyunları bol bol çöker. Buna Remastered olan da dahil. Bu yüzden hata düzeltme dışında, oyunu istikrarlı yapan modları da yükleyebilirsiniz. Elinizde eski Skyrim varsa onu öneririm. Modlaması daha rahat ve ideal. DX11 sürümüne göre bence daha az çöküyor. Görsel olarak da modlayıp DX11 yenilenmiş versiyondan daha iyi yapabilirsiniz.

T
Yeni çıktığından değil de, anladığım kadarıyla temel oynanışı yine eski motordan alıyor. Sadece görsellikte UE kullanıyor. Yani eski oyunun sorunlarını da beraberinde getiriyor. Evet, uğraşırsanız Skyrim öneririm. Skyrim biraz daha modern bir oyun olduğundan, bazı saçma oyun dizaynları yok. Başlangıç açısından daha ideal bence.

En kötü hata düzelten modları yükleyin. Güncel versiyonu yenilenmiş olsa da, Bethesda oyunları bol bol çöker. Buna Remastered olan da dahil. Bu yüzden hata düzeltme dışında, oyunu istikrarlı yapan modları da yükleyebilirsiniz. Elinizde eski Skyrim varsa onu öneririm. Modlaması daha rahat ve ideal. DX11 sürümüne göre bence daha az çöküyor. Görsel olarak da modlayıp DX11 yenilenmiş versiyondan daha iyi yapabilirsiniz.

Tamamdır hocam çok teşekkürler.